Zamane Gençlerini Anlamak Çok Zor
FERAH USLU
Gerçekten zordur şu zamane gençlerini tanımak ve onların gizli dünyalarında dolaşmak. Öyle zaman oluyor ki onların çok gerisinde kalmış gibi hissederiz kendimizi. Onlara yakınlaşmak istersiniz, onların seviyesine inmek ortak dili bulabilmek için baya zorlanırız. Bir çok deneyim sonrası onlarla ortak dilin çözümsüz bir şekilde ayrıldığını görürsünüz ve en kötüsü de çözümsüzlüğün kalıcı olarak yol almasıdır.
Onlara çok ünlü bir yazarımızdan, şairlerimizden, tarihimiz, güzel bir sözünü sorarsın hep muhalefet olur yada edebiyatımızdan, tarihimizden çok bilgileri yok. Hemen sosyal medyaya soralım doğrusunu bulalım derler. Gençlerimiz bu nedenle geçmişten günümüze değin hep eleştiri altında kalmışlardır.
Şimdiki çocuklarımız, gençlerimiz lüks yaşamı çok seviyorlar. Disipline, kendinden büyüklere yada küçüklerine çok fazla saygıları yok. Çalışmak, kendilerini geliştirmek yerine habere çene çalıyorlar. Şimdiki gençlerimiz evlerinin efendileri olmuş. Ailesi ile tartışmak, yemeklerini bile acele acele yemek sanki bir yere yetişecekmiş gibi edep, adap bozulmaya yüz tutmuş.
Gençlerimizin bozulması demek o ülkenin temellerinin sarsılması ve mihenk taşlarının yerinden oynamasıdır. Beyinleri yıkanmış, her türlü konforu yerinde, her şeye muhalefet olması kriter olarak kabul eden gençlik çoğalıyor.
Geriye dönüp baktığımızda gençlik zor şartlar altında ve imkanları yettiğince okuyup en iyi yerlerde olmayı hedefliyorlardı ve başarıyorlardı. Ancak şu zamanda gençliği anlamak çok zor. Gençlerimizi eleştirmek senin susman demek.
Şu an karşımızda duran gençlik bizim hayalimizde canlandırdığımız ve büyüttüğümüz gençlik değil. Öz benliklerinin yerini egoları almış ve tavan yapmış. Tutarlı bir kimliğe sahip olmamakla birlikte zorluk çıkaran nesil yetişiyor.
Ellerindeki en kaliteli telefonlar ve bilgisayarlarla oyunlar, diziler ve sosyal medya ile zehirlenmekte. İletişimlerini bir çok kişi üzerinden konuşmaları oyunlar oynamaları ile rol üstlenmiş arkadaşları ile sohbet etmek, temiz havada oynamak yerine sanal alemde oyun oynamayı tercih ediyorlar.
Bu gençliğin böyle olma nedeni çocuk yaşta sussun, ağlamasın, aileler rahatlığı için bu hale geldiler. Makina ile kurgulanmış bir yaşam içinde olursa başarılı olur sanıyordunuz. Oysa yanıldınız değil mi? İnsanı insan yapan gelenek ve göreneklerimizi aşılamayı unuttuk. Maddi dünyaya kapılarak maneviyatımızın iflasına zemin hazırladık el birliği ile.
Çocuklarımızı, gençlerimizi sanal alemden kurtarmak için hiç geç değil. Geleneksel değerlerimizi kazandırmak çok zor değil ve geç kalmadan kazandırmaya çalışalım. Bizler çocuklarımızı bir prens ve prenses yetiştirdiğimiz doğrudur. Ancak onları yaşatacak saraylarımızın, köşklerimizin olmadığı kesin. Çocuklarımızı en iyi yerlerde olmasını istiyorsak onlara manevi değerleri vermeyi ve kazandırmayı unutmayalım.
‘’BİR ÜLKENİN GENÇLERİ REFAHIN GÜVENCESİDİR. BENJAMİN DİSRAELİ ‘’