Sağlık Müdürü Bentli, Koronavirüs Nedeniyle Açıklamalarda Bulundu

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Tüm yurtta olduğu gibi koronavirüs hastalığı ile mücadele çalışmaları, ilimizde de tüm hızıyla devam etmektedir. Mart ayında ilk vakanın görülmesi ile beraber filyasyon çalışmaları yapılarak sonucu pozitif çıkan vakaların kaynağı ve temaslıları tespit edilmeye çalışılmış, böylece salgın kontrol edilebilir bir şekilde artışına devam etmiştir. Numune sonucu öğrenilir öğrenilmez hastalarımızın evlerinde ilaçları götürülmüş; evde tedavi alamayacak durumda olanlar hastanelerimizde tedavi altına alınmışlardır.

İçinde bulunduğumuz yeni normalleşme sürecinde, düğünler, taziyeler, asker uğurlamaları gibi toplu etkinlikler vatandaşlarımızın maske ve mesafe kurallarında gevşeme göstermesi gibi nedenlerle vaka sayılarında artışı yaşadık. Son günlerde yeni pozitif vaka sayılarındaki yükselen eğilim, daha sabit bir çizgi halini aldı. Toplu etkinliklerin azalması, maske ve mesafe duyarlılığının artması bu durağanlığı sağlasa da; grafikte aşağı doğru düşüşü görmemiz için daha fazla hassasiyet göstermemiz gerektiği açık.

Bakanlığımızın hazırladığı rehber doğrultusunda ilimizdeki sağlık kurumlarından düzenli olarak COVID numunesi alınmaktadır. Hekimlerimiz numune alınacak kişileri belirlerken Bilim Kurulunun önerileri ve Bakanlığımızın talimatlarını göz önünde bulundurarak hareket etmektedir. Pandeminin başından beri İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesindeki Mikrobiyoloji Laboratuvarında çalışılan numuneler, artık Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan COVID laboratuvarında da çalışılmaktadır. Önümüzdeki hafta içinde Bakanlığmız tarafından ilimize tahsis edilen 2. PCR cihazı da geldiğinde daha hızlı sonuç verilebilecektir. Pandeminin başlarında 24-36 saati bulan numune alınması ile sonuç verilmesi arasındaki süre, şuanda yaklaşık 10 saat’e kadar gerilemiştir. İlimizde her gün 2 binin üzerinde numune alınmaktadır. Bugüne kadar toplam 180 bine yakın numune çalışılmıştır.

Sonucu pozitif çıkan hastalarımızın evlerine ilaçlarını götürmek, temaslılarından numune alınmasını sağlamak ve hastanede yatması gerekenlerin sevk edilmesini planlamak için ilimiz genelinde toplam 200 filyasyon ekibi oluşturulmuştur. Valilik Makamınca kurumumuza tahsis edilen araçlarla birlikte toplam 92 araçla günde ortalama 80 ekiple filyasyon çalışmalarını yürütmekteyiz. Bugüne kadar 62.400 civarında temaslı vatandaşımız tespit edilerek evlerinde takip edilmiştir. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığınca kurumumuza tahsis edilen araçlarla hastaneden taburcu olup evlerine gitmesi gereken hastalarımızı izolasyon kurallarına uyarak evlerine götürüyoruz.

15 Ağustostan itibaren İnönü Üniversitesi Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı Anabilim Dalları  ile ortak çalışma yürüterek toplam 19 hekimimizi, evde takip edilen 65 yaş ve üzeri hastalarımızın kontrolleri için görevlendirdik. Bugüne kadar toplam 665 hastamızı evinde ziyaret ettik. 610 tanesinden kan numuneleri alıp, 61 tanesini hastaneye sevk ettik. Bu hastalardan 41 hastamızın hastanede yatırılarak tedavisine devam ettik.

Evde izlemde olan hastalarımızdan kan sulandırıcı iğnelerini kendileri yapamayacak durumda olan vatandaşlarımız için 2 farklı ekip görevlendirip vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını da gidermeye çalıştık.

Koronavirüs pandemisinden önce il genelindeki 35 adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile günlük ortalama 200 vakaya çıkılırken,  Pandemi ile beraber günlük vaka sayımız 450 civarına ulaştı. 3 ambulansımızı sadece Koronavirüs hastaları için ayırdık. Ayrıca T.C Sağlık Bakanlığı Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde,  Malatya Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği yaklaşık 10 araçla, genel durumu iyi, bilinen pozitif hastaların eve nakillerini sağlıyoruz.   18 tanesi il merkezinde, 17 tanesi ilçelerde bulunan 112 İstasyonunumuz ile Koronavirüs dışındaki vakaları da gecikmeksizin taşıyabilmek için mücadele ediyoruz.

Bilindiği üzere ilimizde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, T.C Sağlık Bakanlığı Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet hastanesinde sonucu pozitif olup evde tedavi edilemeyecek durumda olan hastalarımızı takip ediyoruz. Bu hastanelerimizin yoğun bakım servislerinde COVID (+) hastaları için ayrı odalar planladık. Bu hafta itibariyle İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi, T.C Sağlık Bakanlığı Turgut Özal Üniversitesi Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12’şer yoğun bakım yatağını daha faaliyete aldık.

İlimizdeki kamu hastanelerinde bulunan toplam 144 yoğun bakım yatağından 114 tanesini COVID hastaları için kullanmak üzere planladık. Geri kalan 30 yatağımızı COVID dışı nedenlerle yoğun bakım ihtiyacı olan hastalar için kullanıyoruz. COVID yoğun bakımlardaki doluluk oranımız 69,2 iken COVID dışı yoğun bakımlardaki yatak doluluk oranımız % 40 ’dır. Kamu hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerinde 77 hekimimiz görev yapmaktadır. Turgut Özal Tıp Merkezindeki COVID hastaları için ayrılmış toplam 45 yoğun bakım yatağındaki doluluk oranları % 82 civarındadır. Salgın bu haliyle kontrol edilebilir özellikte devam etmektedir.

Numune sonucu pozitif çıkan hastalarımızı Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurduğumuz Çağrı Merkezimizce arayarak numune sonuçlarını ve yapmaları gerekenleri anlatıyoruz. Sonucu pozitif çıkan hastalarımızın pozitifliklerinin 1.- 3.- 7. Ve 10. günlerinde telefonla arayarak durumlarını soruyoruz. Başta Koronavirüs testi pozitif olan vatandaşlarımız olmak üzere, bunların temaslıları ve Koronavirüs olası vaka durumunda olan vatandaşlarımız, acil sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için  Çağrı Merkezimizin 0422- 321 44 22 numaralı telefonunu arayarak bilgi alabilmektedirler. Çağrı merkezimiz 08:00- 23:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Aile hekimlerimiz kendilerine kayıtlı olan vatandaşlarımızdan numune sonucu pozitif olanlar ve bunların temaslılarını telefonla arayarak semptomlarını sorgulamaktadırlar. İl genelindeki 271 aile hekimimiz, pandeminin başından bugüne kadar pozitif vaka ve bu vakalarla temas etmiş olan yaklaşık 100 bin vatandaşımızı izleme almış,  düzenli aralıklarla şikayet sorgulaması yapmıştır. Numune alınması gereken temaslılar filyasyon ekiplerine yönlendirilmiş, hastaneye gitmesi gerekenler 112 Acil Sağlık Hizmetleri aracılığıyla hastaneye yönlendirilmişlerdir.

Tüm bu hizmetleri yürütürken bizden gerek kişisel koruyucu ekipman gerekse tıbbi malzeme ve ilaç desteğini hiçbir zaman esirgemeyen başta Sayın Bakanımız Fahrettin Koca olmak üzere Sağlık Bakanlığının tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum. Filyasyon ekip sayımızı arttırabilmemiz ve hastalarımıza daha kısa sürede ulaşmamız için gerekli olan araçları kiralayarak kurumumuza tahsis eden, malzeme ihtiyacımız olduğunda tüm kurumlarımızı destekleyen ve sağlık personeli üzerindeki olumlu desteğini her zaman hissettiren Sayın Valimiz Aydın Baruş’a  şükranlarımızı arz ediyorum.

Ne zaman sonlanacağı  belli olmayan salgın sürecinin vatandaşlarımızın sabrı ve tedbirlere uyması ile sonlanacağını biliyoruz. Günlük vaka sayılarının stabil hale geldiği bugünlerde  maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet etmeye devam edersek  salgının bulaş zincirini kırar ve daha fazla kişinin hasta olmasını önlemiş oluruz. Ayrıca önümüzdeki günlerde influenza vakalarında da artış olması beklenmesine rağmen aynı kurallarla bu vakalarında geçen yıllara göre daha az olacağını öngörüyoruz.

  Sağlık çalışanları aylardır ailelerinden, evlatlarından uzakta, kendi çocuklarının bile yaklaşmaya korktuğu hastalar için fedakarca mücadelesini sürdürmektedir. Vatandaşlarımızın da sağlık çalışanlarına her konuda destek olmalarını, anlayış göstermelerini bekliyoruz. Hep birlikte ortak mücadele ile bu salgını bitireceğimize inanıyor, sağlıklı günler diliyorum.

                                               

Prof. Dr. Recep BENTLİ

Malatya İl Sağlık Müdürü

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN