Sevgi ve Saygı - NURSEVEN SOBACI

Sevgi ve Saygı


Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörünün, barışın ve sevginin sembolüdür.

Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsü ve din bilginidir.

Sevgi evrenseldir.

Irk, din, dil ayrımı yapmadan tüm insanları kucaklar.

Mevlana Celaleddin Rumi büyük bir filozoftur.

Mevlana yaşamı boyunca gerek davranışlarıyla gerekse de sözleriyle birçok insanı etkilemiş ve öğüt vermeyi amaçlamıştır.

Bunlardan biri olan bu hikayeyi sizinle paylaşıyorum;

Bir adamcağız kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır. Nedense sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektaş Veli’nin dergahına kurban olarak bağışlamak ister. O zamanlar dergahlar aynı zamanda aşevi işlevi görüyordu. Durumu Hacı Bektaş Veli’ye anlatır ve Hacı Bektaş Veli helal değildir diye bu kurbanı geri çevirir. Bunun üzerine adam Mevlevi dergahına gider ve aynı durumu Mevlana’ya anlatır. Mevlana ise bu hediyeyi kabul eder. Adam aynı şeyi Hacı Bektaş Veli’ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmediğini söyler ve Mevlana’ya bunun sebebini sorar.

Mevlana şöyle der:

“Biz bir karga isek Hacı Bektaş Veli bir şahin gibidir. Öyle her leşe konmaz. O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.”

Adam üşenmez kalkar Hacı Bektaş Dergahı’na gider ve Hacı Bektaş Veli’ye, Mevlana’nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Hacı Bektaş Veli’ye sorar.

Hacı Bektaş Veli de şöyle der:

“Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise Mevlana’nın gönlü okyanus gibidir. Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez. Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir.”

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
17Ağs

Sevgi ve Saygı

29Tem

Yüzleri Kızarıyor mu?

19Tem

Vatan Sevgisi

02Tem

Kibir

13May

Ahde Vefa