6 Şubat Depreminde en büyük yıkım ve hasar gören Malatya olmuştur. Kimi diyor ki Malatya’mız sahipsiz, kimi de diyor ki Malatya sahipsiz diyenlerin aklında şüphe ederim diyorlar, bu nasıl bir iş hala anlamış değilim. Bırakın sahipsizliği de ‘Birlik ve Beraberlik ‘ için adımlar atalım.
Bırakınız boş konuşanları, Malatya’ya bir faydası olmayanlara bakıyoruz her yerde konuşmaya başladılar. Depremden önce bu İli yönetenlerden nemalananlar vardı, neymiş bizi kandırmış diyorlar, hadi oradan, yediniz içtiniz ve o yöneticiler gidince şimdikilere yalakalık yapmaya başladınız. Kim bunlar derseniz, tabi ki Malatyalılar hepsini ve herkesi biliyorlar. Bu İl ne çektiyse işte bu yalakaların yüzünde zarar görmüştür ve hala zarar görmeye devam etmektedir.
Malatya’mızın en büyük sıkıntısı nedir derseniz işte bir örneği derim. Rezerv alana giren bazı yerlerin sıkıntısı nedir derseniz sağlam binaların yıkılmasıdır. Rezerv alana giren bazı bölgelerin derhal yapılması ve esnaflarımızın bir an önce iş yerlerine kavuşmasıdır. Bu Rezerv alanların olduğu bazı bölgelerde sıkıntılar hala devam ediyor. İş yeri olan esnafımızın tek bir sıkıntısı var malımızın değerini vermiyorlar ve yine aynı yerde iş yerlerimizin verilmesini istiyoruz diyen çok esnafımız vardır.Tabiki haklarıdır, bu esnaflarımızı mağdur etmemelidir.
6 Şubat depremlerden sonra ne hikmetse herkes Müteahhit, İnşat Mühendisi Bilirkişi oldu.. İlkokul mezunu da ve üniversite mezunu da deprem bilim adamı oldular. Baktığımız bazı insanlar kendilerini kabul etmişler kendilerinden haberleri bile yok. Ne demişler, Neye göre rezerv alan, Kime göre rezerv alan, Neden rezerv alan, neden neden. Artık herkes her şeyi biliyor vay halimize vay. Ne inşaatçılarımız varmış bizim haberimiz bile yokmuş.
Vatandaşlarımız yerel yöneticilerimizden rahatsız ve tepkili. Özelikler su faturaların yüksek gelmesi vatandaşın tepkisine neden olmaktadır. Malatya’da ulaşım, su, ekmek çok pahalı olduğunu dile getiriyorlar. Bakıyoruz bazı fırınlarda ekmek 5 tl iken, Megsaş'da 6,5 tl ve çoğu fırınlarda 10 tl. İşte burası Malatya, Ev ve iş yerlerinin kirasında acaba haberiniz varmı. Malatya’da en düşük ve yüksek kira fiyatları kaç lira destek kaç kişi bilir…
Depremden dolayı orta hasarlı binalarda yapılan güçlendirmeden haberiniz varmı ? Malatya’da bir bina orta hasarlıysa, bu binayı güçlendirme yapılsın diye belediyeler proje istiyor. İnşat firmaları tarafından belediyelere verilen projelere göre güçlendirme yapılıyor. Binanın güçlendirme sürecinden acaba bir yetkili o binayı kontrolü yapılıyor mu?. Bu güçlendirme yapılan binaya kim ve kimler kontrol ediyor bilen varmı. İşte Malatyalı bundan dolayı diyor sahipsiz Malatya.
Depremden dolayı çok vatandaşımız mağdur olmuştur ve çok vatandaşlarımız'da Malatya’dan ayrılmıştır. İş yerleri yıkılacak vatandaşlarımız evlerine ekmek götürmek için gece gündüz demeden çalışırken bir bakmış iş yeri yıkılacak diye dert yanıyor ve bu vatandaşa sahip çıkan bile yoktur. Bir İlde bir belediye bir iş yerini boşatmak istiyorsa mutlaka o iş yerine bir yer göstermesi gerekiyor. İş yeri olan esnafı mağdur edersen işte sıkıntılar kendiliğinden gelir.
6 Şubat depremlerden sonra Malatya’mızda trafik alt üst olmuş. Deprem oldu diye her vatandaş gidiş ve dönüşlerin de unuttu. İnsanların can güvenliği bile tehlikeli bir duruma düşmüştür, neden derseniz araç sürücülerin trafik kurallarına uymadıkları içindir. Vatandaşlarımızın bir an önce trafik kurallarına uymalarının gerektiğini önemle istirham ediyoruz. Bizler hep birlikte görevli olan kardeşlerimize sahip çıkmalıyız ve yardımcı olmalıyız.
6 Şubat depremlerden sonra Malatya’mız nerdeyse Pakistan sokaklarına dönmüş durmadadır. Nedeni derseniz suriyeliler kâğıtçılardan geçilmiyor. Kâğıt toplama arabalarının çevreye verdiği pis koku vatandaşların tepkisini alıyor. Suriyelerin kullandıkları kâğıt toplama araçları trafikte kazalara neden oluyor. Kullandıkları arabalarının trafikte sağına ve soluna bakmayarak yollardan sıkıntı yaratıyor. Suriyelilerin kağıt toplama araçların bir an önce Malatya merkezinden kaldırmalıdır.