6. Toplu Sözleşme Süreci… - İSMAİL HAKKI DALAK

6. Toplu Sözleşme Süreci…


6. Toplu Sözleşme Süreci…

Türkiye Kamu-Sen yetkiyi Memur Sen’e kaptırdıktan sonra yapılan 5 toplu sözleşmede masada hüsrana uğrayan memur oluyordu. Türkiye Kamu-Sen’e bağlı sendikaların Genel Başkanları, yönetim kurulları bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Memur bir daha kaybetmemeliydi. Memur-Sen’in sonunda istenmeyen sonuçlara rağmen imzayı hemen atacağı beklenen sonuçlardan biriydi. 6. Toplu Sözleşme süreci iyi değerlendirilebilir, sözleşmelilere kadro, yardımcı hizmetlilerin GİH sınıfına geçirilmesi, ek gösterge, GYS’larında mülakatların kaldırılması konuları başta olmak üzere kazanımlar sağlanabilirdi.

Türkiye Kamu-Sen; Taşın altına sadece elini değil yüreğini koymuştur.

Ve karar alındı. Yıllardır kazanılan tecrübeler Memur-Sen’e aktarılacak, birlikte hareket edilerek kazanımlar elde edilecek, hep % 2 ve 3’lere mahkum olan memur enflasyon üzerinde zam alabilecek, hiç konuşulmayan refah payı ve seyyanen zam alınabilecekti. Memur kazanacaksa mesele yoktu. Beş yüz bine yakın üyesinin ve diğer memurların rahat bir hayat sürebilmesi için 11 koca yürekli adam, Taşın altına sadece elini değil yüreğini koyuyordu.

Yapılan görüşmeler ve istişareler sonucunda Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen birlikte hareket etmeye başladı. Türkiye Kamu-Sen hükümetin ilk teklifi olan 2022 yılı için % 5+6, 2023 yılı için % 6+6 zam oranını kabul etmeyerek 81 ilde basın açıklamaları yaparak teklifin yetersiz olduğunu kamuoyuna duyuruyordu. Ortak eylem kararı alınması gerekirken Memur-Sen olaylara sükûnetle yaklaşıyor, imzayı atmak için adeta can atıyordu.

Türkiye Kamu-Sen’in kıymetli başkanları her şeyin farkındaydı. Ama bir söz verilmiş ve yola çıkılmıştı. Ortak alınan kararlar 2022 yılı için %21 2023 yılı için %17, her yıl için + %3 refah payı, geçmiş dönem kayıpları için 600 TL seyyanen zam, sözleşmelilere kadro, ek gösterge sorununun çözümü gibi konular masadaydı. Ama çözüm yoktu.

Türkiye Kamu-Sen’in ciddiyetini anlayan ama Memur Sen’e de imza attıracağını iyi bilen hükümet kanadı, 2022 yılı için % 5+7 ve 2023 yılı için % 8+6 ayrıca toplu sözleşme ikramiyesini 135 TL’den 400 TL’ye çıkartıldığını, sözleşmelilere 3+1 sisteminin getirileceği ve 3600 ek gösterge sorununun çözüme kavuşturulabileceğini açıklaması ile Memur-Sen Genel Başkanı imzayı atmak için can atarken Türkiye Kamu-Sen, “Refah payı, Seyyanen zam, Vergi düzenlemesi vb gibi kırmızı çizgimiz olan ekonomik taleplerimiz karşılanmaktan uzak kalmıştır" diyerek masadan kalkıyordu.

Türkiye Kamu-Sen’in 6. Toplu sözleşme masasına kazanımları da yadırganamaz.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci Basına yaptığı açıklamada, “Türkiye Kamu-Sen, toplu sözleşme görüşmelerinin başlamasından son anına kadar sürece katkıda bulunmak adına bütün gücüyle mücadele etmiştir. Toplu pazarlıklardaki varlığımız ve etkinliğimiz, 2012 yılından beri alınan en yüksek zam oranlarına ulaşılmasını, 3 yıldan beri sürüncemede bırakılan ek gösterge uygulamasının bir takvime bağlanmasını, 2013 yılından beri kanayan yara haline gelmiş olan sözleşmeli personele kadro konusunun toplu sözleşme metnine dahil edilmesini sağlamıştır. Gelinen noktada taviz vermeyeceğimiz ve vazgeçmeyeceğimiz taleplerimizi heyete ilettik. Özellikle kamu çalışanlarını enflasyon karşısında koruyacak olan refah payı uygulamasının hayata geçirilmemesi, seyyanen zam talebimizin karşılık bulmaması, yardımcı hizmetlilere ilişkin hassasiyetlerimizin göz ardı edilmesi; ek gösterge düzenlemesi ve sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin toplu sözleşme metnindeki bağlayıcı olmayan muğlak ifadeler nedeniyle mutabakat metnine itirazlarımızı dile getirdik” dedi. 

Genel Başkan basın açıklamasının sonunda, “6. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerine en yüksek düzeyde katkıyı sunarak bu seviyeye getirmiş olmamıza rağmen, memurlarımızın tatmin olmadığı bir sözleşmeyi onaylamamız mümkün değildir. İlerleyen süreçte refah payı ve seyyanen zam başta olmak üzere tüm taleplerimizin gerçekleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Değerli Memur arkadaşım, bugün bir daha gördük ki Memur-sen ile ancak imza metninde adını görene kadar gidilir. Adamlar imzayı atmak için sabırsızlanıyor. Mutlu yarınlar için, huzurlu bir gelecek için, onurlu bir yaşam için inanın ki Türkiye Kamu-Sen yeter.

Kişisel değil kitlesel menfaat için mücadele eden tek sendika Türkiye Kamu-Sen’dir.

Farkı fark etmek için hepinizi Türkiye Kamu-Sen çatısı altında “Onurlu Bir Yürüyüş” için bekliyoruz.

6.Toplu Sözleşme masasında tavrını memurdan yana koyan Türkiye Kamu-Sen konfederasyonuna bağlı sendikaların genel başkanlarına verdikleri mücadeleden ve sağladıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum.

Kalın sağlıcakla...

YAZIYI PAYLAŞ!

Yorumlar / 1

  • Bekir AKIN | 24 Ağustos 2021 02:34

    Sayın abim, değerli büyüğüm Sanırım yaşanan süreci en açıklayıcı en samimi şekilde açıklayan senin kalemin olmuş Allah kalemine yüreğine zeval vermesin ???????? Toplu sözleşme masasında ek gösterge muallakta, Tek ek gösterge almayan yardımcı hizmetler sınıfı yine göz ardı edilmekte, Memura teklif edilen zam artışı herzamanki gibi yine beklentiyi karşılamamıştır. Her ne olursa olsun, uzlaşı pirensibinde olan KAMUSEN in bu toplu sözleşmeye katmış olduklarını unutmayacağız unutturmayacağız. Yapılan teklife itiraz edip masadan kalkmış olması da Sendikamızın ne kadar onurlu, dik duruşlu, memurunun menfaati için çırpındığının göstergesidir. İyiki KAMUSEN var iyiki KAMUSENLİYİM

YAZARIN SON 5 YAZISI
25Mar

Muhsin Başkan…

29Şub

Ramazan...

26Oca

DEVLET Dersi...

06Kas

Adam Gibi Adam Celal Adan…

26Ekm

Ortadoğu’da Soykırım…