Gençlik Nedir, Gence Öğüt
BAHATTİN ÖNER
Enerjinin, gücün, heyecanın dorukta olduğu gençlik dönemi ”büyümek, olgunlaşmak ”anlamını taşıyan ergenlikle baslar. Çocukluk geride kalmıştır artık. Büyümekte olan bedeni, gelişmekte olan zihniyle hayata katacak çok şeyi vardır gencin, Âmâ önce hayata hazırlanmalıdır, bunun içinde kendisini, yapabileceklerini keşfetmesi gerekir.
Sınırlarını herkese kabul ettirme farklı olduğunu ispat etme çabasındadır. Bu yüzden itiraz cümleleri kurar, isyan eder ve bazen her şeye "hayir”der. Ben farklıyım ve bir yetişkinim! “demenin bir başka biçimidir bu itirazlar. Artık çocuk olmadığını kabul etmek, varlığına saygı duymak ve güvenmek gencin can suyudur aslında.
Peygamberimizin İslam’ı gizli olarak anlattığı Mekke'deki ilk yıllarında Allah'ın ayetlerini duyurmak için on yedi yaşındaki Erkânın evini seçmesi ne kadar onur verici olduğumda unutulmamalıdır. Slam bir gencin evinde filizlenmiştir. Allah Resulü gençlere güvenmiş ve onların büyük bir hazine olduğunu vurgulamıştır, onlara önemli görevler vererek kendilerini geliştirme ve topluma hizmet etme fırsatını tanımış olduğunda bir gerçektir.
(Öğüt konumunda bir ise başladığında, bir dersi öğrenmeye, bir kitabı okumaya koyulduğun zaman telaş edip sabırsızlanma, sakin ol yol al fakat acele etme, sindirerek çalış ve öğren, isinde ve dersinde her hangi bir fikir veya noktayı küçümseyerek ihmal edip geçme. Küçük ihmallerden bazen büyük zarar doğduğunu unutma. Gece, yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yârin ne yapacağını kendine sormadan uyuma.
Her gün iyi bir eserden yüksek sesle beş on sayfa oku bu sayede konuşma ve söz söyleme istidadın gelişir. Aşladığın edebi, felsefi bazı güzel parçaları ezberle bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginler hem de hafızan kuvvetlenir.)Unutma yarını iyileştirmenin tek yolu bugün neyi yanlış yaptığını bilmekten geçer. Selam ve Dua ile.