Zor Zanaattır, Adam Olmak... - İSMAİL HAKKI DALAK

Zor Zanaattır, Adam Olmak...


Herkesle düşüp kalkar erdemli kalabilirsen,

Unutmayabilirsen halkı krallarla gezerken,

Dost da düşman da incitemezse seni,

Ne küçümser ne de büyültürsen çevreni,

Her saatin her dakkasına,

Emeğini katarsan hakçasına,

Her şeyiyle dünya önüne serilir,

Üstelik oğlum adam oldun demektir... Rudyard KIPLING

Yazarın aynı adlı şiirinden bir bölümle başlamak istedim. Şiir uzun ve bir o kadar da anlamlı. Tamamını da okumanızı isterim. Günümüzdeki yanlışlara haykırırcasına yazılmış adeta. Doğru olmaktan, dik durmaktan, her şeyimizi kaybetsekte yeniden başlamaktan kısaca adam olmaktan bahsediyor.

Benim içinde önemlidir, adamlık. Öyle herkese nasip olmaz. Öncelikle dosdoğru olacak, rüzgarlar çok güçlü ve çok sert esse de asla ve asla kapılmayacaksın. Unutmayınız ki dik ve doğru duran insan eğilmez, yıkılmaz. Bazen küçük bir kazanım bazen bir koltuk okşar nefsimizi. Ama hep dua etmeliyiz, sadece hakkımız olanı nasip etsin Yüce Yaratan. Bende ucuzlukları severim, sadece pazarlarda. Ama bu pazarda, elbise ayakkabı, sebze meyve, kap kaçak olsun yeter. Çiçek baskılı entariler olsun yeter. Çocuklara elmalı şeker ve balon olsun yeter. Ama ne olur insan olmasın.

Bizler bu dünyada zora talip olalım ki ahiretimiz kolaylaşsın. İki dünya da birden kolaylık olmak. Yüce Mevlamız, İnşirah Suresinin son ayeti kerimesinde mealen “Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O'na doğrul!” diye emrediyor. Öyleyse?... Dara düştüğümüzde, zorlandığımızda hatta çaresiz kaldığımızda İnşirah suresini okumalıyız. Dertler ne kadar büyük olursa olsun, asıl büyük olan Allah’tır, O bize yeter…

Bakıyoruz, güç merkezleri değişiyor ama çevresindekiler hiç değişmiyor. Adamlık, mal ve makamda değil Onurlu bir yaşamda gizlidir. Asıl miras mal mülk bırakmak değil, tertemiz bir isim bırakmaktır. Mal Mülk her kapıyı açamaz ancak temiz bir isim her yerde itibar görür.

Hayatta kimsenin dikkatini çekmeyebilirsiniz. Hatta sizi kimse tanımayabilir. Eşiniz ve çocuklarınız dahi değer vermeyebilir. Ama hakka riayet edene, hakkı olmayana tenezzül dahi etmeyene, dosdoğru bir yaşam sürene, mesele kul olmaya gelince tercihini Yüce Allah’tan yana yapana Allah değer verir, yetmez mi? Elbette, bize Allah yeter…

Onurlu Yaşam Süren Tüm Dostlarıma Selam Saygı ve En Kalbi Dualarımla…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…