ZEKİ DAĞ

Adam Adam Olmalıdır…

ZEKİ DAĞ

Adam Adam Olmalı, Her şey Para Değildir, Güzel Dostlarımız…
Adam adamdır, para paradır, para için dostlarınızı satmayınız, bir günde o para dedikleriniz sizi ve sizleri satarlar ve duvar dibinde kalırsınız. O para dediğiniz adamlar her zaman arkanızdan dedikodu ve yalan söylerler ve söylüyorlar güzel dostlarım. Tökezlenmek ’de iyidir bazen, dostu düşmandan ayırırsınız, en çok ’da dost bildiğiniz insanları yanınınız da sanıp karşınızda gördüğünüz zaman tanırsınız. Ben parayla adam olmadım, her parası olanda adam yerine koymadım. 

Paranın gereksiz olduğunu söylemiyorum tabii ki de ama ortalama bir hayat sürecek kadar olması yeterli. Ben oldum olası hep küçük bir dünyam olsun istemişimdir.100 tane arkadaşım olacağına 10 tane olsun hepsini iyi tanıyayım istemişimdir. Ne bileyim çok fazla para kazanmak beni korkutur içten içe. İstemem çünkü paranın insanları duygusuzlaştırdığını gördüm. Bir gün sende öleceksin dostum. Size de soracaklar ki, neden dostun ve en yakın sandığının insanların arkasında dedikodu ve yalanları neden söylediniz, vay halinize derim o zaman.

 Ben hiçbir zaman paparaya o kadar önem vermedim. Ben sadece insanlara güvendim, destek oldum, yardımcı oldum ve kendim gibi bildim maalesef gördüğün gibi değiller. Öyle insanlar ver ki, birili yanlarında gittiğinden dedikodu yaparlar ve hep yalan söylerler ve dedikodu yaparlar. Ben derim ki keşke on insanlar yayandayken yüzlerine konuşsanız daha sağlıklı ve iyi olur kanatlındayım. Çünkü o yürek ve o yüz sizde olmadığı için yüzüne konuşamazsınız ve hep güzel insanların arkasında koşusunuz. Sen sen ol unutma ki insanları küstürürseniz bir gün tek başına duvar dibinde tek başına kalırsın.

İyilerle yaşa ki onlardan olasın, kötülerden uzaklaş ki şerlerin kurtulsun derler. Kimsenin ne sahte sevgisine nede selamına ihtiyacım var.  Gördük herkesin gerçek yüzünü eyvallah. Haksız yere kırdığın insanın gönlü sadakatini iki cihanda da ödeyemezsiniz derler. Çayımız mı acıydı, dilimiz mi sivriydi, gönlümüz mü kirliydi bilemdik. Aynı sofradan yemek yedik, karnı doyan düşman oldu. Birde öbür taraf vardır sakın unutma bırak bu yalanlarınızı ve dedikodularınızı. Bir gün sende öleceksin, sen hep böyle yaşamayacaksınız.

Para, prestije ve mutluluğa giden kesin bir yol gibi görünebilir. Nihayetinde, ciddi paralar kazanan insanların çoğu, görünüşte mükemmel ve özenilecek hayatlar sürdürerek başarının rol modelleri olarak gösteriliyor. Yine de bazı insanlar, buna zıt bir fikri benimsiyor: Para mutluluğu satın alamaz. Peki, bunlardan hangisi doğrudur acaba? Maddiyatla da düzelemeyecek, unutulamayan, her gün her dakika hayatının içine eden ve aslında o hiç yokmuş gibi davranması beklenilen bir sorunu olan insandır. İnsan insan olmalı ve Allah yolunda gidilmeli ve Allah’ı unutmayacaktır.

 Bilim insanları, yaptıkları son çalışmalarda zenginlik ve esenlik arasındaki ilişkinin aslında çok da net olmadığı sonucuna ulaştı. Bazı çalışmalar, zenginliği hâlâ esenlikle ilişkilendiriyor gibi görünse de diğer çalışmalar, belli bir noktadan sonra paranın mutluluk veya tatmin getirmediğini ortaya koyuyor. Bakıyoruz bazı insanlar para para diye ölecekler. Bu tür insanlar her zaman aç ve nankördür ve gittiği yollar iyi bir yol değildir. İnsan oğlu her zaman para bulur ama insan bulamaz, dost bulamaz, işte sizin ve sinlerinizin karakteri budur derim.

Çaresiz değilim Allah’ım, benim en büyük çarem sensin, Dertli değilim benim en büyük dermanım sensin, Huzursuz değilim benim Allah’ım sensin. Hasta değilim benim en büyük şifam sensin. İmtihanım ağır değil imtihanımı kolaylaştıran sensin, Sahipsiz değilim benim sahibim sensin, İsimsiz ve kimsesiz değilim 99 isminle sahibim ve yol gösterimsin, Huzurundayım el açıp yalvarıyorum, Dualarımın karşılığını veren sensin, Kalben istediğim en hayırlısından kabul eden sensin.

Hayattaki en büyük pişmanlığın ne diye sorsalar, emeğimin zerresine layık olmayan insanlara verdiğim değer derim güzel dostum. Nasip dedik yaralarımızı sardık, Allaha bıraktık. Çünkü biz kendi halimizde insanlarız. Paylaşmak güzedir güzel dostum, tabi ki paylaşmayı bilenler için geçerlidir. İnsanlığı bilmeyenden ne dost olur nede düşman olur. Sadece dedikoducu ve riyakâr olurlar güzel dostlarım. Dostluğun bir değeri vardır, güzel insanların bir ağırlığı vardır unutmayınız. Güzel ve dürüst insanlar her zaman her yerde kapıları açılır ve yalıncı ve dedikoducuların kapıları her zaman kapalıdır.

Kırılmış bir kalbin hesabı, bu dünyaya ağır gelir. Ölüm gibi bir gerçeğin farkın da iken, dünya gibi bir yalanın peşinde koşuyoruz.  Vay halinize derim vay halinize. Eğer bir insan bir yerde elini ayağını çektiyse mutlaka bir sebebi vardır. Dostluk menfaat için değildir, eğer sen ve sizler dostluk bilmiyorsanız siz ve sizler bir hiçsiniz. Sen sen ol doğru yolda ayrılma Allah her zaman yanız da olur. Hele hele cahillerden uzak durmalısınız, bunlar her zaman güzel insanlara yalan söylerler ve arkalarından dedikodu yaparlar güzel dostlarımız.

Merhameti çok olanın kanadını kıran çok olur. Sen yine de üzme kendini. Gelen de, giden de Allah’ın ikramıdır güzel dostum. Eğer sen bir insana iyilik ve yardımcı olduysan o insanlarda mutlaka korkmalısınız, işte o insanlar, gittiğin yola dikkat etmelisiniz. O iyilik yaptığınız insanlar hep sizi arkanızdan vurular güzel dostum. Allah yolunu bilmeyenler ve yine yalan söyleyenlerden her zaman uzak durmalısınız. Hele hele o insanlar cahilse mutlaka oradan uzaklaşınız kıymetli dostlarımız. Benim bildiğim tek bir yol vardır oda doğru yoludur. Bizim yolumuz doğrudur ve varsın onlar yalan ve dedikodu yapsınlar, buda karakter meselesidir.

Gelen günler iyi olurumu bilmem, ama giden günler çok şey götürdü benden. Hani derler ki gözlerimin baktığı yerde olmasında emin ol daldığı yerdesin güzel dostlarım. Güzel olan her şey her zaman iyidir güzel dostum. Biz ve bizler kendimize yazık etik derim. Hep iyi niyetim kurbanı oldum. Kime ve kimlere iyilik yaptım yine de yaranamadık güzel dostlarım. Bizim içimiz çok rahattır, yalancılar ve dedikoducular düşünsün kıymetli kardeşlerim. Bu tür insanlar her zaman duvar diplerinden kalmışlardır, hayırlısı diyelim.

Varsın bozulsunlar benim yazdıklarıma, ben gördüğümü ve işittiğimi yazarım her zaman olduğu gibi yazılarımın arkasındayım güzel dostlarım. Ben hiçbir zaman kötülük yapmadım ve tek bir suçum vardır oda hep iyilik yaptım güzel dostlarım. Sanırım yazdıklarımdan bazıları rahatsız oluyor gibi geliyor bana. Yarası olan kocunsun güzel dostlarım. Biz ve bizler gibiler hep doğru yolda olduk ve bundan sonrada doğru yoldayız güzel dostlarımız. Allah güzel dostlarımızın noksanlığını vermesin inşallah. Hani bir türkü vardı, ne diyordu derseniz, İkimiz bir fidanız derler ve dediler. Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları