2024 Yılının İlk İl İstihdam Kurulu Toplantısı Düzenlendi

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

İşsizliğin giderilmesi, istihdamın artırılması, çalışma hayatındaki sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü 2023 yılının ilk İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı Vali Vekili Osman Kural Başkanlığında yapıldı.
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) sekretaryasında Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya; kurul üyesi kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Bir önceki toplantıda alınan kararlar ve yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ile başlayan toplantıda Çalışma ve İş Kurumu tarafından sağlanan iş gücü ve istihdam verileri kurul üyeleriyle paylaşıldı, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce;
Kayıtlı İş Arayanların Öğrenim Durumuna Göre Dağılımı
Kurumumuza kayıtlı iş arayanların sayısı 2023 Aralık ayı itibarı ile 32.553 kişidir. İl Müdürlüğümüzde kayıtlı iş arayanların % 40,20 i Ortaöğretim (Lise ve Dengi) mezunu olduğu görülecektir. Ortaöğretim(Lise ve Dengi) mezunlarını sırasıyla %31,74 ile ilköğretim, %13,19 ile ön lisans ve %12,82 ile lisans mezunları takip etmektedir.
Sosyal Durumlarına Göre İş Arayan Sayıları
Kurumumuza kayıtlı 32.553 iş arayanların %96,17' i normal statüde iş arayanlardır. Engelli statüsünde iş arayanların oranı %3.27 iken, eski hükümlülerin oranı %0,55 olarak istatistiklere yansımaktadır.
Yaş Gruplarına Göre İş Arayanlar
Kurumumuza kayıtlı iş arayanların çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-24 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin toplam işsizler içindeki oranı %21,37 dur. Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu %11,05 ile 25-29 yaş grubu olurken ikinci sırada %10,86 ile 20-24 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu %9,52 ile 25-29 yaş grubu olup ikinci sırada %8,16 ile 20-24 yaş grubu yer almaktadır.
İşe Yerleştirme İstatistikleri
2023 yılı Ocak-Aralık dönemi İl Müdürlüğümüze özel sektör işverenlerden gelen talepler sonucunda açılan ilanlar sonucunda 6.013 kişi işbaşı yapmıştır. İşverenlerimizin beklentileri doğrultusunda yeterli mesleki ve teknik bilgiye sahip, istenilen eğitim durumu ve mesleki becerilere haiz iş arayanların kayıtlarımızda bulunamaması nedeniyle açık iş ilanımız karşılanmadan kapanmıştır. Karşılanamayan bu işgücü talepleri mesleki eğitim ve işbaşı eğitim programlarımızla karşılama yoluna gidilmiştir. Ayrıca istihdam edilenlerin meslek gruplarına göre dağılımına bakıldığında, en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubunun erkeklerde ve kadınlarda nitelik gerektirmeyen meslekler ile büro hizmetlerinde çalışan elemanlar olduğu verilerinin paylaşıldığı toplantı, görüş alışverişinde bulunulması ile sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN