Sendika Yetki Dönemi Yaklaşırken... - İSMAİL HAKKI DALAK

Sendika Yetki Dönemi Yaklaşırken...


Değerli Memur Arkadaşım, bildiğiniz üzere her yıl 15 Mayıs tarihinde maaşlarımızdan kesilen sendika aidatlarına göre tutanaklar düzenlenir. Bu tutanaklara göre hangi sendikanın üye sayısı fazla ise o sendika 2 yılda bir Ağustos ayında hükümetle yapılan toplu sözleşme masasına oturmaya hak kazanır. Bütün memur ve memur emeklileri için, takip eden 2 yılı kapsamak üzere yapılacak maaş artışlarını belirlemek, özlük haklarını iyileştirmek ve daha birçok konuda sorunları çözmek adına hükümetle görüşmeler yapar. Diğer sendikalar ise yapılan görüşmelere gözlemci sıfatıyla katılır.

Saygıdeğer Memur Kardeşim, Malum-Sen’in yetkiyi almasıyla birlikte Kamuda memurlar kaybetmeye başlamıştır. 666 sayılı KHK ile (Resmi Gazetenin 2 Kasım 2011 tarih ve 28103 Mükerrer Sayısına bakabilirsiniz) Kamuda çalışan memurların kazanımları elinden alınmıştır. Çoğu kamu kurumunda memurların aldıkları ikramiyeler, mesai ücretleri, tazminatlar tamamen kaldırılırken bazı kamu kurumlarında ise sadece üst yöneticilerine verilmiştir. Geçmişte kazanılan birçok hak memuru eşitlemek adına memurun elinden alınırken yetkili olan Malum-Sen’in tabiri caizse kılı dahi kıpırdamamış adeta suspus olmuştur. Kendi söylemleriyle konuşsalar ne olacaktı ki. Ey Malum-Sen, Gölge Etme Başka İhsan İstemiyoruz.

Kamuda görevde yükselme sınavlarının (GYS) ardından yapılan mülakatlarla liyakat ayaklar altına alınırken de kamuya sözleşmeli memur alınırken de hep susmuştur. Tayin hakkı olmayan sözleşmeliler de aile bütünlüğü bozulmuş, evli olanlar ya işini ya da eşini seçmek durumunda kalmıştır. Malum-Sen ise yine suspus. Sözleşmeli memurların tahsili ve mesleği ne olursa olsun görevde yükselme sınavlarına girme hakkı bile yoktur. Malum-Sen ise her zaman olduğu gibi suspus. Ey Malum-Sen, Gölge Etme Başka İhsan İstemiyoruz.

2 yılda bir yapılan toplu sözleşmelerde memurun aldığı maaş artışı ne olursa olsun en geç iki ay sonrasında bırakın gerçek enflasyonu TUİK enflasyonunun bile altında kalmaktadır. Malum-Sen’in mücadelesiyle değil, hükümetin lütfuyla oluşan TUİK enflasyonunun farklarını bile altı ay sonrasında alan memur için yine yarınlar hep bir belirsizlik ve umutsuzluk getirmektedir. Ey Malum-Sen, Gölge Etme Başka İhsan İstemiyoruz.

Malum-Sen’in memur üzerinde uyguladığı ve uygulattığı mobbing ise cabası. Yetki dönemlerinde bakanlıklar veya kurum başkanlıklarınca duyurusu yapılan GYS’ler Malum-Sen üyesi üzerinde bir baskı oluşturmaktadır. Farklı sendika üyesi memurları da beceriksiz sendikaya üye olmaya zorlamaktadır. Tabi GYS’larının dedikodusu bile (aman bari faydası olmasa da zararı da olmasın) diyen memuru bile etkisiz Malum-Sen’e üye etmeye yetmektedir. Bazı idareciler sendika üyesi olamasa bile tutum ve tavırları ile yetkili sendikaya en fazla üyeyi kazandırmak için canla başla çalışmaktadır. Bu çalışmalarla daha üst makamlara çıkılıyor mu, onu bilemem. Ey Malum-Sen, Gölge Etme Başka İhsan İstemiyoruz.

En son yayınlanan 2021/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesinde, kamuda mesai saatleri 10.00-16.00 olması, 10 yaşın altında çocuğu bulunan kadın memurlara, 60 yaş üzeri çalışanlara, kronik hastalık ve engeli bulunanlara idari izin vermek ile birlikte dönüşümlü/esnek çalışmaya geçmek idarenin inisiyatifine bırakılmıştır. Hiçbir idare amiriyle bu konularda konuşmayan ve görüş bildirmeyen Malum-Sen’in iki gündem maddesi var. Memurun kılık kıyafeti ve farklı sendika üyelerinden sanki toplu görüşme masasında çok büyük kazanımlar elde ediyormuş gibi dayanışma aidatı almaktır. Ey Malum-Sen, Gölge Etme Başka İhsan İstemiyoruz.

Malum-Sen’in yanı sıra birde kurumsal sendikalar var ki onların toplu sözleşme masasında memuru temsil etme şansları bile bulunmamaktadır. Sadece kurumlarda yetkili olabilirler. Bunlara da geleceğiniz adına itibar etmeyiniz.

Değerli Memur Arkadaşım, hiçbir sendikaya üye değilsen ve artık bir şeyler değişsin istiyorsan, ilkeli ve kitlesel sendikacılık yapan Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikalara 14 Mayıs 2021 tarihine kadar üye olarak destek vermelisin. Eğer desten verirsen, sözleşmelilere kadro, ek göstergelerde tüm memurlara artış, yardımcı hizmetli sınıfında çalışanların kadroya geçirilmesi, gerçek enflasyon üzerinde yaşanabilir hakça bir ücret, aile bütünlüğü, GYS’larında liyakat ve daha fazlası için mücadele eden bir sendika göreceksiniz. Mücadele edenler hep kazanamazlar ama kazananlar hep mücadele edenlerdir. Türkiye Kamu-Sen hep mücadele etmiştir ve etmeye de devam edecektir.

Bizim İlkemiz Önce Ülkemiz diyen, Türkiye Kamu-Sen’li Ol…

Türkiye Sevdası Ekmek İçin Kavgası olan, Türkiye Kamu-Sen’de Kal…

Ramazan ayının Türk İslam alemine hayırlar getirmesi duasıyla, sağlık ve huzurla kalın.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…

22Eyl

Bize Neler Oluyor…