İbadetler Adet Değil Yüce Allah’ın Emridir - ALİ FIRAT

İbadetler Adet Değil Yüce Allah’ın Emridir


Eskide Ramazan denince

Herkesin bir hikayesi vardır. Benimde kendi yaşadığım Yeşilyurt görgü köyünde çocukluğumun geçtiği köyümde. Gerçek eski ramazanlar nasıl olurdu. Ramazanın ilk günlerinde köyümüzün ihtiyar heyeti yardım için toplanır. Köylünün zekâtını ve fitresini kapı kapı toplarlardı köyün zenginleri daha çok yardım ederlerdi nakit parası olmayan teneke hesabı buğday verilerdi.

Toplanan yardımlar köyümüzün muhtarı ve ihtiyar heyeti tarafından köyün yoksul dul ve yetimlerin evlerine eşit şekilde bölünürdü. Akşam karanlıkta kimse görmesin diye. o insanların guruları kırılmasın diye akşam saatleri seçilirdi. Herkesin hakları evlerine teslim ederlerdi yardımı alan kişilerde yardımı yapanda ve yardıma aracılık eden köyümüzün ihtiyar heyetinde hepsi birlikte on bir ayın sultanı Ramazan ayının ilk terahavi namazını eda ederek başlardı.  Ramazanın ilk sahuruna davul sesiyle kalkardık huzurla gönül rahatlığıyla sahuru yapardık.

Sağlığı yerinde olup da oruç tutmayana saygı göstermezlerdi. Oruç tutamayan çocuklar dışarda bir şey yemez içmezlerdi. Bayram sabah namaz öncesi mezarlık ziyareti yapılırdı dualar okunurdu. Sonra bayram namazı için camiye gidilirdi namaz kılınır bayram başlardı. hele o bayram namazı o namazın çıkış saatini bekleyen çocuklar. Namazdan çıkan insanların ellerini öperek bayram harçlıklarını alırlardı. Mahle mahle dolaşırdık büyüklerimizi ziyaret eder eller öpülür bayram şekeri alırdık.  Ramazan ayında oruç tutmanın, Allah Teâlâ’nın emri olduğuna inanmalı ve sevabını da Ondan beklemelidir. Nimetin şükrü başkalarıyla paylaşmaktan geçer paylaştıkça çoğalan nimet bereketlenir.

Bu ayın günlerinin bereketi başka olduğu gibi, gecelerinin hayırları da başkadır. Kur’ân-ı kerim, ramazan ayında indi. Bakara süresinin 185. ayetinde

(Kur’ân-ı kerim ramazan ayında indirildi) buyuruldu. Kadir gecesi de, bu aydadır.

Duasını okumak, teravih namazı kılmak ve hatim okumak mühim sünnettir. Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolun. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Hadis-i şerifte.

İbadetleri, âdet olarak, herkes yaptığı için değil, Allah Teâlâ’nın emri olduğu için ve şartlarını gözeterek yapmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
13Mar

Dostluk ve Arkadaşlık

24Şub
14Şub
12Şub

Seçilmiş Yalnızlık Nedir

18Tem