MOTAŞ, Batıyormu?

MOTAŞ'ın Hizmet İş Sendikası Üyesi olan işçileri ile MOTAŞ karşı karşıya geldi. İddiaya göre yeni maaşlarının 6 bin 570 TL olmasını bekleyen işçiler, maaş zamlarının eski asgari ücrete göre belirlenmesine tepki gösterdiler.

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

MOTAŞ’ın Hizmet İş Sendikası Üyesi olan işçileri ile MOTAŞ karşı karşıya geldi. İddiaya göre yeni maaşlarının 6 bin 570 TL olmasını bekleyen işçiler, maaş zamlarının eski asgari ücrete göre belirlenmesine tepki gösterdiler. Şimdilerde cadı kazanı gibi kaynayan MOTAŞ’ın bu iddiaya nasıl bir açıklama yapacağı merak edilirken, bu durum “MOTAŞ batıyor mu?” sorusunu da berberinde getirdi. 

Önceleri bazı şoförleri ve otobüslerin geç gelmesi nedeniyle devamlı gündemde olan MOTAŞ, şimdi de işçilerin maaşını eski taban ücret zammında verildiği iddiasıyla gündemde. Hizmet İş Sendikası Üyesi olan ve Toplu İş Sözleşmesi’nin ikinci yıl taban ücret zammının eski maaş üzerinden uygulandığını iddia eden ve buna ateş püsküren işçiler, ortalığı adeta ayağa kaldırdılar.

Aldıkları maaşın yeni asgari ücret yevmiyesinin 166 TL üzerinden olmasını bekleyen işçiler, dün maaşlarını eski asgari ücretin taban ücretten almalarıyla adeta neye uğradıklarını şaşırdılar. Evlerine 5 kuruş daha fazla para götürmek için daha fazla çalışan işçiler, dün aldıkları maaş miktarıyla şoke olurken, gözeler MOTAŞ Genel Müdürlüğü’ne çevrildi. MOTAŞ Genel Müdürü’nün bu duruma nasıl bir açıklama yapacağı merak ediliyor.

İDDİAYA GÖRE SÖZLEŞME FARKLI, VERİLEN MAAŞ FARKLI

Yapılan sözleşmede “28.02.2022 tarihinde almakta oldukları günlük ücretlerine 01.03.2022 tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi 2022 Şubat endeks sayısının 2021 Şubat/endeks sayısına göre (bir önceki yılın aynı ayına göre) artışı oranında zam yapılacaktır. Buna göre 2.yıl ücret zammını tüm parasal haklara aynen uygulanacaktır. Bu itibarla toplu iş sözleşmesinin ücret zammına dair maddesinde işçilerin 28.02.2022 tarihindeki ücretlerine zam yapılacağı açıkça belirtildiğinden 01.01.2022 tarihinde günlük brüt 166,80 TL altında kalan işçilerin ücretlerine asgari ücret seviyesine yükseltilmesi ve bu miktarın üzerine toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılan ücret zammının uygulanması gerektiği değerlendirilmiştir” ibaresinin bulunmasına rağmen MOTAŞ’ın personellerin hak ettiği maaşı vermemesi kafalarda soru işareti bırakırken, personellerin üyesi olduğu sendika konuyla ilgili Çalışma Bakanlığından bir müfettiş talebinde bulunduğu da iddialar arasında yer alıyor.

İŞÇİLER 6 BİN 570 TL ALMAYI BEKLİYORDU

Yeni maaşlarının 6 bin 570 TL olması gerekirken, maaşlarını eski tarifeye göre alan işçiler ve üyesi oldukları sendika konunun takipçisi olacak gibi. MOTAŞ’ın ücret konusundaki tutumunun ise “Acaba MOTAŞ batıyor mu?” sorusunu akıllara getirirken, 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu uyarınca işçi ve işveren arasında hizmet akdinden, Toplu İş Sözleşmesi’nden veya İş Kanunu’na dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının kesin çözüme bağlanması görev ve yetkisi ise İş Mahkemelerine ait bulunması dolayısıyla, söz konusu konunun İş Mahkemelerine taşınacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: BUSABAH GAZETESİ / MALATYA

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN