Ramazanda Bencil Duygularımızdan Arınma Ayıdır - FERAH USLU

Ramazanda Bencil Duygularımızdan Arınma Ayıdır


Ramazan ayı gelmesiyle birlikte ruhumuz, bedenimizle birlikte yüce değerlere yücelten  ilahi ve insani değerlerimizin harmanlandığı aydır.İnsanlığa fazilet ve asaletle yaşamanın mutluluğunu öğreten aydır.Bu sebepten dolayıdır bir ay süre içinde nefsini terbiye ederek ilahi rahmetten hisse kazanmış olur.

Mübarek ayda insanların kendini tanımasına  ve zihni ile kazandığı yaptırımlarına sorumlu olmasını bilmesine vesile olur.Gerçeği bulmak, yüce  yaradana  ulaşmak için önce kendinden başlayarak bu dünyanın var oluş sebebi ve içinde yaşadığımız , nefes aldığımız ve içinde bir çok karmaşası,acıyı ve sevinci barındırmanın anlamını  öğretir.

Biz insanlar hayatı yeniden anlar ve yaşamın mucizenin önemini keşfeder  öyle yaşarız.İnsan olarak önce kendimizi  anlamak ve kendimiz hakkında bilmediklerimizi araştırmakla mükellefiz.Ramazanın gelmesiyle birlikte hareketlerimize, davranış şeklimize,konuşma biçimimize,doğada var olan her canlıya karşı bakış açımız, bakışımız  , nasıl konuşacağımıza  ve bedenimizin biriktirdiği tortulardan kurtulacağımız, arınacağımız aydır.

Hırslı , açgözlü bir insanın son derece karmaşık  ve doymak bilmeyen duyguların, ben merkezli kullandığı zihnini biz olarak değiştirebileceği  duyguları ile  nefes aldığı bu yaşamda nasıl yol alacağını hatırlatır.

Ramazan ayında  zihinlerimizi ve duygularımızı  dikkat çekerek insanlara, yoksullara baskı uygulayan, zulüm eden  rahatsızlıktan arınmayı öğretir. İnsanlara erdemli olmayı,alçak gönüllü olmayı,merhameti, iyiliği,paylaşmayı,kardeşliği, sevgi, saygı gibi duygularımızı güçlendirir.Aç gözlülük, kıskançlık,zalim davranışlar,şiddet e meyilli olan ruhtan,  hareketlerden, bencillikten arındırır.

İnsanın kendini tanıması bilgeliğin başlangıcıdır.Bu duyguyu kazanmak için var olan bencil duygularımızdan ve bozulmaya yüz tutmuş zihnimizden arınma ile kazanılır.Yapmış olduğumuz ibadetlerimiz,okuduğumuz dualar , ayetler, zikirler  bizi terbiye edememesiniz sebebi arınmamış , bozulmuş  zihinden kaynaklanıyor.

İbadetlerimizde, okumuz olduğumuz dualarda  ve zikirlerde çok tekrarladığımız sözcükleri zihnimiz algılamamakta zorlanıyor çünkü alışılagelmiş sözcüklerden hariç yaratıcı sözcüklerden uzak kalmış olmamızdır.Gerçek hayatımız  erdem duyguları taşımıyor ,  içimiz ve dışımız farklı düşünceye sahipse  hiç hak etmediğimiz halde çok şey istiyorsak.Yaradanı , ilahi gücü tanımıyor , anmıyor ve inanmıyorsak düşüncelerimiz, hareketlerimiz  ilahi değilse Hak bizi neylesin.

Ramazanı anlamak , bilmek çok önemli.Nefsimizde iz bırakan bencil duygularımız dalga dalga çıkmayacak leke gibi çoğalarak  temiz fıtratımızı bozmadan , kirletmeden imdadımıza yetişen aydır.Günahlardan arındığımız, kirlenen ruhumuzun temizlendiği ve tüm insanlıkla birlikte yaşama, paylaşma ayıdır.İçimizde biriken kötü tortulardan arındığımız yüce değerlere ulaştığımız aydır.İnsani ve ilahi değerlerimizi bedenimizde ve zihnimizde yaşatan erdemliğe ulaştıran aydır. Yüce yaradan evreni tüm insanlığa ve canlının ocağı olarak yaratmıştır.Ona göre değer bilerek yaşamalıyız.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz