- ATTİLA - - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

- ATTİLA -


Her milletin kendi kültürü, o milletin yaşaması  için  esastır. Bir milletin tarihte yaşamasını sürdürmesi için,  kendi  kültür  esaslarını  yaşatması  şarttır. Attila da Türk kültürüne  ve yaşamına  hizmet  etmiş  , Batı Hun İmparatorudur.

Attila Muncur'un oğlu  olup, (434-453) yılları arasında  hüküm  sürmüştür.

Batı  Hunlarının  kafkas  kavimlerinden  olduğu, bazı  tarihçilere göre   de Asya Hunlarının  torunları olduğu belirtilmektedir.

Hunlar batı ve doğu  Gotları  yenerek, Alan  ülkesini alarak, Volga  kıyılarına  kadar  olan  bölgede  hakimiyetlerini  sürdürmüşlerdir.

Hunların içine Germenler  gibi kavimler karışmışsa da

hanedan sülalesinin  Türk olduğu ve Türkçe  konuştukları  tarihçilerce  belirtilmiştir.

Batı Hun İmparatorluğu 'nun başına  Attila' nın geçmesiyle , Hunlar  batı Asya ve orta  Avrupa'ya  hakim  olmuşlardır.

Attila 445 yılında Balkan seferine çıkmış,  ve Bizans'ın başkenti yakınlarına  kadar  gelmiştir. Bu  sırada Bizans İmparatoru  Theodosios , Attila'ya elçiler  göndererek,  onun bütün  isteklerini  kabul  ederek anlaşma  imzalamıştır.

Attila,  Batı Roma kralı Valentinius' un  kız  kardeşi Honoria  ile nişanlanmıştır. Attila bunu bahane  ederek, nişanlısıyla  ilgili hak istedi. Roma Kralı vermeyince Attila  100.000 kişilik  ordusu  ile Roma üzerine  yürüdü.  Roma  Kralı  bu sefer Papa Leo 'yu araya koyarak , Attila'dan özür dileyerek ve onun bütün  şartlarını  kabul ederek  onun  Roma'ya  girmesini  engellemiştir. Attila Roma'ya girmeden İtalya' dan çekilmeye  başlamıştır. Ancak  Attila 2.bir İtalya -Roma seferini  düşünse de bunu gerekleştirmeye fırsat  bulamadan dönüşte  zivaf gecesinde iç kanamadan 453 yılında  vefat  etmiştir.

Hun İmparatoru Attila  hakkında  bir çok ülkede  operalar,  besteler  yapıldığı  gibi bir çok kahramanlık  ve adalet hikayeleri  dergilerde  yer almıştır .

Bir milletin  yaşaması için gelecek  nesillerin kütürlerini  incelemeleri ve yaşatmaları  gerekmektedir.

Saygılarımla.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -