FERAH USLU

Müdahaleci Düşüncelerimiz

FERAH USLU

 Zihnimizde sıkışmış olup sürekli tekrarlanan ve rahatsızlık uyandıran düşüncelerdir.Kabul edemediğimiz düşüncelerde olabilir.Böylesine düşünceler aniden ortaya çıkar endişelenmemize neden olur ancak hiçbir  şekilde   hayatımızda anlamı yoktur.Bizlere  uyarı veren mesajlar olmadığı gibi anlık beliren düşüncelerdir.

Bu düşünceleri hayata geçiren güç deneyimler konusunda endişe duyarız . Bilinçli bireyler bu düşünceleri sabitleyerek çabuk unutur ya da saklamaya niyet ederler.

Her birey müdahaleci düşünce içinde olabilir bu bir rahatsızlık olmadığı gibi sorununuzun olduğunu  göstermez. Bu gibi düşünceler dozunda ise normaldir.Biz insanlarda sık sık müdahaleci düşünceler içinde olabilir  ve  bizlerin ne tepki verdiği ile alakalıdır.Yıllarca bu düşünceleri bastırmak, düşüncelerden kurtulmak , kaçmaya çalışmak aslında tekrar geri ortaya çıkacağı aşikardır.

Kişi sürekli ‘’mavi otomobil’’ alma düşüncesi ile ironik’’ geri tepme’’ ile sürekli düşünmesine neden olur.Bu isteğini zaman içinde bastırsa bile zihninde gelecekte  bu isteğini kontrol ettiğini yani bu o kadar önemli değil ama yine hatırlat gibi sıklıkla istenmeyen davetsiz düşüncelerin temel  itici gücüdür.

Ne kadar korkutucu, ürkütücü  düşünceye sahip olmamaya çalışsak bu düşünce yine geri dönecektir.Ara sıra  aklımıza gelen bu davetsiz düşüncelerden kaçma ve kaygı kısır döngüye dönüşmesinin bir yoludur.Bundan kurtulmanın yolu düşüncelerimizle olan ilişkilerimizi değiştirmektir.

Müdahale edici düşüncelerle savaş içindeysek temel durum kurtulmaya çalışmak daha da zorlaştığı, kötüleştirdiği deneyimleri kabul etme isteği ile bir nebze olsun daha az rahatsızlık hissederiz.

Kötü düşünceler,olumsuz düşünceler ve rahatsızlık veren düşünceler kullanmamaya gayret edelim.Bu düşünceler tehlikeli olduğu ve kaçınılması gerektiği fikrini güçlendirir. Davetsiz düşünce diye adlandırabiliriz. Düşünceleri zihnimizden uzaklaştırabiliriz. Farklı bakış açışı  daha az rahatsızlık yaratır.İstemediğimiz davetsiz düşünceleri erteleyin ve bunun hakkında düşünmemek faydalı olduğunu görebiliriz.Yine karşınıza böyle davetsiz düşünceler çıkarsa aynı tekniği uygulayarak erteleyin.

İstenmeyen davetsiz düşüncelerden  en güç yolu ve yüzleşmek bu  olsa gerek. İsteyerek ve sakince bu düşüncelerle karşılaştığınızda  zihnimizde onları güvenli bir şekilde eğitebiliriz.Bilinen ve olumlu beklentilerimiz gerçekleşmediğinde  zihnimizde korkutucu, ürkütücü gözükse de davetsiz düşüncelerin tehlike arz etmediğini görebiliriz.Davetsiz düşüncelerimiz uzun  vadede zaman içinde azalma gösterecektir.

Yazarın Diğer Yazıları