EDA GÖZÜKARA

Kendimi Neden Değersiz Hissediyorum?

EDA GÖZÜKARA

 

Değersizlik; çaresizlik ümitsizlik hissi olarak tanımlanabilir. İnsanlar olumlu şeyler varken hayatın olumsuz yönlerine odaklanmayı daha kolay bulur. Bu durum, her şeyin yanlış olduğunu; hayatta hiçbir şeyin iyi olmadığını hissettirebilir. Zamanla değersizlik veya suçluluk duyguları ya da “işe yaramazlık” hissi ortaya çıkabilir. Ben değersizim" inancının temeli çoğunlukla yaşamın ilk yıllarında atılmıştır. Önce değersiz, yetersiz ya da işe yaramaz hissettiren bir olay yaşanmış, daha sonra bunu destekleyen yaşantılarla birlikte olumsuz inanç yerleşmiştir.

Değersizlik duygusuna sahip biri kendinden hiç bir zaman memnun olmaz. Yaşamdan zevk alamaz. Benlik algısı olumsuzdur ve kendine saygısı azdır. Kendini yetersiz ve işe yaramaz görür. Onun için diğer insanlar ya üstündür ya da aşağı, eşiti yoktur.

Değerli hissetmek için en iyi yöntemlerden biri, kendinizin iyi yönlerini listelemektedir. Fiziksel özellikleriniz, güzel bir tebessümünüz, karakteriniz ile ilgili olumlu şeyler sizin iyi yönleriniz olabilir. Bu özelliklerinizi arkadaşınıza, kardeşinize ya da komşularınıza sorabilirsiniz. Bu listeyi yanınızda taşıyın. Ne zaman olumsuz duygular içinde olursanız kendinize bu iyi yönlerinizi hatırlatan listeye bakın!

Hayatınızı olumsuz etkileyen negatif durumların bir listesini yapın. Bunlar üzerinde tek tek düşünün. Her şey için kendinizi suçladığınızı fark ederseniz. Ardından, sorunlarınıza karşın olumlu düşünceler geliştirmek için neler yapabileceğinizi çözmeye çalışın.

Kendinizi değerli hissetmek için en önemli etkenlerden biri geçmiş hayatınızdaki mutlu anlardır, bu zamanları düşünün .

Günlük yaşamınızı gözden geçirin. Sağlıklı beslenin, düzenli uyuyun, egzersiz yapın! Ruhunuzu okşayan aktivitelerle “değer” skalasını yükseltin. Çünkü buna ihtiyacınız var ve siz buna değersiniz!

Değersizlik duygusu depresyon ya da başka bir ruhsal soruna yol açabileceğini, değersizlik hissinin aynı zamanda bir akıl sağlığı durumunun işareti olabileceğini unutmamak gerekir. Bu tür duygular kalıcı, üzücü veya günlük işleri engelleyen boyutta ise alanında uzman bir psikologdan destek almak faydalı olabilir.

İnstgram: psk.edagozukara

Mail: [email protected]

Yazarın Diğer Yazıları