Bilgi  Ve  İlim Sahibinin  Topluma  Verecekleri - OĞUZ FEHMİ HAKVERDİ

Bilgi  Ve  İlim Sahibinin  Topluma  Verecekleri


İnsanlar sosyal yaşam içinde  birbirlerine  yardımcı olmak  zorundadırlar. Bir arada yaşamanın ve  sosyalleşmenin  gereği  de budur. İslamın şartlarından biri de bildiğimiz gibi  zekat  vermektir. Zekat  vermenin  şartları  ve miktarı  belirlenmiştir; durumu  iyi  olan , kazancı  olan,  durumu  iyi olmayanlara yardım etmekle  bu gorevi  yerine  getirmektedirler. Dinimizde belirtilen  bu davranış  insanların  birlikte  olmalarının,  sosyalleşmelerinin bir nevi  öncüsü olmuştur. Müşterek  değerlerde  birleşen toplumlar  her zaman  ilerlemişler , bu müşterek  değerleri  yakalayamayan  toplumlar ilerlemeden nasibini  alamamışlardır. Dinimiz de  biz  Müslümanları zekat adı altında  bir  müşterek  sosyal  değerde  birleştirmiştir . 

Şimdi  sizlere  ilim  sahibinin,  bilgi  sahibinin,  alimlerin  de  dinimizde  belirtilen  zekat  dışında  verecekleri  ayrı  bir  zekatları, ayrı  bir  borçları  daha  vardır ki -bunu  ben söylemiyorum - bütün  ilim adamları ve  alimler  defalarca  anlatmış  ve yazmışlardır. Ben sadece  hatırlatmaya çalışıyorum. Kendi  sahasında  bilgi  sahibi  olan  , alim sayılan,ilim sahibi,   akademisyen , din  alimi  gibi  irfanlı  kimseler  kafalarındaki bilgileri  bu dünyadan  göçmeden  önce  yeni  nesillere  her  fırsatta  anlatmalı,  yazmalı ve yeni nesillere   bildiklerini  her yoldan  aktarmaya  çalışmalıdır. İşte bu o kişinin  , biliminin  , bildiklerinin  zekatı sayılır.

Mesala  dini bilgisi geniş  olan  bir  din alimi  dini bir sohbet  sırasında  susmamalı,  bildiklerini  anlatmalıdır ki toplum  doğru  olan dini bilgileri  almış  olsun.

Her ilim ve bilgi  sahibi  kazandıkları  bilgileri zamanında   topluma aktarmaya  özen  göstermelidir, işte  ilmin,  bilimin  zekatı  da bu bilginin  aktarımıdır.

İşte bu  bilim ve ilim sahibinin  zekatı  dediğimiz  bu  bilgi aktarımı  sayesinde  yeni  nesiller ilerlemede  hızlı  yol alacaklardır.

Saygılarımla.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
06Ağs

Kıbrıs Barış Harekatı

06Tem

Kurban Bayramı

06Haz

Fatih Sultan Mehmet 

05Şub
20Ara

- ATTİLA -