Ağbaba, Gençlerin Yarısı İşsiz, Akp'li İsimler Çifter Çifter Maaş Alıyor

CHP Ekonomi Ve Esnaf Masası Heyeti Bingöl'de!

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

İşsizlik Sigorta Fonu’nu “Joker Fona” Dönüştürdüler

CHP Ekonomi ve Esnaf Masası, genel başkan yardımcıları, parti meclisi üyeleri ve 16 milletvekiliyle birlikte gerçekleştirdiği Doğu ziyareti kapsamında bugün Bingöl’de çalışmalarına devam edecek.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, bugün Bingöl’de gerçekleştirilen basın toplantısında ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. CHP’li Ağbaba’nın konuşmasında şunlar yer aldı:

Esnafın bayram şekeri değil, çay şekeri alacak parası dahi yok

“CHP Ekonomi ve Esnaf Masası heyeti olarak bugün Doğu gezimizin dördüncü günündeyiz. Doğu bölgelerimizde işsizlik ve yoksulluk had safhada. Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle esnafımız da zor durumda. Esnafa sorduğumuz zaman ‘AKP milletvekilleri buraya bayramda geliyorlar, biz bırakın bayram şekeri almayı, çay şekeri almayı unuttuk’ diyorlar. İki yıla kadar yem fiyatları nedeniyle hayvancılık da bitecek. Biz burada sorunları dinlerken iktidar gerçek gündemden kopmuş durumda. Kabine toplantısı dün ertelendi, herkes müjde beklerken toplantı erteleniyor. Devleti kabile devletine dönüştürdüler.”

Bizim de sorularımız var: 10 bin dolar ahlaksız siyasetçi kim?

“Bugün haberlerde Atatürk ilke ve inkılap tarihi dersinin ‘AKP tarihi’ dersine dönüştüğü yazıyor. Açık öğretim fakültesi ders kitabında AKP’yle ilgili bilgi var. Sınav yaptılar, MİT tırlarıyla ilgili soru sormuşlar. Dört şıklı bir soru sormuşlar, cevap aslında ‘F’ şıkkı olmalı. AKP’nin biliyorsunuz geçmiş ortağı FETÖ, şimdiki ortağı da AKP-MHP ve mafyadan oluşuyor. Soruların birinde ‘AKP’nin iktidara gelmesinin hemen ardından hem iç hem de dış politikada karşı karşıya kaldığı sorunlar’ sorulmuş. Şıklarda Cumhuriyet mitingleri, Gezi olayları var ama mesela Suriye politikası yok. 2002’de Türkiye bölgede Orta Doğu’da barışın temsilcisi, sorunu çözen ülkeydi. Bu soruda AKP’nin zikzakları, Orta Doğu’yu kana bulayan politikaları yok. Örneğin şıklarda Rusya’nın 36 askerimizi şehit ettiği saldırı yok. Ülkeyi rezil kepaze ettiler. 128 milyar dolar nerede diyorduk. Bundan rahatsız oldukları için afişlerimizi, pankartlarımız indirdiler, il başkanlarımıza soruşturma açtılar. ‘Bu parayı köprüye, yola harcadık’ dediler. Köprüye yola harcandığın para 15 yıl öncenin parası. Bizim de sorularımız var, örneğin İçişleri Bakanının söylediği ‘10 bin dolar ahlaksız siyasetçi kim’. Bu parayı alan kişi ahlak duygusunu yitirmiş. Bir başka soru da ‘750 milyon dolar nerede’. Başka sorular da var, örneğin ‘havuzda toplanan 600 milyon dolar nerede’. Düşünün ki, devletin bankası Ziraat Bankası’nın çiftçiye kredi vermesi gerekirken medyayı tamamen tekeline almak için yandaş bir iş insanına 750 milyon dolar kredi veriyor, hatta faiz dahi ödemediği söyleniyor. Bu soruları sormaya devam edeceğiz.”

İçişleri Bakanının derhal istifa etmesi lazım

“Ülkede lağım patlamış, hala muhalefete saldırıyorlar. Hukuk askıya alınmış, devlet çete yönetimine, mafya organizasyonuna dönüşmüş. Her yer çiftlik gibi yönetiliyor. AKP’nin icraatı deyince akla yolsuzluk, dolandırıcılık geliyor. En büyük yolsuzluk dünyada Türkiye’de yapıldı. 28 yaşında doğru dürüst eğitim almamış biri 2 milyar dolar çarpmış. İçişleri Bakanı, bu yolsuzluktan para aldı mı almadı mı, bilmiyoruz. Bakanın her dolandırıcıyla bir fotoğrafı var. İçişleri Bakanının derhal istifa etmesi lazım. İddialar çok ciddi. Bu memlekette gizli tanık denilen bir müessese hala var. Birçok siyasetçi şu anda gizli tanık ifadeleriyle içeride. Türkiye bu ahlaksızlığı hak etmiyor.”

Gençlerin yarısı işsiz, AKP’li isimler çifter çifter maaş alıyor

“İşsizlik oranı gençlerde yüzde 28 olarak açıklandı. Bizim gittiğimiz her yerde gençler ‘üçte ikimiz, hatta hepimiz işsiziz’ diyorlar. Bir tarafta işsiz ve gelirsiz olanlar var, diğer tarafta çifter çifter maaş alan bürokratlar, milletvekilleri var. Bakanlar alıyor, bakan yardımcıları maaşlar alıyor; TRT genel müdürü, genel müdür yardımcıları çifter çifter maaşlar alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bütçesinde 10,7 milyonluk yeni araç kiralandığı yazıyor. Dünyanın en büyük araba üreticisi Almanya’da makam araç sayısı 9 bin, bizde 125 bin. Japonya’da araç sayısı 10 bin, Fransa’da 8 bin, bizde bunların yaklaşık 10 katı. Merkel 750 bin TL’lik arabaya biniyor, bizim fukaranın bindiği araç 5 milyon TL. Meclis Başkanı 50 araçlık konvoyla geziyor, biz bunu görüp utanıyoruz. Türkiye’nin çivisi çıkmış durumda.”

Cumhurbaşkanı yardımcılarına sanki çok yoruluyorlarmış gibi yıpranma payı verilecek

“Resmî Gazete’de bugün bir haber var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcılarına yıpranma hakkı verilecek. Memur, öğretmen, polis 3600 ek gösterge bekliyor. Emekliler ‘ikramiye en az 1500 TL olsun’ diyorlar. ‘Asgari ücretten vergi alınmasın’ diye işçiler bekliyor. Bunlar kendilerine sanki çok yoruluyorlarmış gibi yıpranma payı veriyorlar.”

İşsizlik Sigorta Fonu’nu “Joker Fona” dönüştürdüler

“TÜİK’in açıkladığı 10 milyona yakın işsizimiz var. Gayri resmi rakamlara göre en az yüzde 50 genç işsizimiz var. Bu ülkede bir İşsizlik Sigorta Fonu var. İşçilerin maaşından kesinti yapılıyor, işçiler işsiz kaldığında buradan işsizlik ödeneği yatırılıyor. Bu Fon öyle bir fon oldu ki, işsizler dışında her şey için kullanılıyor. İktidar her sıkıştığında imdadına yetişen ‘joker fon’ oldu: Erdoğan’ın “salgın yardımı” diye sunduğu paraların bir kısmı bu fondan karşılandı. İşverenlere destek ve teşvik ödemeleri buradan yapıldı. Son İŞKUR verilerine göre bu yılın ilk beş ayında, işsiz kalanlara 1 milyar 766 milyon lira ödenek ayrılırken işverenlere tam 11,9 milyar destek ve teşvik verilmiş. İşsize verilen paranın yaklaşık 10 katı işverene ödeme yapılıyor. Nisan 2020 tarihinden 31 Mayıs 2021 tarihine kadar 3 milyon kişi nakdi ücret desteği aldılar. Kısa çalışma ödeneğinde yer alan çalışan sayısı da Mayıs ayı itibariyle 1 milyon 176 bin kişi. İşten çıkarma yasağı Haziran’ın sonunda bitiyor. Kısa çalışma ödeneğinin mutlaka ertelenmesi gerekiyor. ‘Kademeli normalleşme’ dediler eğlence merkezleri, internet kafeler veya kahvehaneler gibi çok sayıda sektör için normalleşme başlamadı. Buralarda işten çıkarma yasağı, kısa çalışma ödeneği sonlandığında işsiz sayısında da patlama yaşanacaktır.”

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN