Oruç ve Zaman... - İSMAİL HAKKI DALAK

Oruç ve Zaman...


Namazın ve Orucun vücudu zinde tuttuğu, Kuran okumanın ise unutkanlığı giderdiği aşikârdır. Yüce İslam dini, her yönüyle bütün dinlerin üzerindedir. Bu reddedilemez bir gerçektir. Yahudiler, Hristiyanlar bile bu gerçeği bildikleri halde kendilerine bile açıklayamazlar.

İslam’da sen ben ayrımı yoktur, olamaz. Yapan asla Müslüman olamaz, her ne kadar dili söylese de. İslam’da riyakârlık olmaz, her ne kadar riyakârlık yapanlar Müslümanım dese de. İslam’da ötekileştirme olmaz, ötekileştirenler Müslüman olduklarını dile getirseler de. Kısaca Müslüman; Namazını kılan, orucunu tutan, komşusu aç iken tok yatmayan, hiçbir Müslüman kardeşine asla el açtırmayan veya o duruma düşürmeyen, dedikodu yapmayan, karşısındakinin derdiyle dertlenen, haksız kazanca tenezzül etmeyen, hak etmediği bir makamda oturmayan, helalden hiçbir şekilde ayrılmayan, doğruluktan dürüstlükten asla şaşmayan, ne şartta olursa olsun ELİF gibi dik VAV kadar mütevazı olan müstesna bir kimsedir.

Yaklaşan Ramazan ayından önce etrafımıza bakmalıyız. İhtiyaç sahiplerini tespit etmeliyiz. Sofralarımızda bin bir çeşit yiyeceklerle iftar sahur sofralarından vazgeçip biraz mütevazı olarak ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunalım. Nereye ve kime kadar ulaşabilirsek. Herkes çevresine kapı komşusuna baksa yeter. Uzaklara gerek yoktur. Hem bedenimizi dinlendirirken hem de ruhumuzu dinlendirelim. İnsanlar bir ve beraber olursa huzur bulur. İnsanlar elele gönül gönüle olursa sükûnete erer. İslam yardımlaşmayı kucaklaşmayı emrediyor. “Haberiniz olsun ki Allah, size adaleti, iyi davranmayı ve yakınlara yardımda bulunmayı emrediyor. Hayasızlığı, fenalığı ve azgınlığı yasaklıyor. Dinleyip anlayıp tutasınız diye size öğüt veriyor.” Nahl 90’da Cenabı Allah bağların kopmaması için biz kullarına uyarılarda bulunuyor. Yüce Allah hepimizi kendine uyanlardan eylesin.

Oruç, aç kalmak değildir. Oruç, eline diline sahip çıkmaktır. Oruç, sevgidir kardeşliktir. Oruç, kanat açmak sahiplenmektir. Oruç, kin tutmamak küs kalmamaktır. Oruç tüm azalarımızla Yüce Yaratanın emir ve yasaklarına uymaktır. Oruç, yetimi kimsesizi sahiplenmektir. Oruç, birliğe beraberliğe koşmaktır. Oruç, kırgınlıkları bitirip kucaklaşmaktır. Oruç, yaratılanı Yaratandan dolayı sevmektir. Oruç, kimseyi unutmamaktır.

Sevgi, Saygı ve Kardeşlik dolu bir Türkiye, Sonrasında her yönüyle birleşmiş bir Türk İslam Birliği hayal ediyorum. Var mısınız?

Sağlıcakla kalın…

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…