Helikopter Ebeveyn Nasıl Olur? - EDA GÖZÜKARA

Helikopter Ebeveyn Nasıl Olur?


Küçük bir çocuk annesini tanımlarken şunu söylemiş "Annem, tıpkı bir helikopter gib sürekli başım etrafında dönmekte"...

Helikopter ebeveynlik, anne ve babanın çocuğun hayatına aşırı derecede dahil olması anlamında kullanılan bir tanımdır. Çocuğun kendi kararlarını almasına fırsat vermeden her konuda onun yerine kararlar vermek, çocuğun kişilik gelişimi için son derece zararlıdır.

Peki helikopter ebeveny olup olmadığınızı nasıl anlarsınız?

1-Helikopter ebeveynler çocuklarının yapabileceği sorumlulukları, kendisi gerçekleştirir.

2-Çocuğun karnı ağrıdığında "karnımız ağrıyor" der, çocuğunun yarın sınav varsa "sınavımız var" der. Oysa ki, karın ağrısı sadece ve sadece çocuğa aittir. Özellikle anne baba fark edemez.

3-Çocuğuna aşırı odaklıdır. Sürekli tetikte ve gergindir. Çocuğunun ödevi, kursu, çocuğunun okul etkinlikleri herşeyden çok öncedir ve ailenin başka bir şey yapmasını, hatta sosyalleşmesini engeller.

4-Sürekli çocuklarını düşünüp kaygılanırlar. Çocuklarıyla ilgili bir soru sorulduğunda veya konu açıldığında mutlu ifadesi yerine kaygılı bir ifade taşırlar. Gelecek kaygısı yaşarlar ve çocuklarının ekonomik anlamda güçlü olacaklarını düşünürler. işsizlik korkusu taşırlar ve ilkokul çağından itibaren çocuklarının işsiz kalabileceğini, düşünürler. başarısızlık korkusu yaşarlar. Çocuğunun düşük not alması, satranç turnuvasında derece alamaması, helikopter ebeveyni çok korkutur.

5-Kendi çocukluk geçmişiyle çocukların şimdiki zamanlı kıyaslar.

6-Aşırı koruyucu ve kontrolcüdürler.

Yukarıda saydığım özelliklerin çoğu sizde bulunuyorsa, helikopter ebeveyn olma ihtimaliniz yüksek demektir. Çocuğun kişilik gelişimine katkısından çok zararı vardır. Duygularını yaşayamayan ve yönetemeyen çocuklarınızın olmasını istemiyorsanız, daha az kontrolcü, yoğun programı hafifletilmiş,aşırı rekabetçi duygulardan uzak, spontane ve çocuğunuza sorumluluklar vererek daha sağlıklı bir yapıya kavuşmanız mümkündür.

Mail: [email protected]

instagram: psikolog.edagozukara

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
20Haz

Yeni Yetiştirici Baba Anlayışı

09May

Anne olmak

12Eyl
10Şub

Helikopter Ebeveyn Nasıl Olur?

09Şub

Nelere Dikkat Edilmeliyiz