--Marifetname-- - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

--Marifetname--


Yukarıda yazdığım bir eserin adıdır.

Eserin yazarının Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri olduğu yazılmaktadır.

Bu eserde İbrahim Hakkı Hazretleri"nin Erzurumlu olduğu ve Pasinler"de adına bir cami ve külliyesinin olduğu belirtilir.

İbrahim Hakkı Hazretleri daha sonra çeşitli anlatımlara göre Siirt"e  gelir.Aydınlar bucağında bulunan İsmail Fakirullah"ın öğrencisi olur ve yanında çalışmaya başlar, diye anlatılır.

İsmail Fakirullah öldükten sonra onun mekanında çalışmalar yapan İbrahim Hakkı Hazretleri, hocası Fakirullah"ın mezarı yanında bir duvara düzenek kurarak güneşin ilk ışıklarını hocası Fakirullah"ın mezarı başına vurmasını sağladığı anlatılmaktadır.

Eserde İbrahim Hakkı Hazretlerinin daha sonra geometri, matematik ve astronomi ile ilgili çalışmalar yaptığı, dünyanın yuvarlak olduğunu belirten çalışmalar içinde bulunduğu anlatılmaktadır.

Ben de Siirt"e Aydınlar bucağına gittiğimde Fakirullah'ın mezarı olduğu söylenen yeri ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri"nin kurduğu ışık düzeneğini gördüm. Bu anlatımları yapan kişi orada bana Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri"nin Marifetname adlı eserini de hediye etti.Bu eser halen kitaplığımda mevcuttur.

Bu eserin başında kitabı yazan,  düzenleyen basımevi olsa gerek, bir hadis-i şerifte (İlim, müminin yitiğidir, nerde bulursa alır.) cümlesini yazmıştır ki bu da dinimizin fen ve ilme ne kadar açık olduğunu göstermektedir.

(Yeni yılın milletimize hayırlı olmasını diliyorum.)

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -