Türklerde (Cihan Hakimiyeti ) Düşüncesi
OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ
Rahmetli Hocam İ. Kafesoğlu 'nun derslerinde anlattığı ve kitaplarında yazdığı bilgilere de dayanarak bu konuyu açıklamak isterim.
Türk Devleti Hakanlarının görevlerinden biri de cihanı idare etme düşüncesi idi.Bu fikir Türk -İslam Devletlerinde de devam etmiştir. Türklerin cihanı idare etme fikri Atilla idaresinde , Göktürklerde,Selçuklularda, Harzemşah devletinde de devam ettirilmiştir. Bütün bu fikir Oğuz Kağan Destanı"nda, Kaşgarlı Mahmut'un eserinde kayda geçmiştir. Kaşgarlı Mahmut eserinde Peygamberimizin (Benim Türk adında bir ordum vardır .) dediği anlatılır. Gene Kaşgarlı Mahmut eserinde Türk adını tanrının verdiğini ,Türklerin cihana hakim olacağını , eserlerinde belirttiği kaydedilir. Bütün bu cihan hakimiyeti fikirlerinin oluşmasında,Türk Hakanlarının yanında, Türk hatunlarının da rolü büyüktür. Mesela Alparslan,Tuğrul Bey zamanında hatunların hakan kararları üzeri etkileri büyük olmuştur. Hatta hatunlar kararı onaylamadıkça kararlar yürürlüğe konmamıştır.
Türklerin cihan hakimiyeti fikri ile aldıkları yerlerdeki uygulamaları, Avrupalıların Haçlı Seferlerindeki uygulamalarına benzemez ve benzetilemez. Türkler aldıkları yerlerdeki vatandaşlara ayrımcılık yapmadıkları gibi o yerin vatandaşına saygılı davranmışlardır. Hatta aldıkları şehirde, mağdur olanlara yardım da dahi bulunmuşlardır . Netice olarak Türkler cihan hakimiyeti fikri ile yaptıkları mücadelelerde
1 -Türkler hiç bir zaman aldıkları yerlerdeki vatandaşlara ayrımcılık ve saygısızlık yapmamışlardır. Bu da insanlığa saygı anlamı taşır.
2 -Türklerde kadına saygı da olduğu ,Hakanlarının hatunlarını aldıkları kararlara ortak etmelerinden anlaşılmaktadır.
3 -Türkler bu seferlerde girdikleri yerlerdeki halka hiç bir ayrımcılık yapmamışlardır.
4 -Türkler (Cihan hakimiyeti ) fikrini yerine getirirken, İslamlığın da güler yüzle hızla yayılmasını sağlamışlardır diyebiliriz.
Saygılarımla.