İş Hukukumuz - FERAH USLU

İş Hukukumuz


İş hukukunda haftada 45 saatin üzerinde ‘’ fazla çalışma veya fazla mesai  ‘’ iş yerinde normal çalışma süresinin haftanın  45 saatinin altında ise  45 saate kadar olan  fazla  çalışma   süresi olarak adlandırılır. İş yerlerinde en üst düzeyde çalışanlar verilen görev ve sorumluluklarını gerektiği gibi yerine getirerek ücretinin ödenmesini hakkıyla kazanmıştır.

Hem iş veren ve hem de çalışanlar için en önemli konu fazla mesaidir . Aslına bakacak olursak  hafta tatili çalışanların en doğal anayasal  hakkı   hafta sonu hiç kimse çalıştırılmaması gerekir. Ancak  zorunluluktan yada ihtiyaçtan dolayı hafta tatilinde çalışma yapılabilir.   İş sahipleri az  çalışan personelle çok fazla iş  yaparak kar etmenin yollarını ararken , çalışan kesimde haklarını alma isteğindedir. İş Kanununu 41.ci madde gereğince  ‘’üretimin artırılması, işin niteliğinden dolayı fazladan çalışılabilir’’ diye ifade edilmektedir. Fazla mesai yapmanın bir çok nedenleri vardır . İşin niteliği, ihtiyaçtan dolayı , üretimin artışı ve ülkemizin menfaatleri için  fazla çalışma yapmak mümkündür. Bu ise çalışanın izni olur , çalışanı taciz etmek amacı ile yapılmaz yapılmamalıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken durum ise özel ağır iş alanında çalışan işçilerimizin aşırı yorgunluktan ve dikkat dağınıklığından dolayı iş kazalarına neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde  çalışan kesimin   seviyesine ulaşabilmek için  bu konu üzerinde hassas düzenlemeler yapılmalıdır. Fazla çalışma için  doğru ve düzenli olarak çözüme ulaştırmalıyız. Bu da  çalışan ve işvereninin  birlik beraberlik ruhu ile  çalışma istekleri sorun olmaktan çıkar.

 Çalışma saatinin  dışında her  bir saat için normal ücretlendirme dışında çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde  elli yükseltilerek  ödeme yapılır. Ancak bazen  çalışma saatine karşılık işçi isteği üzerine  zamlı ücret yerine çalışmış olduğu her saat başına serbest zaman olarak kullanma hakkına sahiptir.

İş veren çalışan işçilerine fazla mesai çalışmaları için  sözleşmelerinde yada ek protokolde işçinin onayı almalıdır mesai yapabilmesi için. Burada  çalışmakta olan personelin giriş ve çıkışlarını yapmaları ve takip etmeleri de önemlidir. Çalışan personel yılda 270 günde 11 saatten fazla mesai yapamaz. Ancak  turizm, sağlık çalışanları ve özel güvenlik kurumları 24 saatte  dönüşümlü olarak hizmetleri yürütülebilir.

 Yapılan fazla mesai süresi ile bordrodaki süre aynı olmalıdır. Eğer çalışan personel 270 günde fazla mesai yapmış ise sınırları aşmış  ve parası ödenmemiş ise personel  tek taraflı fesih edebilir ve tazminatını da alabilir. Resmi tatillerde  yapılan çalışmalar izin olarak değil yevmiye olarak ödeme yapılır.

 Sonuç olarak dinlenme  hak olan anayasal hakkı olup ekonomik ve hukuki açıdan bağlı olduğu kurumdaki çalışanını koruma esas olandır. İş verenin küçük hesaplar yaparak çalışanın hakkını yememeli ve bu hakka sahip değillerdir. Üretimi artırmak ve fazla mesaiye ihtiyaç duyulduğunda  her yılbaşında  çalışanlardan yazılı olarak onay almalı ve bu onay belgesini  dosyalarda muhafaza etmek zorundadır. Fazla çalışma onayı vermemiş  çalışanlarımızın bir borç  olmadığından dolayı  fazla çalıştırmaya zorlanamaz ve kanunen yasaktır.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz