ZEKİ DAĞ

Ahilik Kültürü Haftası Deyince…

ZEKİ DAĞ

Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.

Ahilik kültürü Haftasını Unutmayınız. Dürüstlüğün ve kardeşliğin simgesi olduğunun farkındayız kıymetli esnaf kardeşlerimiz. Bizler sizleri unutmadık ama sizleri unutan bir çok bürokrasimiz olmuştur. 6 Şubat depremlerde Malatya’mızda büyük bir yıkım ve hasar olmuştur ve unutmadık unutmak çok zordur kıymetli esnaf kardeşlerimiz.

6 Şubat depremlerde Malatya’mızın esnafları büyük bir yıkım görmüş ve iş yerleri enkaz altında kalmıştır. Allah bir daha bu depremleri ve yine afetleri Ülkemize vermesin inşallah. Depremlerden sonra yetkililerimiz esnaflarımızın ayakta kalmaları için büyük bir çaba göstererek iş yerlerini hayata geçirmek için ellerinden gelen çabayı sarf etmişlerdir.

Şu anda Malatya’mızda kaç esnafımıza iş yeri verildi ve esnafımızı iş yeri verilmeyen ne kadar esnafımız dışarda kalmıştır kıymetli esnaf kardeşlerimiz. Peki, iş yeri olmayan esnaflarımızın durumu ne olacaktır. Bu dışarda kalan esnafımızın bağlı olan odaları ne iş yaparlar acaba, Malatyalı kardeşlerimiz soruyor. Esnaflara neden sahip çıkmıyorlar.

6 Şubat depremlerden mağdur olan esnafımız ağlıyor ne yazık ki, kendilerine bağlı olduğu odalardan neden ses çıkmıyor. İş yerleri olmayan kaç esnafımız var acaba bilen var mı. Bizler basın olarak her gün sahalarda ve esnafımızın sıkıntı içinde olduklarını görüyoruz. Kıymetli oda başkanlarımız esnaflarımıza sahip çıkınız ve destek veriniz.

6 Şubat depremlerden sonra Malatya ‘da bazı esnaflarımız nerdeyse doğru yolunu değerlerinden uzaklaşmış görünüyor kıymetli dostlarımız. Fahiş fiyatlarla halkın sırtından kazanç elde etmek ne ahlaka ne de insanlığa sığar ve bizleri derinden üzmektedir. Bu gün Ahilik kültür haftası olduğunu unutmayınız ve kendi değerlerinize sahip çıkınız.


Ahilik, Anadolu’nun kadim topraklarında yeşerip asırlardır büyüyen bir kültür olduğunu unutmayınız. Bizler esnafımıza sahip çıkmasak kim ve kimler sahip çıkacaktır kıymetli Malatyalı hemşerilerimiz. Yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkârlarımızın yolunu aydınlatan, ticarette adaletin, toplumda huzurun temelini atan bir sistem olduğunu asla unutmayınız.

23-29 Eylül tarihleri arasında kutlanacak Ahilik Haftası vesilesiyle tüm esnaf ve sanatkârlarımızı bu kadim geleneği hatırlamaya davet ediyoruz ve hatırlatmaya devam edeceğiz. Şu anda Malatya esnafımızın hala çalışacak bir yerlerinin olmaması bizleri derinden üzmektedir. Ahilik, sadece ticaret yapmak değil, insanlığa, çevresine, topluma katkıda bulunmak demektir. 

Şu geldiğimiz hale bir bakınız, 6 Şubat depremlerden sonra Malatya’da ve yine diğer İllerdeki rayiş fiyatlarına bir bakınızın. Malatya’da ayrı bir fiyat diğer İllerde ayrı bir fiyat. Allah bizi ve bizleri ıslah etsin.

Depremin yaraları hâlâ üzerimizde atmamışken birde ekonomik krizler çıkınca işlerin daha da bir darboğaza girdiğini görüyoruz. Özelikle Malatya’mızdaki rayiş fiyatları halkımızı zor bir duruma getirmiştir. Yetkililerimiz bir an önce bu sıkıntıları çözmeleri gerekiyor. 6 Şubat depreminin ardından büyük destek gören esnafımız oldu ve destek görmeyen esnaflarımızda olmuştur ve hala ekmeklerini kazanmak için iş yerleri olmayan esnafımız var bilen varmı ?.

 Malatya’mızda ki iş yerlerinin ve yine satış yapılan bazı yerlere bakınız ki fiyatlar bir birini tutmuyor, bizleri derinde üzmektedir. Malatyalı hemşerilerimiz yakın illere giderek alışverişlerini orada yaparken bazı inşat malzemelerin de oralardan getiriyorlar, çok üzücü bir şey. Bu esnafımızı kim ve kimler denetimini yapacak bunu da merak ediyoruz..

Ahilik Haftası belki bir dönüm noktası olur diye düşünüyorum. Belki esnaflarımız bu vesileyle kendilerine bir çeki düzen verirler. Rüyalarında güzel şeyler görüp, vicdanlarını sorgularlar. Ahilik kültürünün ne anlama geldiğini yeniden öğrenirler ve belki de fiyatlarına indirim yaparlar. İnsanlara nefes aldıracak, helal kazançla yuvalarına dönecek bir ahlak anlayışını yaşatırlar.

Ahilik sadece bir hafta kutlanıp geçilecek bir şey değildir ve bizler için her gün Ahilik haftası olmalıdır. Güzel Ahlak her zaman iyi ve iyidir diye düşünüyorum kıymetli kardeşlerim. Hele hele ticaret ahlakı bambaşkadır ve unutmamalıyız. Bu dünyada yaşamak çok kolayı olabilir ama birde bunun diğer tarafı var unutmayınız. Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Allah’ın rahmeti bereketi tüm mümin kardeşlerimizin üzerine olsun inşallah, Amin Amin Amin..

Yazarın Diğer Yazıları