Yüzde 15’e Vatandaştan Büyük Tepki - ZEKİ DAĞ

Yüzde 15’e Vatandaştan Büyük Tepki


Kısıtlamaların kaldırıldığı ilk günde, esnaf daha siftah dahi yapmadan, yapılan yüzde 15 zamma büyük tepkiler gelmeye başladı. Eski hükümetler zamanında yüzde 5-6 oranında zamlar yapılırken ne hikmetse bu zamlar gittikçe artmaya başladı. Vatandaştan büyük tepkiler yağıyor. Gerçekten yüzde 15 zammın çok olduğunu görüyoruz. Zaten iki yıldır zor günler geçiren vatandaş artık yeter diyor.

Elektrik yüzde 15, doğalgaza yüzde 12 zam geldi. Zor günler geçiren vatandaş anında tepkisini gösterdi. Keşke bu zamlar piyasalar rahatladıktan sonra olsa bu kadar tepki olmazdı. Tabi ki Ülkemizde iki yıldır coronavirüs diye bir belayla uğraşırken bazı şeyler kolay değil. Ama esnaflarımız etrafına bakmadan yapılan bu zamların hiç sırası değildi. Keşke vatandaştan istenen fedakarlıklar yukardakiler tarafından da gösterilebilse.

Elektrik tüketim tarifelerine 1 Temmuz-31 Eylül 2021 dönemi için yüzde 15 zam yapıldı. Doğalgazda Temmuz ayı için konut abonelerinin tarifesinde yüzde 12, sanayi grubu tarifesinde yüzde 20 artışa gidildi. Gelen zamlara da maliyetlerdeki artışlar sebep gösterilmiştir. Kısıtlamaların kaldırıldığı ilk günü zamla karşılamak esnafımız için hiçte iyi olmadı. Hükümete sormak lazım “pardon esnaftan ne bekliyorsunuz” diye. Canlanmasını mı, can vermesini mi?

Coronavirüs döneminde devletin memuru, işçisi ve üst düzeyde maş alan hiç kimseden herhangi bir kuruş kesinti olmamıştır ve paralarını almışlardır. Ya esnafın durumunu bilen var mı? Hiç kimsenin maşında kesinti olmasını zaten istemiyoruz. Pandemi döneminde esnafın bir kısmına yardım yapılırken bir kısmına bir kuruş bile yardım yapılmamıştır. Esnaf arasında bile ayrımcılık yapılmıştır. Ayrım yapılmasını asla kabul etmiyoruz.

Pandemi dönemde en çok sıkıntı çeken Servisçi esnafı, kahveci, kantinci kafeler ve nargileciler olmuştur. Buralarda binlerce insanı günlük aldıkları ücretle çalışıyor. Peki, bu mağdur olan insanlarımızı kim ve kimler sahip çıkacak. Bu zamları yapanlar acaba piyasayı biliyor mu acaba?  16 aydır BAĞ-KUR primini ödeyemeyen esnaflar bu zamlarla nasıl ayakta duracaklar. Her ilde Milletvekillerimiz varlar tabi ki piyasaları en iyi bilen onlardır. Zaman zaman esnafı ziyaret ediyorlar ve esnafın sıkıntılarını dile getiriyorlar. Sonuç, Yüzde 15 zam yapıldı. Demek ki piyasalar onlara göre iyi ve zamlarda normaldir. İki yıla yakın esnafın iş yeri kapalı ne hikmetse yöneticilerin bile haberi yokmuş.

Bu zamlar yapılmadan Türkiye genelinde bir araştırma yapılmalıdır. İki yıla yakın esnafın iş yeri kapalı olduğu halde bu zamlar nasıl yapıldı hala anlamış değiliz. Bunu ben söylemiyorum esnaf söylüyor. Bizlerde esnafımızın sesiyiz.  Bu tür zamlar yapılmadan esnaflarımızın oda başkanları var ve yine her zaman sahada olan basın çalışanları var mutlaka sormalı ve bilgi almalıdır diye düşünüyorum. Bakınız esnafımız ve esnaf odaları ne diyorlar. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan bu zamların geri çekilmesini talep ediyorlar. Oda Başkanlarımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talebinde bulunmaktalar. Yapılan bu zamların yeniden gözden geçirmelidir. Yeniden ayağa kalkabilmek için suni teneffüse muhtaç vatandaşlarımıza can suyu verilmelidir. Hükümet, Devletimizin imkanlarıyla vatandaşına sahip çıkmalıdır.

Saygılarımla…

[email protected]

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
24Nis

Uyan Ey Müslüman…

23Nis
15Nis

Edep Mirastır

09Nis

Okudum Ağladım, Ya Sen

04Nis

İNSANLIK