Yalan-Sen… - İSMAİL HAKKI DALAK

Yalan-Sen…


Ağustos 2021 toplu sözleşmeden eli boş dönen Malum-Sen’de yalanlar bitmiyor.

Memur kazansın diye, sonunda ne olacağını bile bile Memur-Sen’le birlikte toplu sözleşme sürecine katkı sağlayan Türkiye Kamu-Sen’e karşı yapılan iftiralar bitmek bilmiyor. Türkiye Kamu-Sen’in memurlar adına kırmızı çizgileri vardı. 600 TL seyyanen zam, her yıl için %3 refah payı, vergi dilimleri, YHS’ da ki arkadaşlarımızın GİH sınıfına geçirilmesi, Sözleşmelilere kadro, bayram ikramiyesi, 3600 ek gösterge (4 gruba değil, YHS dahil tüm memurları kapsayacak şekilde), 2022 yılı için %21 2023 yılı için %17 zam oranları…

22 Ağustos 2021’de Sayın Bakan seyyanen 100 TL’ye, +1 refah payına, %15 vergi dilimine, 2022 yıl başından itibaren sözleşmelilere 3+1 kadro sürecine, yardımcı hizmetli sınıfındaki arkadaşlarımızdan ilk etapta lisans mezunlarının Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçirilmesine ve açıklanan zam oranlarının en az birer puan fazlasına sıcak bakarken toplantı 23 Ağustos’a bırakılmıştı.

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları verilen oranları nasıl biraz daha yukarılara çıkartabiliriz diye ertesi gün ki görüşmeye hazırlanırken, gece yarısı basına düşen son dakika haberinde Malum-Sen’in hükümetle anlaştığı ortaya çıkmıştı. Malum-Sen her zaman ki gibi yine yapmıştı yapacağını. Ertesi gün zam oranlarının açıklanacağı masaya Türkiye Kamu-Sen defalarca davet edilmesine rağmen basın açıklamasına katılmadı. Katılması da düşünülemezdi. Kaybeden memursa Türkiye Kamu-Sen orada olmazdı. Olmadı da. Açıklamalar ise hüsrandı. Bir gün önce konuşulan oranların hiçbiri yoktu. Kısacası kaybeden memur, kaybın sorumlusu ise yetkili sendika Memur-Sen’di…

Aslında yadsınacak bir durum değildi. Ama memurlar Malum-Sen’e çok kızgındı. Zor günlerken geçerken ortada kalan yine memur olmuştu. Memurlar için Malum-Sen’de durmak olmazdı. Bir tepki vermek isteyen memur için 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini kendisi için can simidi gören Memur-Sen için, 400 TL olması da kurtaramadı. Çünkü Memur-Sen üyesi değil, sendikalara üye olan tüm memurlar bu haktan yararlanacaktı. Bu dakikadan sonra memur için yetkili sendikayı değiştirme vakti gelmişti. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalar için hummalı bir çalışma başlamıştı. Malum-Sen’den istifalar Türkiye Kamu-Sen’e katılımlar hiç olmadığı kadar hızlı ve kararlıydı. Umutlar ilkeli ve kitlesel sendikacılık yapan ve her zaman memurun yanında olan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalardı. Geçen birkaç ay içinde Türkiye Kamu-Sen’e katılımlar hızla arterken Malum-Sen’de inanılmaz derecede erimeye başladı. Aslında geç kalmış bir sondu bu, Malum-Sen için.

TBMM’de bütçe görüşmeleri başladığında Türkiye Kamu-Sen, memura da bir bütçe hazırlanmalıdır diyerek yola çıktı. Seyyanen 1000 TL ve % 3 refah payı, ek gösterge, vergi dilimleri, sözleşmeliler ve YHS çalışanlarının durumları her zaman olduğu gibi gündemdeydi. Her gün değişen etiketler karşısında memur maaşları mum gibi eriyordu. Asgari ücrete yapılan zamlar memur içinde bir umut ışığıydı. Ama yetkili sendika ile olmuyordu. Yine hüsrandı.

Türkiye Kamu-Sen ve Malum-Sen heyetleri Sayın Cumhurbaşkanıyla ayrı ayrı görüştüler. Tabi ki Türkiye Kamu-Sen taleplerini burada da dile getirirken Malum-Sen için beklenti ne verilirse oydu. Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra gözler Sayın Cumhurbaşkanına çevrildi. %5 olan yılbaşı memur zammı 2,5 puan ilave edilerek %7,5 olarak açıklandı. İlave keşke refah payı adı altında olsa memur bir şey almış olacaktı. Ama olmadı. Verilen 2,5’luk oran Temmuz ayında verilecek enflasyon farkında düşüleceği için aslında değişen hiçbir şey yoktu.

Tabi enflasyon ile birlikte memurun 3 ayda bir alacağı 400 TL’de de artış olacaktı. Açıklanan zam oranıyla 400 TL’de 490 TL civarına çıkıyordu. Malum-Sen’in yalan rüzgârı devam ediyor, ek protokolle artırdık diyordu. Sahi sorar mısınız ek protokol nerede, diye. Olmayan bir şeyi göstermeleri de mümkün değildir.

Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalar için yetki artık kaçınılmazdır. Malum-Sen için çırpınışlar artık beyhudedir. Türkiye Kamu-Sen inanmış bir ekiple doğru ve dürüst bir sendikacılık yapmaktadır. Malum-Sen can havliyle alanlara çıkıp Türkiye Kamu-Sen’i karalama çalışmaları ise boşunadır. Çünkü gerçekler gün gibi aşikâr, güneş gibi ortadadır.

Değerli Memur arkadaşlarım kısaca Ağustos/2021’den bugüne kadar geçen süreci dilim döndüğünce tüm çıplaklığıyla anlatmaya çalıştım. Sürçi lisan ettiysek affola.

Türkiye Kamu-Sen’e destek vererek birlikte yol yürüyen tüm yol arkadaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyoruz.

Kalın Sağlıcakla…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…