Iğdır'da Sigara ve Tütün Yasaklarına Uymuyorlar

Iğdır'da bir çok yerde kimse kapalı mekanlardaki sigara ve tütün mamulleri yasağını umursamıyor. Hani kapalı yerlerde sigara içilmez, yasaktı. Hani cezası vardı! Kusura bakmayın ama yasağı takan yok.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Iğdır’da bir çok yerde kimse kapalı mekanlardaki sigara ve tütün mamulleri yasağını umursamıyor. Hani kapalı yerlerde sigara içilmez, yasaktı. Hani cezası vardı! Kusura bakmayın ama yasağı takan yok.

Vali yolundan İdirmava kahvelerine kadar birçok mekanda sigara ve nargile yasağını takan yok!

Pek çok kapalı mekânda vatandaşlar sigara içme yasağına aldırmadan sigara içiyor! İlimizde kapalı alanda sigara içen yüzlerce kişiden hiçbiri denetimi yapan ekipler tarafından tespit edilip işlem yapılmıyorsa, yetkililer işlerini nasıl yapıyorlar? Yoksa denetimler hiç yapılmıyor mu?

Kahvehanelere çay içip, sohbet etmek için gidenlerin çaylarını yudumladıkları sırada sigara dumanını da soluduğunu görmeyen bir denetim ne kadar görevini yapmış olur?

5727 sayılı tütün ve tütün mamullerinin zararlarının önlenmesine dair kanun, Temmuz 2009’da yürürlüğe girmesiyle birlikte tüm yurtta sigara denetim ekipleri kapalı alanlarda sigara denetimleri yapıyor.

Ancak aynı şeyi Iğdır için söylemek mümkün değil maalesef. Ülkemizde toplum ve birey sağlığının korunması için kapalı mekânlarda sigara ve nargile içilmesinin önüne geçebilmek için denetimlere ağırlık veren tütün komisyonları, dumansız hava sahası denetim sistemine iş yerlerini kaydedip, gerekli istatistiki bilgileri Bakanlığa iletiyorlar.

AVM önü, ibadethane bahçesi, Okul bahçesi, yürüyüş alanları ve çocukların bulunduğu parklar da sigara içilmesi de yasak. Eğitim kurumların bahçelerinde ve hemen kapı önlerinde, resmi dairelerin bahçe ve kapı önünde, yetmedi birçok resmi kurumun müdürlerin özel odalarında sigara içiliyor.

Okulların kapılarının önünde öğrencilerle öğretmenlerin yan yana sigara içtiğinden demi haberiniz yok?.

Bilindiği gibi Türkiye dumansız hava sahasına adım attığı günden bu yana kapalı alanlarda sigara yasağı uygulanıyor. Ancak Iğdır’da kamuya açık ve kapalı mekânlarda sigara içilmemesine ilişkin yasak nedense pek uygulanmıyor. Yasağın birçok mekânda delindiğine tanıklık ediyoruz. Çay salonları, kafeteryalar ve eğlence mekânları sigara ve nargile yasağının en sık delindiği alanlar arasında. Bu durum akıllara Iğdır’da sigara yasağı denetimleri yapılmıyor mu? Sorusunu getiriyor.

Müşteri sigara içilen yere gidiyor, Yasağa uyan esnaf mağdur oluyor

Yasağa uyan birkaç işletme sahibi hemşerilerimiz ise zarar ediyorlar. Müşteri yasağa uyan dürüst yurttaşa “falanca mekânda sigara içiliyor. Sen niye bırakmıyorsun?” deyip, içilen yere gidiyor. Ve böylece yasağa uyan esnaf zarar ediyor. Türkiye’de uygulanmaya başlayan dumansız hava sahası kapsamında kapalı alanlarda sigara içme yasağı var. Uymayanlara ise cezai müeyyideler mevcut.

İl genelinde ilçe, kasaba ve köylerde bulunan birçok mekân yasak yokmuş gibi sigara ve nargile içirmektedirler. Yetkili kurumlar bu işletmeleri ya görmüyor ya da hiç denetlemiyor.

Çoğu mekân halen yasağı umursamaz bir şekilde müşterilerine sigara içiriyor! Kanun herkes için geçerli değil mi?

Neden bazı esnaflar rant sağlarken, bazı esnaf mağdur ediliyor. Yetkililer sigara içilen mekânları neden tespit etmiyor?

Denetimler neden düzenli yapılmıyor? Bu şehirde kime sorsanız herkes nerelerde sigara ve nargile içildiğini biliyor da, bir bu sorumlu komisyon mu bilmiyor? Görmüyor? Bir kez de bu şehirde herkes görevini yapsa ne olur sanki..!

Sigara yasağını bir zahmet artık uygulayın, sigara içsek ya da içmesek sigara dumanlarının olduğu yerde saçımız, elbiselerimiz sigara kokuyor.

İki camla kapatılan yerler sigara içilen mekanların balkonu olmuş. Astım hastası onca vatandaş sigara içilen mekanlarda oturamaz duruma geldi. Malum mevsim şartları, insanları kapalı ortamlara itiyor.

Yetkilileri gereğini yerine getirmeye davet ediyorum…

Haber: Gazeteciler Basın Birliği Derneği

Iğdır Temsilcisi /Metin IŞIK 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN