Asrın Felaketi 6 Şubat Depremleri Malatya’da büyük hasara neden oldu. Bundan tam iki yıl önce, 6 Şubat 2023’te, ülkemizi derin bir yasa boğan büyük bir felaket yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremler, on binlerce canımızı bizden aldı, geride tarifsiz acılar ve hatıralar bıraktı. O kara günde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabır diliyoruz.
6 Şubat sonrası Malatya’da değişen ne var derseniz; sadece yıkımları gördük, akabinde çarşı merkezinde yükselmeye çalışan inşaatları görmekteyiz. Çarşı merkezi halen inşaatlar ile dolu. Biten bir şey yok. Esnaf 20 metrekarelik konteynırlarda siftah yapmadan eve gidiyorlar. 2025 yılında teslim edileceği söylenen iş yerlerinde aslında teslim edildiğinde büyük sıkıntılar yaşanacak. Esnaf krediye ve kredi kartına yüklenerek geçimlerini ve işyerlerini ayakta tutmaya çalışıyor. Sıkıntı aslında işyerlerini teslim ettiklerinde başlayacak. Esnaf ve vatandaş vergi borcunun altında kalacak. Hükümet deprem bölgesindeki esnafları mücbir sebebi adı altındaki olayı 6 ay 1 sene gibi kısa vadeler ile değil de 5 sene ya da 10 sene gibi uzatmalı ve esnaf nefes almalı. Depremzede nefes almalı..
Etkisi kelimelerle anlatılamayacak kadar derin olan bu asrın felaketini anlatmak gerçekten çok zor. Halen o günler hafızalarımızdan silinmediği gibi, aklımıza geldikçe gözyaşlarımıza hakim olamıyoruz. Yaşanan bu depremlerde en çok yıkım ve hasar olan iller arasında birinci Hatay ve ikinci olan Malatya olmuştur. Depremden dolayı Malatya’mıza gelen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan olmak üzere, bakanlarımız ve yine üst düzeydeki yetkililerimiz depremden yıkılan ve hasar gören yerleri acaba gördüler mi diye merak ediyoruz.
50 binden fazla insanımızı kaybettik. Yüreklerimiz yandı. Geride 200 binden fazla insanımız şehir dışında. İnsanımız gelmeye cesaret edemiyor. Çünkü güvenleri yok. Kalan insanlarımız gitmemekte ısrarcı ama şartlar çok zorlanınca herkes Malatya’dan kaçacak. Malatya’nın, ülkenin önemli şahsiyetler yetiştirmiş şehirlerinden biridir. Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler vardı, deprem sonrasında yapılması gerekenler vardı, bir de rehabilitasyon süreci var. Ancak Malatya’da halen ciddi sorunlar, ciddi eksiklikler var.
Bugün 200 bin Malatyalı, şehri terk etti. 100 bin kişi ise kütükten düşülmüş. Malatya büyük bir tarihe sahiptir. Ancak burada insanlar artık gelecek göremiyor. Oysa Malatya Çarşısı iyi bir projeyle birkaç ay içinde ayağa kaldırılabilirdi. 1 trilyon 978 milyar TL bütçe ayrılmış olmasına rağmen, Malatya için gerekli yatırımlar yapılmamış. Bu durumu gördükçe içimiz sızlamakta..
Geçmişte bu topraklarda yine büyük depremler oldu (1939 Erzincan Depremi, 1976 Çaldıran Depremi, 1999 Gölcük Depremi, 1999 Düzce Depremi, 2003 Bingöl Depremi, 2011 Van Depremi, 2020 Elazığ Depremi, 2020 İzmir Seferihisar Depremi) ve bir çok can kaybettik. Bu depremin bize gösterdiği en büyük şeylerden biri de bizim geçmişten ders almadığımızdır. Geçmişi takmadığımızdır. Depreme dayanamayıp yıkılan çoğu binada alanı genişletmek için kolonların kesildiğini, bazı müteahhit'in cebine üç kuruş daha fazla girsin diye maldan çaldığı, kaçak yapılar ve daha nice insanlık suçu. Benim için bunları söylemek bile bir utanç kaynağı. Ama ne yazık ki söylemek zorundayız ve konuşmalıyız. 6 Şubat depremlerde yaşadığımız bu depremlerde Türkiye ve yine tüm dünya görmüştür.
Deprem bölgesinde hiç bir çıkar gözetmeden giden sivil toplum kuruluşları, dernekler, diğer ülkelerden gelen yardım ekipleri kısacası yardım eden herkesten Allah razı olsun. Allah bir daha Ülkemize bu tür depremleri ve afetleri vermesin. 6 Şubat depremlerde yaşadığımız depremlerden dolayı yıkılan iş ve evlerinin yeniden yapılması için devletimiz seferber olmuştur ve iş ve evlerin yeniden yerlerine gelmek için büyük bir çalışma olduğunu hep birlikte görmekteyiz, Allah devletimize zeval vermesin. Yeter ki bizler Ülke olarak birlik içinde olalım. Güzel bir atasözümüz ile devam edelim; “Bir elin nesi var iki elin sesi var: Başarılı olabilmek için birlik olmak gerekmektedir.”