Tarihsel Süreçte Türkiye Azerbaycan Kardeşliği

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak tarihe ve kardeşliğe dikkat çekmek amacıyla 'Tarihsel Süreçte Türkiye – Azerbaycan Kardeşliği' konulu bir konferans düzenledi.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Malatya Kent Konseyi Genel Sekreterliği Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ortak tarihe ve kardeşliğe dikkat çekmek amacıyla “Tarihsel Süreçte Türkiye – Azerbaycan Kardeşliği” konulu bir konferans düzenledi. Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans programı Malatya Kent Konseyi’nin İnstagram sayfası üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Av. Abdulkadir Artan, bugün Azerbaycan denilen bölgeye ilk Türk akınlarının Selçuklu Hükümdarı Tuğrul Bey zamanında başladığını belirterek, bu akınlardan sonra Azerbaycan bölgesinin tamamının Türkleşip Müslümanlaştığını söyledi. Artan, “Bugün adı Ermenistan olan devletin toprakları da bu dönemde tamamen Türkleşmiştir. Hatta Ermenistan Devleti’nin temellerinin atıldığı dönemde de nüfusun üçte ikisi Türkmenlerden oluşmaktadır. Zamanla Türkmen, Müslüman ve Kürt nüfusu bu bölgeden uzaklaştırıp bugün nüfusunun %99 Ermeni olan bir devlet kurdular” dedi.

1. Dünya savaşının sonuna doğru Osmanlı Devleti’nin Bakü’ye kadar ilerlediğini belirten Artan, “1917 yılın da Sovyetler Birliği’nin kurulması ve bu bölgede de Rusların tarihi olarak gözü olması Azerbaycan 1920 yılında SSCB tarafından işgal altına alınmasına sebep olmuştur. 1990 – 91 yıllarından Sovyetler Birliği dağılıyor ve Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Gürcistan gibi devletler doğuyor” dedi.

Karabağ bölgesinde yapılan katliamların korkusu ile bu bölgede yaşayan binlerce Azerbaycanlının işgal edilmeyen bölgelere kaçmak zorunda kaldığını ve böylelikle bölgenin boşaltıldığını ifade eden Artan, “Boşaltılan bu bölgeler Ermeni teröristlerin eline geçmeye başladı. Hatta öyle oldu ki Sovyetler Birliği zamanında Özerk Karabağ Cumhuriyeti olarak kabul edilen bölgenin dışına taştılar ve civarındaki köyleri, kentleri bir bir işgal etmeye başladılar. Son savaş öncesi Azerbaycan topraklarının %20’si Ermeni teröristlerin işgali altındaydı” dedi.

Programın sonunda Azerbaycanlı şair Bahtiyar Vahapzade’nin “Azerbaycan – Türkiye” şiirini okuyan Artan, “Gerek 1992 – 93, gerek daha öncesi ve gerek bu hafta ülkesini azat etmek için mücadele edip şehit düşen Azerbaycan Türklerine selam, Osmanlıya selam, Türkiye Cumhuriyetine selam” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN