İnsanın Kendini Bilmesi
FERAH USLU
Biz insanoğlu iki torba taşırız biri önümüzde diğeri ardımızda.Önümüzde ki torbaya diğerlerinin kusurlarını taşırız ki her zaman gözümüzün önünde olsun, ardımızdaki torbada ise göremediğimiz kusurlarımızı taşırız.
Anlaşılıyor ki kendimizi bilmemizde ki derinliği çok güçlü olan dikkat çekici cümle ‘’kendini tanı’’ her bireyin yakalaması gereken fırsat.Çok basit ve kolay çünkü toplumda ‘’ önemli ‘’olmak için ruhunu , vicdanını ve bedenini feda ederek sana sunulan aynaya bakarsın.Özgür olmak,düşünmek ve ‘’kendin olmak ‘’çok zordur.Özgürlüğüne kavuştuğunda tek başına ruhun , vicdanın ve yalnızlığınla baş başa aynanın ötesindekini ve kimsenin göremediğini görebilirsin.
Kendini bilmek, tanımak kendine dönük üretici fikirsel eylemler ve bilimsel sonucunda bulabilirsin.Kendini tanımak son noktayı korsun.Bir insanın varoluş gayesi olmalıdır.Kendini tanıma sürecinde ne kadar zorluklarla karşılaşırsa karşılasın kendini yıpratmadan , üzmeden sağlam adımlarla yoluna devam etmelidir.Aksi taktirde yarı yolda kalır , bütün emekler ziyan olur.
Yaşamımız, görüşlerimiz,inancımız, umutlarımız, alışkanlıklarımız, korkularımız, kaygılarımız,tutumumuz, davranışlarımız yansımadan ibarettir.Farkına varsak ta, varmasak ta kim olduğunuzu ve yaşamınızın gidişatını şekillendirmek için bir arada yer alır.
‘’Başkalarını bilmek zekadır;kendini bilmek tanımak bilgeliktir .Başkalarına hakim olmak güçtür; kendine hakim olmak ise gerçek güçtür’’Kendimizi bilmek yürekten, gerçekten istediğiniz hayatı yaşamanıza izin verir.Kim olduğunuzu, ne olduğunuzu ve ne istediğinizi bilirsiniz.
Etrafımıza baktığımızda bir çok insan bilgeliğe ulaşmak için başkalarını anlamakla meşgul olmaktan , kendi zihnini anlamaktan rahatsızlık hissetmezler.Kişisel bilgiler,arzular, hedefler, zayıf yönlerinizi sizi harekete geçiren şeyleri anlamınızla alakalıdır.
Görülüyor ki kendini bilmek, tanımak kolay olmamakla birlikte zor bir sınavdır.Büyük düşünme gücü ve bilinç gerektirir.Yunus Emre der ki ‘’İlim ilim bilmektir,ilim kendini bilmektir . Sen kendini bilmezsin bu nice okumaktır? ’’Anlatılmak istenen insanın kendini bilge olma hususunu inceden inceye dokunarak renkli şekilde dile getirerek bizlere mesaj vermektedir. Kendini bilmek, kendini bulmak ve kendini tanımak kendine dönmektir.İçimizde mevcut olan iyi ve kötüyü ayırt edebilmek, kişiliğimizi geliştirme ve olgunlaştırma etkinliğidir.Bunu da akıl ve vicdan yoluyla kendimizi sınamaktan geçer.Önyargılarımız, tutkularımız ve bencilliklerimizi sınırlayarak kusur ve eksiklerimizi düzelterek başarabiliriz.