Tatilde Annelerin Esas Maratonu Başlıyor

Yaz Tatilinde Çocuklarımıza Kitap Seçiminde ve Kitap Okumalarında Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Tatil başlıyor anneler için esas maraton ise şimdi başlıyor.çocuklara bir taraftan tatilin keyfini çıkaracak bir taraftan derslerden ve okumaktan kopmayacak peki bu nasıl olacak ?

İşin uzmanları bu konuda ne diyor : 100 den fazla yazarı Malatya da okuyucusu ile buluşturan Deniz Kitapevleri Yönetim Kurulu Başkanı Mesut ÖZDEMİR e bizzat sorduk.

Özdemir öncelikle Deniz Kitapevlerinin kitapta  gelenekselleşen yaz indiriminin başladığını  velilerin yükünü azaltmak okuyucuya destek vermek adına yaz boyunca sürecek tüm roman ve hikaye kitaplarında  olan 3 al 2 öde kampanyasını başlattıklarını böylece okuyucuların ve velilerin  daha çok kitaba daha az parayla  sahip olunabileceğini ifade etti. Yaz tatili ve kitap okuma alışkanlığı ile ise şunları ifade etmek isterim :

Okulların tatile girmesiyle birlikte çocuklarımızın boş zamanlarını değerlendirebilmeleri için anne babalar onları kitap okumaya teşvik etmelidir.

 Bir çocuk ne kadar çok okursa, bilgisi ve genel kültürü o kadar çok gelişecektir. Bu da onun kişiliğinin ve özgüveninin gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Anne babalar çocuğa kitap alacakları zaman, ya onu da beraber götürmeli, ya da onun ilgisini çekebilecek kitapları seçmelidirler. Azınlığımız çocuklarının dil gelişimi ve düzgün bir Türkçe konuşabilmeleri için, düzgün yazılmış hikaye, şiir kitapları ve romanlar okuması çok önemlidir. Çocuklarımızın Anadilimizi iyi kullanabilmeleri için ilkokul birinci sınıftan itibaren masal kitaplarıyla başlayıp, sınıfları büyüdükçe hikaye ve romanlara geçmeleri gerekir. Dilin gelişimi için okumak şarttır. Her çocuğun okumayı sökmesiyle birlikte bir başucu kitabı olmalıdır. Ayrıca her çocuğun haftada bir kitap okumayı alışkanlık haline getirmesi gerekir.

Çocuğumuzu kitap okumaya alıştırabilmek için, bizler de onunla birlikte okumalıyız. Onun dil gelişimine yardımcı olabilmek için, okuduğu kitapları bize anlatmasını isteyerek, kitabın konusu hakkında onunla tartışmalar yapabilmeliyiz. Çocuğa yeni öğrendiği, ya da bilmediği kelimelerin anlamını öğrenebilmesi için sözlüğe bakmasını tavsiye ederek, böylece sözlük kullanmayı da öğretmiş oluruz. Ayrıca da ona öğretirken bizler de bazı şeyleri hatırlamış yada  bir çok şeyi öğrenmiş oluruz        

 Ailelerin yanı sıra öğretmenlerin de çocukların okumayı sevmesi, okuma alışkanlığı kazanabilmesi için, tatilde kendilerine, kitap tavsiyelerinde bulunarak bunları okuyup özet çıkarmalarını istemeleri, çocuklar için faydalı olacaktır

İşte işinize yarayacak bazı ipuçları:

Aktivitelerle kitapları bir araya getirin:

Yazın çocuklarla yapılan aktiviteler hakkında kitaplar bularak zamanı değerlendirebilirsiniz. Mesela kumsala gidilecekse birkaç gün önceden kumsalda geçen bir hikaye kitabını birlikte okuyup üzerinde konuşabilirsiniz.Veya kampa gidecekse kamp kurmak üzerine, tatilde gidilecek şehire veya ülkeye ait bir hikaye kitabı seçilebilir.

Kitapçıları ziyaret edin:

Çocuğunuzla birlikte, kitapçıların çocuk kitapları bölümlerini ziyaret edip, tatil için okuma listesi hazırlayabilirsiniz. Onları bir miktar yönlendirebilirsiniz ama kendi istedikleri kitapları  almalarına izin verin. Unutmayın önemli olan çocukların bir kitapla baş başa güzel vakit geçirebileceklerini anlamaları. Zamanla zevkleri gelişecektir.

Örnek olun:

Çocuklar ailelerinden gördüklerini yaparlar. Vaktim yok demeyin ve kitap okumaya vakit ayırın. Plaj çantanızda mutlaka bir kitap olsun. Otobüste, metroda kitap okuyun. Evde bir okuma köşesi hazırlayın ve aile üyelerinin burada birlikte kitap okuması bir adet haline gelsin. Böylece çocuklarınız da edebiyatın hayatın önemli bir parçası olduğunu anlayacaklardır.

Okuduklarınız hakkında konuşun:

Okuduklarınız hakkında konuşmak da çocukları edebiyata yöneltecektir. Okuduğunuz kitaptan bahsederek neyi ilginç bulduğunuzdan, neyin sizde heyecan ve merak uyandırdığından bahsedin. Zamanla onlar da bunu yapmaya başlayacaktır.

Çocukların okumaya vakit bulmalarına yardım edin:

Yaz kampları, müzik, resim dersleri, basketbol kursları, iPad oyunları… Tüm bunlar yaz boyunca çocukların eğlenerek yaptığı aktiviteler. Bu yüzden de çocuklar günün sonunda kitap okuyamayacak kadar yorgun hissedebilirler. Çocuğunuz için yaz aktiviteleri planlarken okuma saatini için vakit ayırmayı unutmayın. Uygun saatler akşam yatmadan önce veya sabah kahvaltısından sonra olabilir.

Yaz için kuralları gevşetin:

Okul döneminde çocukların ödev olarak yapmaları gereken okumalar olabilir. Yazın bu okumalar daha serbest olmalıdır. Çocuklar sevdikleri kitapları istedikleri zaman istedikleri kadar okumalılar. “Bir saatte şu kadar sayfa  bitecek”, gibi kurallar koymayın. Okumayı keyifli bir aktivite olarak görmesine özen gösterin.

Masal akşamlarına katılın:

Son birkaç senedir özellikle büyük şehirlerde birçok masal anlatma geceleri düzenleniyor. Çocuklarınızla bu gecelere katılabilirsiniz. Veya bir iki güzel masal seçip onlara siz anlatabilirsiniz. Basit kostümler giymek ve sesinizi değiştirerek anlatmak olayı heyecanlı kılacaktır. Bir öneri de;  büyükçe bir sepet alıp içine farklı kostümler koyun. Çocuklarınız arkadaşlarıyla bu kostümleri kullanarak kendi aralarında hikaye anlatıp canlandırabilirler. Tüm bunlar okumaya olan ilgilerini de artıracaktır. Bülten

HABERİ PAYLAŞ:

Yorumlar / 3

BUNLARA DA BAKIN