Ebeveyn bireyin yetişmesinde ilk ve önemli etken olmaktadır. Diğer bir deyişle eğitimin ilk basamağı ailede başlamaktadır. Dolayısıyla sağlıklı iletişim becerilerine sahip bireylerin yetişmesi yine sağlıklı iletişim becerilerine sahip ebeveynlerle gerçekleşebilir.
Aile içi iletişim de eşlerin birbirleri arasında, annenin çocuğuyla veya çocuklarıyla, babanın çocuğuyla veya çocuklarıyla, çocuğun anne ve babasıyla, kardeşlerin birbirleri ile kurduğu iletişim olarak tanımlanabilir. Gelecekte yetişkin olacak çocukların gelişiminin sağlıklı olabilmesi için aile içi iletişime önem verilmesi ve bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır;
1)Aile çocuğu veya ergeni etkin bir şekilde dinlemeli ve onlara karşı dürüst ve açık olunmalıdır.
2)Çocukların duygu ve düşüncelerini etkin bir şekilde ifade etmesine izin verilmelidir.
3)Ailede çocuk birey olarak görülmeli ve değerli olduğu hissettirilmelidir. Unutmayın ki çocukluğunda değerli olduğu mesajını aileden alan çocuk kendinin değerli olduğuna inanacaktır ve kendine olan saygısı artacaktır.
4)Aile içi iletişimde çocuğun varlığının kabul edildiğini ona hissettirebilmek için çocuğun tüm duyguları olduğu gibi kabul edilmeli, küçümsenmemelidir.
5)Çocuğun kendini olumlu bir varlık olarak algılayabilmesi için yakın çevresinden kendilik değerini destekleyici tavırlar görmelidir, örneğin;
-sınırlarına (odasına, oyuncaklarına, kendine ayırdığı zamana) o izin vermedikçe girilmemesi
-sınırlarına girilecekse izin alınması
-tercihlerine saygı gösterilmesi
-bedeni üzerindeki haklarına saygı gösterilmesi
-başarısızlıklarından çok başarılarına odaklanılması
-istenmeyen bir davranışta bulunduğunda kişiliğinin değil davranışının eleştirilmesi gibi öğelere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Dikkat edilmeyen kişiler arası iletişim engellerinin hem ailedeki iletişimi de çocuğun gelişimini de olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır.
Psk. Eda Gözükara
Mail: [email protected]
İnstagram: psikolog.edagozukara