ZEKİ DAĞ

Bir Garipsin İnsanoğlu

ZEKİ DAĞ

Gün geçti geri gelmez dostum, garip olan şey nedir derseniz, başkalarının arkasından konuşanlara bir bakınız, kendilerini haklı çıkarmak için insanların arkasında konuşan cahiller, her kes sizi ve sizleri iyi biliyor ve iyi tanıyor. Sizler ne kadar çırpınırsanız çırpının ne mal olduğunuzu herkes öğrendi bile. İnsanoğlu eğer bir insana yardım yapacaksa, o insanı iyi tanımalıdır. Bir insanla yola gideceksen iyi öğrenmelisiniz ve tanımalısınız. Ne bileyim bizler herkesi kendimiz gibi bildik ve biliyordum güze dostlarımız. İnsanları tanımadan yardım etmeyiniz ve dost olmayınız, hele hele sırrınızı hiç vermeyiniz güzel dostlarım, gün geliri sizi ve sizleri de satarlar bu yalancılar.

Arkamdan konuşanların söyledikleri benim için yerde gördüğüm eğilip de almaya tenezzül etmediğim beş kuruş kadardır. Karakteri bitmiş insanlardır. Beni ucuz insanlarla işim yok zaten olamazda. Herkes beni iyi bilir ve sizi ve sizleri de iyi bilir. Allah bize güç küvet, sabır Ersin’inki harınlara karşı her zaman ayakta duralımı ve sabırlı olalım güzel dostlarımız. Sabır her zaman iyidir, sakın unutmayınız hiç kimse kimseden korkmaz ve sadece aile terbiyesinden dolayı sesiz kalırlar, kalıyoruz.

Ecelsiz hiç kimse ölmez, kim bilir kimler ölür kimler kalır. Ecelin geldiğinde hiçbir engel tanımaz ki dostum. Herkesin bir günü ve vakti vardır Ecel gelince işte o zaman yolcusun. Hele hele bir insan kendi dostlarının arkasında konuşuyorsa işte o kişinin bitişi ve karakterini ortaya koyarlar. Hiç merak etmeyiniz bu söylediğiniz yalan ve dedikodular açığa çıkacaktır, ayağınıza dolanacaktır. Bir dön bak etrafına kim ve kimler vardı, bu gün kim ve kimler kalmış. Her şeyin zamanı vardır dostum. 

Yarın varmışın bilinmez, cahile anlatamazsınız ki, cahil cahildir. Yalan söyleyenden ve güzel insanların arkasından konuşanlardan zaten hayır gelmez, insanların arkasında yalan söyleyenlerden hiç adam olmaz. Ecelin gelince bu dünyada her şeyin bitmiş olacaktır, haberin varım. Allah yolunu bilmeyenlerden ne hayır gelir ki. İyi insanları kullanıp yalan söyleyenler vay halinize vay derim. Sen ve sizler her zaman duvar dibinde kalmaya mahkûmsunuz. Zalimlerin çarkı cahillerin çalışmayan kafalarıyla döner.

Eğer öbür dünyayı düşünüyorsan hiç kimseyi kırma ve dostlarınıza sahip çıkınız ve dostlarınızı satmayınız. Sen hem kendine ve dostlarına yanlış etin ve hala etmeye devam ediyorsun seni sonun derenin dibidir. Allah büyüktür her şeyin bir zamanı ve vakti vardır. Anlamak masraflı iştir; emek, gayret ve samimiyet ister. Yanlış anlamak kolaydır oysa. Biraz kötü niyet biraz da cahillik kâfidir. Herkesi kendin gibi sanma dostum. Hatalı insana hatasını göster, sana teşekkür eder. Cahil kişiye hatasını göster, sana küfür ve hakaret eder.

Ünlü yazar Dostoyevski ne güzel demiş; Ya hatalarınla yüzleşir ya da hatalarınla yüzleşirsin. Cahil olmak ayrı, pislik olmak ayrıdır. 

Allah yolunu bilmeyen bazı cahiller, din dersi vermeye başladılar. Sen önce sana farz olan namazını kıl ondan sonra din dersini ver cahil adam. Hele hele Allah yolunu bilmeyenler, Allah yolunda gitmeyen bazı cahiller gelen gidene din dersi vermeye başladılar. Hadi oradan cahil ve cahil adam derim. Dini bilgisi olmayan bazı cahiller yalan söylediklerinin farkında değillerdir. Sizler yalan söylerken herkes gülüyor geçiyor. Tabi ki din bilgisi olan insanlar hep sesiz kalırlar, nedeni de karşında ki insanın ne mal olduğunu anlarlar ve orayı terk ederler.

Ünlü düşünürler, cehalet konseptini ele alarak insan doğasının, toplumun ve kültürün çeşitli yönlerini keşfetme ve anlama aracı olarak kullanılabilir. Kimi düşünür cehaleti insan üzerinden ele alırken kimi düşünür toplum bakımından ele almıştır. Üzerine çok kez düşünülen ve analiz yapılan bir konu olan cehalet, nedenleri araştırılmış bir kavram olarak karşımıza çıkar.

Ünlü züşünür Sokrates ,” Cahil insan kendi kendinin bile düşmanıdır; başkasına dost olması nasıl beklenir. “ Bozulur dostun neşesi, dostluğu bilenin dostluğu bozulmaz güzel dostum. Sen dostluğun ne olduğunu bilmesen hep kendi başına kalırsın. Neden derseniz sen hep dostlarını satan ve arkasından dedikodu yapan zevatlarısınız.. Tabi ki kılıf bulmak çok kolaydır ama sorarlar hep sen mi iyisin, buraya ve buralara kim ve kimler geldi geçti derler ve sorarlar. Satarsın güzel dostlarını ve bir günde o güzel dostlarda seni terk ederler ve gün gelince senide satarlar. İçinde vicdan olmayan kişi arkadan oyun oynar.

Değişir dünya hanesi, sen sen ol yalan ve dedikodu yapma dostlarını satma. Yalan ve dedikodu yapanlardan zaten dost olmaz ki. Hani derler ki bu gittiğin yol hiçte iyi yol değildir dostum. Kim dostlarını bıraktıysa her zaman ortada kalmıştır. Bu gün varız yarın yokuz sakın unutma güzel dostum. Bir insan da yalan dedikodu ve her yol varsa her zaman duvar dibinde kalmaya mahkûmdur. Yalanın sonu her zaman derenin dibidir. Allah büyüktür her şeyi görüyor. Güzel olan her şey güzeldir güzel dostlarımız.

Elin varsa tarağa gerek yok saçlarını tara dostum. Sen sen ol cahille sohbet etme, tarağını verme ve verdirme. Mevlana Hazretleri ne güzel söylemiş, ‘Cahil kimsenin yanında, kitap gibi sessiz ol.’

Cahiller toplumda ne konuşacaklarını bilmezler, tarağına dikkat et verme cahilin eline. Dostlarınız arkanızda hep yalan söylüyorlarsa onlar sizin ve sizin dostlarınız değildir. Öyle dostlar var ki ölene kadar dostlukları devam eder. Eyer sende inanç ve dürüstlük varsa zaten dostluğunuz devam eder. Eyer iknacınız yoksa, yalanınız varsa, eyer dedikodunuz varsa ve yine güzel insanlarının arkasında dedikodu yapıyorsanız zaten sizde ne dostlu ne de düşman olur.

Bizim yolumuz doğru bir yoldur dostum. Biz ve bizler kendi yolumuza bakarız ve kimsenin arkasında ne yalanan ne de dedikodu yaparız. Allah korkusu olan bir insan hiç kimsenin arkasında dedikodu etmez, yalan söylemez, Allah korkusu olmayanlarda hiç güzel ve iyilik beklemeyiniz buda karakter meselesidir, bu tur insanlar her zaman yalan söylerler zaten biz ve bizlerde herkes gibi biliyoruz ve bildi sahibiyiz. Hayat iki nefes arası, bu gün varsın yarın yoksun. Dostlarınızı kırmayınız, dostlarınıza sahip çıkınız. Dost kazanmak öyle kolayı değildir. Tabi ki bazı insanlar dostlukta ne anlarlar ki, karakter işidir. 

Dostlarınızı geç bulursunuz ama erken kaybı edersiniz. Dostlarınızı satmayınız ki dostlarınızda sizi ve sizleri satmasınlar. Birde diğer taraf olan toprak altını unutmayınız. Güzel insanlara dedikodu ve yalan söylemeyiniz, bazı insanlar sabır eder bekler ve sabrında bir sonu vardır. Zamanı gelince o güzel dostlar bir gün karşınıza çıkarlar yüzlerine bakamasınız. O güzel dostlar bir gün döner sizden ve sizlerden hesap sorarlar unutma.  Allah korkusu olmayanın ne yüzü olur nede arkasın olur. Herkes dikkat etmeli ve haddini bilmelidir güzel dostlarımız. Bir bakınız ki nerdeyse her gün sallanıyoruz ve bu dünyada siz ve sizler kimlere iyilik yaparsanız işte diğer tarafından mutlaka meyvesini alırsınız. Yada yanlış yoldaysanız vay halinize derler size ve sizlere cahiller…

Yazarın Diğer Yazıları