Yaşamak… - İSMAİL HAKKI DALAK

Yaşamak…


En zor şey bence. Yaşıyor muyuz? Yoksa yaşadığımızı mı sanıyoruz? Ne dersiniz. Yaşamak kimine göre zor, kimine göre anlamı yok, kimine göre boş, kimine göre de çetin bir imtihan. Bence yaşamak adına en önemli şey “paylaşmak”.  Yoklukta varlığı, yalnızlıkta dostluğu paylaşmaktır, yaşamak. Yaşamak kısaca çaresize çare olabilmektir. Bölüşebilmektir yaşamak. Ağlayanı güldürmektir, yaşamak. Yetimin başını okşamaktır, yaşamak. Ayrıştırmak değil, birleştirmektir yaşamak. İmkânı olmayana imkân vermektir, yaşamak. Gönlünüzde ki güzellikleri ortaya çıkarmaktır, yaşamak. Aslında o kadar çok şeydir ki yaşamak, en güzeli insanlara güleryüz göstermektir. Yaşamak için kin tutmamak, adam kayırmamak gerekir. Ötekileştirmemek gerekir. Yapabiliyorsak parçaları birleştirmek gerekir. İnsanların arasına nifak tohumları değil, sevgi tohumları ekebilmektir, yaşamak.

Kış günlerinde kar yağışında yürümektir yaşamak, hava soğuk olsa da. Ama düşünmek te gerekir, “bu soğuk günlerde sobası yanmayan, bacası tütmeyen ev var mı” diye! Malum “Covid-19” belasıyla hayat altüst oldu. İmkansızlar gün yüzüne çıktı. İnsanlar bir ekmeğe muhtaç duruma düştü. Öyleyse bir ekmeği ikiye bölmek değil midir, yaşamak! Kırmadan incitmeden, sevgiyle kardeşçe.

Ömür çok kısa. Özellikle “Covid-19” virüsü yüzünden sevdiklerimizi birer birer kaybettiğimiz şu günler bize aslında çok şey anlatıyor. Gerçi yazdıklarımı pek kimse okumuyor biliyorum. Ama haksızlık karşısında susarak dilsiz şeytan olmakta istemiyorum. Görevde yükselmede mülakatlar oldukça sınavların hakkaniyet çerçevesinde yapıldığına inancım yok zaten. Sıradan bir çalışanken (hiçbir vasfı olmadan) yandaşlıkla amir olanların hakkından fazla aldıkları maaşların helal olduğuna da inanmıyorum. Susmasam da fazla konuşmak istemiyorum. Ha bu arada kimseyi kimseye şikâyet ettiğim de yoktur. Çünkü benim ve benim gibi düşünenler için, Allah var gam yok. Ama yeni dünya düzeni de bu olsa gerek! Doğru olan şu ki, güçlü nasıl oluyorsa hep haklı çıkıyor maalesef. Ama bende sizler gibi gerçekten haklının kazanmasını isterdim.

Fazladan bir şey demek istemiyorum. Rahmetli Muhsin Başkanın sözünü sizlerle paylaşmak istiyorum, “Bir saniyesine bile hâkim olamadığınız, hükmedemediğiniz bir hayat için bu kadar fırıldak olmanın anlamı yok” vesselam. Dosdoğru yaşamak, yolun sonunda geçer not alabilmektir, aslında mesele.

En çokta “Hayatım boyunca boğazımdan kul hakkı geçmemiştir” diyenlerin kul hakkına girdikleri bir dünyada tertemiz kalabilmektir yaşamak.  Hakkı olmayanı asla kabul etmemektir, yaşamak. Hakkın yanında dimdik durabilmektir, yaşamak. Dünya için güç merkezleri değiştikçe fırıldak gibi dönmemektir yaşamak. Menfaati ne olursa olsun hak yoldan ayrılmamaktır yaşamak. Yaşamak bu zalim dünyada aslında adam gibi adam pardon gibisi fazla oldu, adam olabilmektir, vesselam.

Yaşamak güzel şey doğrusu

Üstelik hava da güzelse

Hele gücün kuvvetin yerindeyse

Elin ekmek tutmuşsa bir de

Hele tertemizse gönlün

Hele kar gibiyse alnın

Yani kendinden korkmuyorsan

Kimseden korkmuyorsan dünyada

Dostuna güveniyorsan

İyi günler bekliyorsan hele

İyi günlere inanıyorsan

Üstelik hava da güzelse

Yaşamak güzel şey

Çok güzel şey doğrusu. Melih Cevdet ANDAY

Hayat kısa da olsa güzel. Yaşanacak o kadar çok güzellikler var ki, yüreği tertemiz olan insanlarla…

Selam, Saygı ve En Kalbi Dualarımla…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…