Ağbaba, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın Ertelenmesi

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın CHP Malatya İl Başkanlığı’nda düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın ertelenmesi ve 5 Haziran Pazartesi günü Ankara’da düzenlenecek ‘Kıdem Tazminatı Çalıştayı’ hakkında yaptığı basın toplantısı metni ektedir.

 

AKP'nin emeğin düşmanı olduğunu boşa söylemiyoruz. Bir kez daha bizi haklı çıkardılar. 2012'de çıkarılan ve geçen sene yürürlüğe girmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nı şimdi 3. kez erteliyorlar. Bu sefer öyle 1 yıl da değil, 2020'ye kadar erteliyorlar. 2019 seçimlerinin de ertesine. 

 

Bu yasa tam 5 milyon çalışanı doğrudan etkiliyor. Bu 5 milyon insanımızın hayatı, ne yazık ki AKP'nin umurunda değil. İş kazalarını ve cinayetlerini önlemek için 50'den az işçi çalıştıran işverenlere verilecek eğitimi öteledikçe öteliyorlar. 

 

2020'ye kadar, bu 5 milyon çalışandan iş cinayetine kurban gideceklerin vebali AKP'li bakanların ve milletvekillerinin boynundadır.  Analarını, babalarını kaybeden çocuklara, evlatlarını kaybeden ailelere ne yüzle bakacaklar. 

 

Türkiye'de ortalama her gün 5 emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor. 2016 yılında 1970 emekçi iş cinayetlerine kurban gitti. Her yıl bir kasaba büyüklüğünde insanımızı önlenebilir kazalarda kaybediyoruz. İş cinayetlerine kurban verilenlerden 56 sı daha 18 yaşını görmemiş çocuklarımız.

‘İşyerinde ölümler zaten daha çok inşaatlarda oluyor’ diyorlar. Doğru en çok inşaatta ama geçen sene büro ve ticaret alanında çalışan 124, tarım alanında 389  emekçi de iş cinayetine kurban gitti. Yüzlercesi de iş kazasında yaralandı. 

 

1970 emekçinin  aileleri, geride bıraktıkları bu kadar kolay yabana atılabilir mi? Tek bir can bile bizim için önemlidir. Devlet vatandaşının canını korumayacaksa, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamayacaksa ne iş yapar? 

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı ertelemek yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmaktır. Hükümet yasanın yürürlük tarihini ertelemek yerine emekçilerin hayatlarıyla oynamayı bırakıp uygulamayı hayata geçirmelidir.

 

ÇALIŞTAY

Hükümetin ısıtıp ısıtıp gündeme getirdiği ve emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmeye yönelik yeni bir plan yeniden gündemde. Kıdem tazminatının fona devredilmesi planı, son süreçte daha da yüksek sesle konuşulur hale geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu yönde bir çalışma yaptığı ve konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıdığı biliniyor.

Aylardır konuşulan bu plan her nedense referandum öncesinde yürürlüğe konmadı. Sadece bu durum bile, tazminatın fona devrinin emekçinin yararına olmadığının göstergesidir.

AKP, işçilerin sandıkta vereceği tepkiden korkarak ve bu planı 16 Nisan sonrasına bıraktı.

Cumhuriyet Halk Partisi, “Emek en yüce değerdir” ilkesini benimsemiş bir partidir. Bu nedenle CHP, emekçilerin kazanılmış haklarının tırpanlanmasına, gasp edilmesine ve tamamen ortadan kaldırılmasına karşıdır.

Böyle bir süreçte, tarafların düşüncelerini ifade edebilecekleri bir ortam sağlamak amacıyla CHP Emek Büroları olarak 5 Haziran Pazartesi günü bir “Kıdem Tazminatı Çalıştayı” düzenleyeceğiz.

Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay,

DİSK Genel Başkanı Kani Beko,

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve 35 sendika Genel Başkanının katılacağı,

toplam 55 kurumun temsil edileceği bu çalıştayda akademisyenler ve uzmanlar da fikirlerini ifade edecekler.

Prof. Dr. Korkut Boratav,

Doç. Dr. Aziz Çelik, Yıldırım Koç,

Yrd. Doç. Dr. Atilla Özsever,

Dr. Murat Özveri ve Erdoğan Süzer konuşmacı olarak yer alacaklar.

Ayrıca TÜRK-İŞ, DİSK, HAK-İŞ ve TOBB uzmanları da çalıştayda yer alarak katkı sunacaklar.

CHP Emek Büroları olarak, ana muhalefet partisi olarak bu çalıştayı düzenliyoruz. Aslında hükümetin yapması gerekeni biz yapıyoruz. Her kesimden, hem işçiden hem işverenlerden görüşlerini alarak, bir sonuç ortaya çıkaracağız.

Bu yönüyle hükümete de örnek oluyoruz. Böylesine kapsamlı değişiklik teklifleri, tarafların görüşleri alınarak oluşturulmalı. Bu çalıştaydan çıkacak sonucu Çalışma Bakanı aracılığıyla hükümete ileteceğiz.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN