NİYAZİ-İ MISRİ
KAZIM KILINÇ
Niyazi-i Mısri Malatya'nın güney batısında bulunan eski ismi ile Aspozi kasabasında dünyaya gelmiştir.
Aspozi önceleri Malatya'nın sayfiye evleri imiş. Bahçe ve yeşillikler içinde köşkler varmış.Ahali yazın orada oturur kışın Malatya'ya dönermiş. Ancak 1255 yılında Nizip muharebesi zamanında artık kışında orada kalmaya başlamışlardır.Daha sonrada kent yerleşim yeri halini almıştır.Şimdiki Yeşilyurt ilçesi içinde kalmıştır. Niyazi-i Mısri yanık bir şair ve Hak aşığıdır. Zahiri İlimleri öğrenmekle birlikte batini ilimleri de tahsil eden derin bir alim ve tasavvufçudur. Hakka ve hakikata vasıl olmuş bir Arifi Billahtır. İlim öğrenmek aşkı ile bir çok memleketi dolaşmış Ümmi Sinan gibi çok büyük zatlarla görüşmüş her birinden ayrı ayrı feyz almıştır.Tahsilini Mısır'da yaptığı için Niyazi-i Mısri namını almıştır. Niyazi-i Mısri Aspozi isimli şiirinde doğum yeri olan Aspozi için suları yeşilliği ile adeta içinde ırmaklar akan bir cennet tarifini yapmaktadır. Şiirlerinin dili ağırdır. Onun için yorumları ile birlikte yazacağım.
Niyazi-i Mısri'nin bir şiiri şöyledir.
Derman aradım derdime derdim bana derman imiş
Bürhan aradım aslıma aslım bana bürhan imiş
Sağı solu çok dolaştım yar yüzünü görem deyü
Ben taşrada arar iken ol can içinde can imiş
Yani derdime derman aradım halbuki derdimi dert edinmem yani Allah'ı bulmayı dert edinmem benim için en büyük derman imiş. Kendi aslıma delil aradım anladım ki aslımın kendisi kendisine en büyük delil imiş. Hak yüzünü görmek için sağı solu çok dolaştım. Ben Uzaklarda ararken o can içinde can imiş. Yani Allah'ı Uzaklarda boşuna aramışım Allah bana benden yakın imiş.
Yine bir şiiri:
Bir ticaret kılmadım nakdi ömür oldu heba
Yola geldim lakin göçmüş cümle kervan bihaber
Ağlayıp Nalan edip düştüm yola tenha garip
Dide giryan sine biryan akıl hayran bihaber
Manevi bir ticaret yapamadım ömür sermeyem boşa gitti.
Yola geldim lakin iyiler, büyükler hep gittiler
Arkalarında gözü yaşlı, gönlü yanık olarak yola düştüm fakat onlara kavuşamadım. Geçmiş hayatımı israf ettim onlar gibi ahiretime azık toplayamadım.
Kaderin cilvesi Hak ve hakikatı söyleyen alimler ya hapislere atılmış veya sürgüne yollanmışlardır.
Niyazi-i Mısri de önce lodosa daha sonra Limniye sürgün edilmiş.Limni'de vefat etmiş.
Kabri şerifi Limni'dedir.