Tarihi Büyüklerimizden Kanun-İ Sultan Süleyman
OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ
Kanun-i Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim'in tek oğlu ve yasal varisidir. Yavuz Sultan Selim Mısır seferinden dönüşünde İstanbul'a gelmiş, oradan Edirne'ye gelirken yol üstündeki Sert köyündeki otağında 22 Eylül 1520 ' de vefat etmiştir. O sırada Manisa'da sancak beyi olan oğlu Kanun-i Sultan Süleyman' a bu haber iletilmiştir. Kanun-i Sultan Süleyman babasını alarak İstanbul'a getirmiş ve Sultan Selim Camii yanındaki türbeye defnetmiştir.
1520 yılında tahta geçen Kanun-i Sultan Süleyman ilk iş olarak Belgrad Kalesi'ne sefere çıkmıştır. Bu seferinde 8 Ağustos-12 Ağustos 1521' de bu kale fethedilmiştir. Kanun-i, kurduğu ekibi ile, çıkardığı kanunlarla, 46 yıl süren padişahlığı ile döne mininin en kudretlisi olmuştur. Kanun-i zamanı (1520-1566) yılları arasında Osmanlı, dünyanın en ileri ve büyük devleti olma rolünü üstlenmiştir. Kanun-i zamanında en büyük alimler, düşünürler, ozanlar yetişmiş ve yaşamışlardır. Mesela Turgut Reis, Barbaros, Sokullu Paşa gibi güçlü komutanlar, Sinan, Baki, Pir Sultan Abdal gibi sanatçı ve ozanlar...
Osmanlı topraklarına topraklar katan Cihan Padişahı unvanını alan Kanun-i aynı zamanda hattat ve değerli taşlar uzmanı idi.
(S.N.Fisher), Kanun-i için, hiç bir padişah bu kadar iyi bir eğitim görmemiştir demektedir.
Yazar-tarihçi (Hellert) Almanya, Rusya Polonya, Venedik gibi 4 büyük devletten vergi alan Kanun-i' nin Fransa’yı da himayesine aldığını kaydetmiştir. Gene birçok yazar, roman, piyes, operada Kanun-i mevzuunun işlendiğini yazmaktadır. Yine bazı tarihçiler Kanun-i zamanında Osmanlı topraklarının (14-15 milyon) km. kare olduğunu belirtirler. Kanun-i' nin adaletli olması ve kanunlar çıkarması nedeniyle milletimiz ona Kanun-i Sultan demiştir. Kanun-i 10 yıl üzerinde zaman dilimini İstanbul dışında, at üstünde, otağında, ordu içinde ömrünü geçirmiştir. Bu kadar kuvvetli bir
Padişahın yanında eşi Hürrem Sultan vardır. Hürrem Sultan Leh asıllıdır. Esas adı (Nastasya) dır. Tatarların istilası ile İstanbul’a, esir pazarına getirilen bu kadın Kanun-i ' nin eşi olmuş ve Hürrem Sultan adını almıştır diye yazılmaktadır. Bu konuda daha çok bilgi olmasına rağmen, şimdilik bu kadarı ile yetineceğim. Kanun-i' nin bütün çalışmalarında ve yaptığı işlerde Hürrem' in büyük faydası ve etkisi olduğu da bir gerçektir. Kanun-i 7 Eylül 1566'da Zigetvar kalesi kuşatmasında vefat etmiştir. Kanun-i de Fatih ve Yavuz gibi harp sahasında ecele yenik düşmüştür. Kanun-i 1566' da vefat ettiğinde 71 yaşında idi ve Süleymaniye Camisi'nde bulunan türbesine defnedildi.
Tarihi büyüğümüz Kanun-i Sultan Süleyman ' a Allahtan rahmet dileriz.
Saygılarımla.