Samimiyet... - İSMAİL HAKKI DALAK

Samimiyet...


Aldanma insanların samimiyetine!

Menfaatleri gelir her şeyden önce..

Vaad etmeseydi Allah Cenneti;

O’na bile etmezlerdi secde!   (Mehmet Akif Ersoy)

Üstad Akif yüz yıl öncesinden günümüze atıfta bulunmuş. Korkak, kaypak, fırıldak ve riyakar insanlar adeta etrafımızı sarmışlar. Kime ne kadar güvenebiliriz, inanın bilemiyorum. Aynı safta olduğun yarın farklı öbür gün farklı olabiliyor. İnsanın aklı duruyor, ya bunlarda hiç onur ve haysiyet bulunmaz mı? Her şey menfaat mi? Menfaat için yön değişenlere hiçbir şekilde itibar edilmez. Kimse kusura bakmasın.

Şimdi diyeceksiniz ki, kim menfaatini düşünmez ki. Elbette hepimiz menfaatimizi düşünürüz, ama Onurluca, ama Şereflice, ama Haysiyetlice ve elbette helalinden, hiç kimsenin hakkına tecavüz etmeden.

Mekke’nin fethi sırasında inen: “Allahu Teâlâ size emanetleri ehline vermenizi emreder...” ayeti kerimeye binaen Peygamber Efendimiz (SAV) amcası Hz. Abbas’a verdiği Kabe’nin anahtarını amcasından geri alarak o zamanlar henüz Müslüman olmamış Osman Bin Talha’ya "Ey Osman! İşte kâbe’nin anahtarı! Bu gün iyilik ve vefa günüdür. Sen cahiliye zamanında bu vaizfeyi layıkıyla yaptın, inanıyorum ki şimdi daha güzel şekilde yaparsın…” diye buyurarak teslim etmiştir. Efendimizin (SAV) bu hareketi ve ayeti kerime, İslam dininin liyakate ne kadar önem verdiğini göstermektedir. İşte bizim de günümüzdeki menfaat beklentimiz ancak liyakat kapsamındadır. Örneğimizde O’dur, Önderimizde O’dur.

Menfaat ön plana çıkınca samimiyet ortadan kalkıyor. Akabinde, yıllarca süren dostluklar, arkadaşlıklar en kötüsü de akrabalık bağları kopuyor. Hayatta her zaman söylerim, “En büyük miras tertemiz bir isimdir.”  Mal, mülk, makam ve paranı kaybedebilirsin. Yaşantına dikkat edersen, haksız menfaatten, helal olmayan kazançtan, hakkın olmayan makamdan uzak durursan Onurlu, haysiyetli ve şerefli bir isim sahibi olursun. Ama acabalarla, belkilerle ve daha da emini neden ben olmayayım dediğin takdirde bitersin. Onun için liyakate hepimiz dikkat etmeliyiz. Örneğimiz ve önderimiz gibi.

Bir insanın yüzünde taşıdığı ifade, sırtında taşıdığı elbiseden mühimdir. Bir insanın yüzündeki samimiyet, her şeyden değerlidir. (Dale Carnegie)

Hakka hukuka ve adalete saygılı, Onur şeref ve haysiyete düşkün, yaptığı her işte samimi bir hayat süren tüm dost ve arkadaşlarıma, Selam Saygı ve En Kalbi Dualarımla…

Hayırlı Ramazanlar…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…