Vahşi Madencilik Can Almaya Devam Ediyor

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

İktidar ve şirketler el ele Ekokırım ve insanlık suçu işliyor!

Erzincan’iliç çöpler altın Madeninde 13 şubat günü meydana gelen siyanürlü yığın liçi sahasındaki çökme sonucu oluşan göçük altında sadece işçiler değil siyasi iktidarda kalmıştır!

Ekoloji örgütleri, odalar, Sendikalar, Barolar, olarak iliçteki anagold madenciliğe ait çöpler kompleks madeninin kapatılması için yıllardır siyasi iktidarı uyarıyoruz. Bilirkişiler maden çalıştığı sürece bu felaketin kaçınılmaz olduğunu onlarca kez raporladı ama her seferinde iktidar rant işbirliği yaptığı anagold un ortakları olan kanadalı SSR mining ve yerli çalık holdingten yana tutum sergiledi.

 Üstüste yaşanılan siyanür sızıntıları ve kazalarına rağmen geçici kapatma göstermelik para cezaları dışında ciddi bir yaptırımda bulunmadı.
Siyasi iktidar ; ÇED olumlu kararları, kapasite artışının kabulü, Milyonlarca dolar vergi indirimi ile üst üste gerçekleşen siyanür sızıntılarına rağmen SSR mining ve ortağı ve yandaş şitket çalık grubunun vahşi madenciliği sürdürmesine göz yumdu!

Anagold türkiyenin en büyük ikinci altın madeni olan Çöpler komleks madeninde; yukarı fırat su havzası ve birinci derece fay hattı üzerinde bulummasına rağmen Avrupada yasaklanmış olan siyanür liçli altın madenciliği yapmakta. Tonlarca sülfirik asit ve siyanür kullanımı ile yüzlerce futbol sahası büyüklüğünde açık atık havuzu,tığın liç alanı, Milyonlarca tonluk zehirli kimyasal maddenin yığılı olduğu pasa dağları ilebölgede ölümlere neden oldu. İliçte ortaya çıkan kanserojen kimyasallar yüzünden siyanür zehirlenmesi ve kanser sonucu ölümlerde artış her seferinde örtbas edildi. Dönemin erzincan baş savcısı İlhan Cihaner in iddianamesinden bildiğimiz üzere, şirket bölgede bulunan tüm bürokratları rüşvetle susturdu.
Madenin üç katı büyütülmesi için son kapasite artış talebine, ekoloji hareketlerinin itirazlarına rağmen ÇED olumlu kararı, dönemin Çevre ve şehircilik ve iklim değişikliği bakanı Murat Kurum döneminde verildi. İliçteki katliama yol açan kararın sorumlusu Murat Kurum ise İstanbul büyük şehir belediye başkanı adaylığı ile ödüllendirildi.

 Açılan davalara, savurulan tüm tehditlere rağmen vazgeçilmeyen mücadele bugün 9 işçiyi kurtarmaya yetmedi. 

Zehirli kimyasallar içeren milyonlarca ton atığın çökmesi sonucu işçi kokteynerleri göçük altında kaldı. Kaç canın göçük altında olduğunu, ne kadar alanın zehirlendiğini bilmiyoruz. Siyanür ve toksik  kimyasallarla koca bir fırat havzası ve fıratın ulaştığı tüm uluslararası sular tehdit altında.

 Ekokırıma yol açan facianın sonuçları kamu yararı gözetmesi gereken kurum ve Temsilcilerince ısrarla halktan gizleniyor. Sabırlı deresi üzerindenki menfezleri kapatarak fırat nehrine bu zehirli atığın kayması durdurulmuş olackmıdır. Yeraltı sularına karışması engelenecekmidir?
Bu süreçte buharlaşarak havaya karışan hidrojen siyanür kitlesel ölümlere sebep olacaktır. Şimdiye kadar yalan beyanlarla ÇED raporları hazırlatan şirket yada bu raporlara rant ortaklığı sebebiyle göz yuman siyasi iktidar bu sorulara doğru yanıtları verecekmidir.

 Ekoloji hareketinin yanıtı açıktır; yaşanılan tartışmasız ekokırım olup doğaya insana karşı işlenmiş kasti bir suçtur. Çöpler altın madeni ve anagold şirketi acilen kapatılmalıdır. Suça ortak olan tüm kamu görevlileri ve şirket yetkilileri hakkında soruşturma açılmalı ve yurtdışı yasağı getirilmelidir. Siyanür liçli madencilik yasaklanmalıdır. Göçüğün bulunduğu ekokırım alanı bağımsız gözlemcilerin denetmine açılmalıdır. Delillerin karartılması engellenmelidir.

 Süreç kamuoyuna açık biçimde yürütülmelidir. İnceleme heyetlerimizle suç mahalindr olacak ve bu süreci yakından takip ederek sorumlularının kanun önünde hesap vermelerini sağlayacağız ülke genelinde eylemlerimizle bu suçu unutturmayacağız
İliç Altın Madenini Kapat.!

Malatya çevre platformu sözcüsü
Hasan Kaya
Bülten

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN