30 Ağustos Zafer Bayramının Önemi - FERAH USLU

30 Ağustos Zafer Bayramının Önemi


Türk tarihine altın harflerle yazılan kurtuluş destanı 30 Ağustos Zafer Bayramı, çok önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün, bizzat kendisinin başında bulunduğu ve yönettiği Meydan Muhaberesi, büyük önem taşımaktadır. Muhabere Savaşında düşmanlar Türk topraklarından tamamen arındırılmak ve düşman işgaline son verilmek için yapılmıştır.

Biz Türk Milleti bu topraklarda rahatça yaşayabiliyorsak bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman Türk ordusuna borçluyuz. Birinci Dünya Savaşı sonrasında imzalanan Mondoros Mütarekesi ve Serv Antlaşmasında memleketimiz işgal orduları tarafından esaret altına tutulmak ve özgürlüğüne son verilmek isteniyordu.

Tarih boyunca hür ve bağımsız olarak özgürce varlığını sürdüren Türk Milleti asla böylesine durum karşısında boyun eğmez ve kabul edemez. Atatürk’ün, önderliğinde bağımsızlık mücadelemizi yüzbinlerce şehit kanı dökülerek topraklarımızın bir karışı düşmana bırakılmadan kazanılmış destandır.

19 Mayıs 1919’da, Atatürk’ün, Samsun’a, ayak basmasıyla Anadolu topraklarımızın kurtarılması için liderlerle bir dizi toplantılar yaparak Kurtuluş Şavaşının başlatılmasına karar verilmiştir.

Vatan ve milletin bağımsız bütünlüğünü korumak düşmanı topraklarımızdan tamamen bertaraf etmek için önemli kararlar alarak imza atmıştır. Millî Birlik ve beraberlik sağlanarak düzenli ordu oluşturularak savaşa girilmiştir. Elde edilen başarılardan Türk Milletinin hiç birşeyinin olmamasına ve tüm zorluklara karşın düşmanın tam donanımlı olmasına rağmen morali yüksek olması, iman gücünün kuvveti  ile düşmanlar  ağır kayıplara uğratılmıştır. Türk tarihinin dönüm noktası olan Sakarya Savaşının, kazanılmasıyla düşman ordusunun Türk, topraklarından atılması için hızlı çalışmalar yapılmaktaydı.26 Ağustos 1922’de, düşman ordusu ile zorlu savaşa girerek onları bozguna uğratmıştır. Büyük başarı elde edildikten sonra kaçan düşmanları 9 Eylül 1922’de, İzmir’de, denize dökerek tamamen düşmanlardan temizlenmiş oldu.

Türk askerinin gayret, azmi  ve göstermiş olduğu gücü ile  yaşlısı, genci, kadın, çocuk demeden vatan ve millet için birlite fedakarlık ederek  topraklarımızın her karışını düşmanlardan kurtarmak için kanının son damlasına kadar feda ederek kazanılmış ve tarihimize altın harflerle yazılmış Kurtuluş Savaşımızdır.

Türk Milletinin olağan üstü gücünü göstererek dünyaya göstererek bağımsızlığını kazanmıştır. Kurtuluş Şavaşını zaferle kazandıktan sonra Serv Antlaşması hiçbir zaman yürürlüğe girmemiştir. Sadece 23 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması, uygulamaya konmuştur. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !!!

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Kas

Ne Ekerseniz Onu Biçersiniz

05Ekm
17Eyl

Emek Vermeden Hazıra Konmak Olmaz

20Ağs
30Tem

Kendi Kendimizin Doktoru Olmuşuz