Ramazan Ayı ve Oruç
OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ
Bilindiği gibi İslam’ın 5.şartı Ramazan ayında oruç tutmaktır.
Oruç ibadet nedeniyle İmsaktan gün batımına kadar yemekten içmekten ve cinsel münasebetlerden kendini men etmektir. Kısacası insanın bütün günahlardan, bütün kötülüklerden arınarak nefsine hakim olmasıdır.
Oruca başlama zamanına (imsak), oruç açma zamanına da (iftar) denir ki bu deyişler bütün Müslüman milletimiz tarafından bilinmektedir. Ramazan ayı, bütün iyiliklerin, ahlaki değerlerin, bütün güzelliklerin ortaya çıkarıldığı ve yaşandığı Müslümanların en mübarek ayıdır.
İslam inancına göre Ramazan ayı (Ramazan Hilali)'nin doğuşu ile başlar, bu nedenle Ramazan Hilalinin görülmesi önem taşır.
Ramazan ayı aynı zamanda Kameri ayların 9.su, üç ayların sonuncusu olup aynı zamanda biz Müslümanların oruç tuttuğu aydır. İslam inancına göre (Kuran'ı Kerim) Ramazan ayında indirilmiştir. Ramazan ayının ve oruç tutmanın Müslümanlar için çok değerli olduğu Kuran'da ve hadislerde anlatılmıştır.
Peygamber Efendimiz (Ramazan ayı geldiğinde Cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları bağlanır.) demiştir.
Gene Peygamber Efendimiz bir hadise göre (Ümmetim Ramazan ayının ne kadar değerli olduğunu bilseydi, bütün yılın Ramazan olmasını isterdi. )diye buyurmuşlardır.
Ramazan ayı ve oruç ayının Osmanlılarda Divan Edebiyatında ( Ramazaniye) adı verilen, şiirlerde de konu edilmiştir. Osmanlı Halk Edebiyatında da Ramazan ayı ve oruç davullarla, manilerle yerini almıştır.
Peygamber Efendimiz zamanında, Ramazan ayında hayır yapmak, sadaka vermek, oruç tutmak, Kuran okumak, Hatim indirmek, iyi huyları ortaya koymak, yaygınlaşmış ve ahlaki değerler haline gelmiştir.
Ramazan ayında oruç tutarak, Kuran okuyarak, hatim indirerek dini görevlerimizi yerine getirmeye çaba göstermeliyiz
Neticede, Müslüman bir millet olarak yeni nesillerimize de dini bilgilerini zamanında ve yeteri kadar vermeyi unutmamalıyız.
Ramazan ayının milletimize ve bütün İslam Alemine hayırlar getirmesini dilerim.
Saygılarımla.