EXPO 2028 Malatya Lansman ve Vizyon Programı Gerçekleştirildi

27 Eylül 2022 tarihinde Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da yapılan, 74. EXPO Genel Kurulunda alınan kararla 2028 yılında Malatya'da yapılacak olan, Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyon olan EXPO 2028'in lansman ve vizyon programı gerçekleştirildi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

27 Eylül 2022 tarihinde Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yapılan, 74. EXPO Genel Kurulunda alınan kararla 2028 yılında Malatya’da yapılacak olan, Dünya Kupası ve Olimpiyat Oyunlarından sonra ekonomik ve kültürel etki yaratan üçüncü en büyük organizasyon olan EXPO 2028’in lansman ve vizyon programı gerçekleştirildi.

Programa; Vali Hulusi Şahin ve eşi Ebru Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve eşi Hafize Gürkan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Merkez İlçe Belediye Başkanları, Kurum Müdürleri, STK Temsilcileri, Dernek Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşan Vali Şahin: “ 2028 EXPO Malatya çok büyük bir vizyon, bir dünya projesi. Malatya’nın tarihine, kültürüne ve Malatya’nın iddiasına yakışan bir vizyon proje. Bu vizyon projeyi Malatya’ya ve Türkiye’ye kazandıran kıymetli Büyükşehir Belediye Başkanımıza huzurlarınızda bir kere daha ben de teşekkür ediyorum.

Bizler Dünya Bahçelerini 2028’de Malatya’da ağırlayacağız. Ama tek hedefimiz bu değil. Malatya bir büyük medeniyetin inkişaf ettiği hem insanlık medeniyetinin başlangıç noktası hem de Türk-İslam medeniyetinin büyüdüğü, geliştiği çok kıymetli bir coğrafya.

Böyle bir iddianın olduğu bu coğrafyada bizim de artık yeni şeyler söylememiz lazım. Biz 2028 EXPO Malatya’yı bir fırsat olarak görüyoruz. Artık yeni şehirler konseptini Malatya’dan Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz.

Bu aslında büyük devasa yapılar yapmak değil. Bizlerin basit yaşamayı öğrenmesi lazım. Artık yeşil şehirler inisiyatifini Türkiye’de hayata geçirmemiz gerekiyor.

Ortak bir geleceğe doğru gidiyoruz. İnsanlık ailesinin fertleri olarak biz dünyanın gittiği bu zor ve sıkıntılı süreçten bigâne olamayız. İklim değişikliği, çevre sorunları ve bir karbon ayak izi sorunu ile karşı karşıyayız.

İşte artık yeni bir sanayi, yeni bir tarım, yeni bir turizm aslında yeni şehirler konseptini dünya tanıtıyor ve buraya doğru yürüyor.

2028’e 6 yıl var. 6 yıl içinde Malatya’da Türkiye’ye örnek ve hatta Dünya’ya örnek olacak yeni şehir konseptini Malatya’da başarmayı planlıyoruz. İddiamız büyük. Artık suyumuzu az ve öz kullanacağız. Kullandığımız suyu mutlaka ileri biyolojik arıtmadan geçireceğiz.

Tarımda, sulamada kullandığımız suyu son derece ölçülü, hesaplı harcayacağız. Hatta topraksız tarımın planlarını ve hazırlıklarını yapacağız. Sanayide kullandığımız suyu geri dönüşüm ile yeniden kazanacağız. Malatya Sanayisinde yeşil fabrikalara geçeceğiz. Bu hususta aslında ilk adımları da attık.

Bundan sonra Malatya sanayisi hem arıtma tesislerini tamamlayarak, ileri biyolojik arıtma yaparak toprağını koruyacak, suyunu koruyacak, havasını koruyacak. Sadece tarımda, sanayide ve diğer faaliyetlerde altyapı çalışmalarında, atık su da, atık yönetiminde biz yeşil şehirleri sağlamalıyız.

Aynı zamanda vatandaşımızın da basit yaşamaya alışması lazım. Eskiye aslında rücu etmemiz lazım. Eskiden köylerimizde çöplük bile yoktu, çöp çıkmazdı. Artık dünya buna doğru evriliyor. Geri dönüşümü, basit yaşamayı, az kullanmayı, kirletmemeyi öğreneceğiz.

Buna yönelik bir şehir yaşamını da bu 6 yıl içerisinde Malatya’ya yerleştirmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili ne çalışmalar yapılacaksa önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili hazırlıklarımızı yapacağız. Artık çöplerimizi, daha çok ayrıştıracağız, geri dönüştüreceğiz, geri dönüşümden sürdürülebilir enerji elde edeceğiz.

İddiamız büyük farkındayım ama ya çok zor ve acı tecrübeler ile buraya gidecek dünya, ya da şimdiden önlemini alacak.

Malatya her konuda öncü bir şehir. Yeşil şehirler konseptinde de EXPO 2028’in getirmiş olduğu fırsatları kullanarak öncü olacak. İddiamız budur, bunun için çalışacağız. 2028 EXPO Malatya yeni bir iddianın başlangıcı olacaktır.

Bu yönde hepinizin desteklerini bekliyoruz. Burada canlı yayında bizi izleyenlere ilan ediyoruz. Malatya yeşil şehirlerin, karbon ayak izini azaltan şehirlerin, sürdürülebilir şehirlerin ilk örneklerinden biri olacak. Biz bunu başaracağız. Çünkü bunu başaracak kabiliyetimiz ve kapasitemiz var.

Biz işgalci değiliz. Biz fetihçiyiz. Biz ne harabi, ne harabatiyiz. Kökü mazide olan atiyiz. Biz üç kıtaya hükmettik. Üç kıtada ne yıktık, ne yaktık ne sömürdük. Yaşadık ve yaşattık. Bundan sonra da yaşayacağız, yaşatacağız, geliştirerek büyüyeceğiz.

Bu güzel akşamda 2028 EXPO Malatya tanıtım ve vizyon programını hazırlayan Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Malatya geleceğe umutla bakıyor, Türkiye geleceğe umutla bakıyor. 21.yüzyıl Türk yüzyılı olacaktır. Hepinize saygılar sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Etkinlikte, Malatya tarihi ve kültürünü içeren tanıtım filmi gösterildi ve müzik dinletileri sunuldu. Daha sonra EXPO 2028 Malatya'nın logosu tanıtıldı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN