Prof. Dr. İbrahim Gezer:, Malatya İhmal Ediliyor

'Malatya'yı Çantada Keklik Olarak Gördükleri İçin Hizmet Getirmiyorlar'

Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, Malatya’nın iktidar tarafından çantada keklik olarak görüldüğü için ihmal edildiğine dikkat çekerek, “Malatya'ya bakılmıyor, en az hizmet alan yerlerden birisi” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, geçici olarak konteynerde yayın hayatlarına devam eden basın mensuplarını ziyaret ederek istişarelerde bulundu. Basın ve medya kuruluşlarını tek tek ziyaret ederek bağımsız adaylık süreci ile ilgili istişarelerde bulunan Prof. Dr. Gezer, buralarda yaptığı konuşmalarda neden bağımsız aday olduğuna yönelik de bilgi verdi. Bağımsız aday olarak kimseye minnet etmeden,  eyvallah etmeden ve kimseden telefon beklemeden Malatya'nın çıkarları için çalışacağını ifade eden Gezer, “Herkesle beraber çalışan, herkese eşit yakınlıkta duran, bütün insanlarımızı hangi partiden ve hangi siyasi görüşte olduğuna bakmaksızın hepsini sürece katan yaklaşımla çalışma adına bağımsız adaylık sürecine girdik. Ve bu da çok önemsendi, epey destek alıyoruz” dedi.

Konuşmasında Malatya’nın ekonomik gidişatına da vurgu yapan Gezer, 30 büyükşehir belediyesi arasında yer alan Malatya’nın ciddi sorunları olan bir kent olduğunu ifade etti. Malatya'nın gelecek yüzyıla taşınması için ölçek büyüterek yoluna devam etmesi gerektiğini de dile getiren Gezer, “Malatya’nın büyükşehir mantığına uygun olarak daha geniş alanlara yayılması için geleceğe taşıyacak projelerinden en önemlilerinden birisi hafif raylı ulaşım sistemi. Biz buna MalatyaRay adını veriyoruz. Bununla ilgili epey bir çalışmada yaptık arkadaşlarımız ile. Bu proje gerçekleştiğinde Malatya adeta çağ atlamış olacak. Hem trafik sorununu tamamen çözmüş olacağız, hem de Malatya'da kültürel sosyal ve ekonomik hayat toptan canlanmış olacak. Büyükşehir mantığına uygun olarak da Malatya daha geniş bir alana yayılmış olacak” ifadelerine yer verdi.

“İNŞALLAH YETKİ ALDIĞIMIZDA TAM BİR SEFERBERLİK BAŞLATACAĞIZ”

Malatya'da bir mekanizmanın işlediğine şahit olamadıklarını da ifade eden Bağımsız Büyükşehir Adayı Prof. Dr. İbrahim Gezer, “11 ildeki deprem den şehir merkezinin en fazla yıkıldığı illerin başında Malatya geliyor. En fazla merkezi tahrip olan il Malatya. Genel yıkım anlamında en çok yıkım Hatay'da oldu, ikinci sırada Malatya var. Şimdi şehir merkezine girdiğinizde etrafınıza dönüp baktığınızda bu şehirde işleyen bir mekanizma göremiyorsunuz, sıkıntı o zaten. Eğer işleyen bir mekanizma olsa ve insanımız anlasa ki bu şehirde artık mekanizmalar çalışmaya başladı, bu şehir toparlanıyor. Etrafımıza baktığınızda onu hissettiğinizde insanlarımıza bir umut olacak, bir moral motivasyon olacak. Geleceğe daha mutlu bakacakları için bu çektiğimiz sıkıntılar daha katlanabilir olacak. İnşallah yetki aldığımızda tam bir seferberlik başlatacağız. Her alanda seferberlik başlatacağız. Örneğin 100 günlük acil eylem planımız var. Ona başladığımızda ilk günden itibaren Malatya'nın çevresinin değişmeye başladığını hep birlikte göreceğiz. İnsanımızın moral ve motivasyonu artacak, geleceğe daha umutla bakacak. 200 bin insanımız şehir dışında. Bazı rakamlara göre daha fazla bu sayı. Bu insanlarımız şehre dönmek için şehrin konut ve iş yeri altyapısının tamamlanmasını bekliyor. Çok sayıda ticaretle uğraşan esnafımız da şehir dışında, çünkü deprem tam da Malatya'nın kalbini vurdu, ticaret merkezlerini vurdu. Dolayısıyla Malatya'nın hızlıca toparlanması gerekiyor. Eğer toparlanma olmazsa o konteynerde yaşayan insanlarımız çok uzun sıkıntılar yaşayacaklar ve muhtemeldir ki bir kısmı belki şehri terk etmek zorunda kalacak. Şehir dışındaki insanlarımız da gelmekten vazgeçecek, orada iş kurmak ya da orada hayatını kurmak zorunda kalacaklar.” şeklinde konuştu.

“MALATYA GİTTİKÇE KÜÇÜLÜYOR, MALATYA'NIN EKONOMİSİ KÜÇÜLÜYOR, TARIM, KÜÇÜLÜYOR, SANAYİSİ KÜÇÜLÜYOR, TURİZM KÜÇÜLÜYOR, İHRACAT KÜÇÜLÜYOR”

Bundan 15 yıl önce Malatya’nın geleceğine yönelik yaptıkları çalıştay ve sempozyumlarda olası bir depremin yapacağı etki üzerine çalışmalar yaptıklarını kaydeden Gezer, şunları söyledi:

 “Malatya'nın geleceğinde nasıl bir risk var deprem açısından, bunları konuştuk. Emin olun bunların hiçbiri bu şehirde yapılmadı. Yetkililer tarafından, muhalefet tarafından da bunlarla ilgili hiçbir tedbir alınmadı. Niye nüfus kaybediyor Malatya? Malatya gittikçe küçülüyor, Malatya'nın ekonomisi küçülüyor, tarım, küçülüyor, sanayisi küçülüyor, turizm küçülüyor, ihracat küçülüyor. Bakın ben buradan ilan ediyorum bütün muhataplarımıza söylüyoruz. Bu şehir 20 yıldan fazladır kan kaybediyor, irtifa kaybediyor. Bu şehrin ekonomisi küçülüyor, bu şehrin kentleşmesi iyi gitmiyor. Bu şehir her alanda gerileme yaşıyor. Malatya niye kan kaybediyor, bu Malatya niye bu kadar yoksullaşıyor. Malatya Türkiye'nin en hızlı yoksullaşan 5 ilinden bir tanesi. Mesela bir güne kadar bunların masaya yatırıldığını gördünüz mü? Malatya'da hayat pahalılığı diğer illerden çok daha önde. Gidin ev kiraları komşu illere göre neredeyse yüzde 50 daha fazla. Bazen diyorlar ki, işte iktidara yakın olursanız daha çok hizmet alırsınız. Ya arkadaşlar Malatya tam tersine iktidara çok yakın olduğu için çok kan kaybediyor. Yani çantada keklik göründüğü için ihmal ediliyor. Malatya'ya bakılmıyor, en az hizmet alan yerlerden birisi. Size bir rakam vereyim. Bakın son 10 yılın ortalamasını söyleyeyim. Birisi çıksın itiraz etsin, ya da gelsin beraber bunu konuşalım bu verdiğim rakamları. Türkiye'nin nüfusunun yüzde birini oluşturuyor Malatya, ama maalesef merkezi bütçeden aldığımız pay yüzde yarım bile değil. Malatya 30 büyükşehirden biri, Türkiye'nin nüfusunun yüzde 1’i Malatya. En azından yüzde 1 katkı alması lazım. Hatta Malatya'nın gelişmişliği verilerin çok gerisinde olduğu için biraz fazlasını alması gerekiyor ki aradaki fark kapansın.

“MALATYA MEVCUT İKTİDAR DÖNEMİNDE SON 20 YILDA GİTTİKÇE GERİLEDİ”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı her 3-5 yılda bir bütün şehirleri yukarıdan aşağıya sıralıyor. Sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından neredeler ve bunu yaparken de 60 kriteri esas alıyorlar. Yani altyapı ulaşım, finans durumu, ekonomik göstergeler, eğitim, tarım, sanayi vesaire 60 tane gösterge. Yani bir şehrin fotoğrafı bu şekilde ortaya çıkarılıyor. Şimdi bu sıralamada Malatya 1960’lı yıllardan beri listenin tam ortadaydı. Ama Turgut Özal döneminde 2 sıra yukarı ve 38. sıraya çıktı. Ama maalesef mevcut iktidar döneminde de son 20 yılda gittikçe geriledi Malatya. Şu anda 47. sırada ama bu deprem öncesi rakamlar. Bu veriler ile çok daha vahim bir tablo var. Muhtemelen o 47 dediğimiz rakamı 60’ları da geçti”

Dünyada bütün ülkelerin kalkınma hikayelerini yakından bilen birisi olduğunu ifade eden Gezer, “Bizim ‘Zümrüdüanka’ projemiz var tam da bunu esas alıyor. Malatya'yı 5 yılda ayağa kaldırmayı ve bölgesinin gerçekten cazibe merkezine dönüştürmeyi, bölgesinin aktörü olmayı içeren bir proje. Malatya hızlıca bölgenin cazibe merkezine dönüşmeli” diye konuştu.

Bakmadan Geçme

WhatsApp İhbar Hattı
05442602518
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!