Başkan Fırat, Gürkan Malatya'nın Batı Kapısına Çimento Fabrikası...

Selahattin Gürkan Malatya'nın Batı Kapısına Çimento Fabrikası Yerleştiren Başkan Mı Olacak.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Cafana’ya Çinko Çimento ve Beton Sanayi Tic. AŞ tarafından 86469 ruhsat numaralı Kalker Ocağı Kırma-Eleme tesisi ve çimento fabrikası kurulması planlanmaktadır. Kendini öğretmen olarak öne çıkaran Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’ın şu günlerde Cafana’yla imtihanı yapılmaktadır. Selahattin GÜRKAN vereceği kararla Cafana’yı, ya kurtaracak ya da çevresindeki köylerle birlikte yaşanmaz hale getirerek hayatı boyunca vicdan azabı çekeceği büyük bir vebalın altına girecektir. Sayın Gürkan’a Adıyaman’ın girişindeki çimento fabrikasının o şehir için ne kadar kötü bir izlenim verdiğini hatırlatıyoruz.  Sayın Gürkan’ın Malatya’nın batıya açılan kapısına çimento fabrikası yerleştiren başkan olarak anılması elbette hoşuna gitmeyecektir.  

Normalde Cafana bölgesine taş ocağı ruhsatı verilmiyor ancak bu firma ruhsatını önceki yıllarda aldığı için süreç devam etmektedir ve bu firma Ek-1 sürecindedir. Ek 1’i tamamlamak için de ÇED raporunun OLUMLU ÇED olarak bakanlığa gönderilmesi lazım. Bakanlık yerelden gelecek bu ÇED raporuna göre karar verecektir. Bu raporun ‘’OLUMLU ÇED’’ ya da OLUMSUZ ÇED’’ olarak gitmesi bölgenin kaderini belirleyecektir. Bu kararın altında bölgenin mahiyetine göre yaklaşık 17 farklı kurumun imzası olacaktır. Eğer bir kurumlardan biri olumsuz görüş bildirirse ÇED raporu OLUMSUZ ÇED olarak bakanlığa sunulacak ve bu taş ocağı projesi bir daha gündemde olmayacaktır.

 ÇED raporu aşağıdaki kişilerin imzasıyla şekillenecektir. Sayın yetkililer eğer hakkaniyetli davranmazsanız Cafana, Kuyulu, Fatih, Kırlangıç, İkizce, Duruldu, Kuşdoğan ve Cumhuriyet Örnek Köy mahallelerindeki halkın elleri yakanızdan düşmeyecektir.   Sizlerden biri olumsuz görüş verirse bölgeyi kurtarmış olacaksınız.

Sayın Valimiz Aydın BARUŞ,
 Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin GÜRKAN,
 DSİ İl Müdür Arif TÜFEKÇİ,
Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir MACİT,
Çevre ve Şehircilik İl Müdür Hasan ALAN,
 İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin ŞİŞMAN,
İl Sağlık Müdürü  Prf. Dr. Recep BENTLİ,
Orman İşletme Müdürü Yakup KALAYLI,
İl Afet ve Acil Durum Müdürü  Mustafa TÜRKER ÇED raporuna şekil verecek insanlar olarak tarihe geçecektir. Cafanalılar Derneği olarak hepinize ayrı ayrı soruyoruz:

Sayın Selahattin GÜRKAN, Taş ocağının faaliyet alanı olan tepenin ismi Kara Çağıl’dır. Bu tepenin batı yamacında dinamitler patlatılırken, doğu yamacında 12 hanelik Kurşunlu mezrası olduğundan haberiniz var mı? Aynı Tepenin bir yamacındaki patlamalarla sallanacak evlerde yaşayan çocukların yüreğindeki korkuları bilip de  ÇED’e  olumlu görüş bildirebilecek misiniz? Siz Ki öğretmensiniz. Bu Ocağın 1600 m yakınındaki iki okulun tozdan ve gürültüden, okulun yanından geçecek olan tonajlı kamyonların oluşturduğu tehlike ve tozlardan eğitimin sekteye uğrayacağını bilerek gönlünüz razı gelip de olumlu görüş bildirecek misiniz?

Sayın DSİ İl Müdürü Arif TÜFEKÇİ, Çerkez Yazısını sulayan Çat Barajı hedef sulama bölgesindeki binlerce dönüm tarım alanını yok edecek bu taş ocağına evet demeye ilminiz müsaade edebilecek mi? Her patlamayla yönleri değişebilecek olan yeraltı sularıyla,  artezyenleri kuruyacağını bilip de buna müssade etmenize vicdanınız elverecek mi? Siz ki sulama kanalı altında 20 hektarlık taşlık bir bölgeye Güneş enerjisi santrali kurulmasına onay vermiyorken, sulama kanalı altındaki binlerce hektarlık tarım alanını yok edecek bu ocağın açılışına onay verebilecek misiniz?

Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Tahir MACİT, Bölgede ki kayısı ağaçlarının yapraklarına yerleşecek tozların, gözenekleri kapatarak gündüzleri fotosentez yapmasına, geceleri karbondioksit salınımına engel olacağını ve zamanla ağaçların kuruyacağını bile bile, yine toz yoğunluğundan dolayı tozlaşma olamayıp ürün verimliliğini düşürdüğünü bile bile, ve binlerce hektar meranın tozlarla kaplanarak hayvancılık ile yabani hayatı bitireceğini bile bile olumlu imza atmaya eliniz gidecek mi?

Çevre ve Şehircilik İl Müdür Sayın Hasan ALAN, taş ocağında ki patlamaların oluşturduğu titreşimlerin zamanla yapıları bozduğunu bilerek,  aldığınız sorumluluğun kutsallığı sizi yanlış yapmaktan döndürecek mi?

İl Kültür ve Turizm Müdürü Sayın Çetin ŞİŞMAN, Kara Çağıl tepesindeki tarihi Tümülüslerin varlığından haberiniz vardır. Ayrıca bölgede ki Tavşantepe ve Kadının Kalesi gibi sit alanlarını, bu taş ocağına kurban edebilecek misisniz?  

İl Sağlık Müdürü  Prf. Dr. Recep BENTLİ,ye taş ocağı alanına 500 m yakınındaki Kurşunlu mezrası sakinleri ile 1650 metre yakınındaki 2500 nüfuslu Cafana sakininin sağlığına’’Taş ocağının zararı olamaz.’’ demeye profesör unvanı müsaade edecek mi göreceğiz.

Orman İşletme Müdürü Yakup KALAYLI, Cafana’nın Orman alanına komşu bir köy statüsünde olduğunu en iyi bilen birisi olarak bu duruma dur deme sorumluluğunu yerine getirecek mi?

İl Afet ve Acil Durum Müdürü  Sayın Mustafa TÜRKER, taş ocağının çevresinin çölleşeceğinden, yakınlarındaki yapıların patlamaların titreşimleriyle yavaş yavaş zarar göreceğini bildiğinden buna onay vermeyecektir.

14/12/2021 tarihinde ÇED Raporunun Kapsam ve özel formatının belirlenmesinden önce, halkı proje hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere yapılan toplantıda Cafana, Kuyulu, Fatih, Kırlangıç, İkizce, Duruldu, Kuşdoğan ve Cumhuriyet Örnek Köy mahallelerinden yoğun katılımlı toplantı çok gergin geçti. Vatandaşlar mevcut  taş ocaklarının bölgeye verdiği zararı dile getirirken yeni bir taş ocağının açılması bu bölgeyi yaşanmaz hale getireceği, yaban hayatını yok edeceği belirtildi. Aralarında 2’ şer km mesafe bulunan 3 taş ocağının meydana getireceği doğa katliamının istenilmediği vurgulandı 

Çimento Fabrikası Kızılay’ın Prefabrik Bina üretim tesisinin hemen yanında ve Kuyulu Köyü’nün en verimli arazilerinin ortasında kirlilik abidesi olarak yükselecektir. Buna sebep olacak kişiler yukarıda isimlerini zikrettiğim kurum müdürleri olacaktır. Kurum müdürlerimizin SANKO şirketinin çıkarlarından ziyade Malatya’mızın geleceğini düşüneceğini umuyorum.

Valiliğe sunulan 2018 yılındaki taş ocaklarıyla ilgili raporda taş ocaklarının, Beydağı ve Hekimhan bölgesindeki dağlara toplanması önerilmiştir. Malatya il idaresi kurulunun bu yönde karar alarak Malatya’nın kaderini olumlu yönde etkilemelerini tüm Malatyalılar beklemektedir. 

 

                                                                                                                            Veysel FIRAT

                                                                                                                Cafanalılar Derneği Başkanı

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN