Milletvekili Çakır'dan Tarım ve Gıdadaki İddialara Cevap
'Türkiye, gıda ve tarım ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı bir ülkedir. 456 bin dekar alan tarımsal üretime kazandırıldı' AK Parti Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, tarım, gıda ve ormancılık alanında bazı kesimler tarafından ortaya atılan iddialar hakkında açıklamalarda bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Kamuoyunda Gündeme Gelen Asılsız İddialar ve Gerçekler’ isimli kitapçıkta da bu iddialara en güzel şekilde cevap verildiğini belirten Çakır, kamuoyunun bu noktada doğru bilgilendirilmesinin önemli olduğunu dile getirdi.
2003-2020 döneminde Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılada önemli artışlar yaşandığını ifade eden Çakır, “Tarımsal gayrisafi yurt içi hasılada iddiaların aksine düşüş yaşanmıyor. 2003-2020 döneminde Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılada önemli artışlar yaşandı. Cari fiyatlarla; 2002 yılında 25,1 Milyar Dolar olan Tarımsal GSYH, 2020 yılında yüzde 91 Artışla 47,9 Milyar Dolar’a yükseldi. Türkiye, gıda ve tarım ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı bir ülkedir. İktidarlarımız döneminde ülkemizin bu durumunu daha da çok güçlendirdik. Son 4 yılda yüzde 29,5 artış sağladık. 2021 yılında 207 ülkeye 2 bin 226 çeşit tarımsal ürün ihraç edildi Son 4 yılda yüzde 29,5 artış sağladık. Yine ‘Üreticiye yeterli destek verilmiyor’ iddialarının aksine de tarımsal desteklerin AK Parti döneminde artığını ifade edebiliriz. 2002’de neredeyse tek bir kaleme indirgenmiş tarımsal destekleri, verimlilik, kalite, gıda güvenilirliği ve kırsal kalkınmayı esas alacak şekilde yeniden düzenledik. 2002 yılında 1,8 Milyar TL olan destekleme bütçesini, 2022 yılında 29 Milyar TL'ye yükselttik 2003-2021 döneminde 396 Milyar TL ödeme yaptık” şeklinde konuştu.
‘Gıda denetimi önemsenmiyor’ iddialarının da gerçeği yansıtmadığını ifade eden Çakır, "Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine yönelik denetim ve kontroller her geçen yıl arttırılarak sürdürülmektedir. Son 2 yılda, 29 bin İşletmeye idari para cezası kesilmiş, 318 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. 2012 - 2021 yıllarında toplam 26 kez kamuoyu duyurusu yapılmıştır. Toplamda bin 609 firmaya ait 3 bin 605 ürün kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Ayrıca 2009 yılında başlatılan 174 alo gıda hattına bugüne kadar toplamda 2,7 Milyondan fazla arama yapılmıştır. Yine kamuoyunda bazıları tarafından dillendirilen ‘tarım arazilerinin ekilişi azalıyor’ iddiaları da tamamen asılsızdır. AK Parti döneminde 456 bin dekar alan tarımsal üretime kazandırılarak toplam işlenen alanlar 23,1 milyon hektara yükselmiştir. Nadas alanları 2,1 milyon dekar azalmıştır. Tarla alanında 2020 yılında 2,3 milyon dekar artış yaşanmıştır. 2021 yılında ülke genelinde atıl, boş bırakılan ve nadas alanlarının değerlendirilmesi, stratejik öneme sahip, arz açığı olan ürünlerde üretimin artırılması, kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekilişlerinin yaygınlaştırılması, yem bitkisi ekiliş alanlarının ve üretim miktarının artırılması amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımızca projelere başlanılmıştır. Bunun yanında gübre ve yemde KDV’ yi biz kaldırdık. Mazot desteğini ilk kez 2003 yılında başlattık. Gübre desteklerini yüzde 100 artırdık. Mazot ve Gübreye bugüne kadar toplam 60 Milyar TL destek verdik. 2021 yılında 4,3 Milyar TL mazot ve gübre destekleme ödemesi yaptık. Nadas alanlarında ise dekara 8 TL destek sağlıyoruz. Mazot maliyetinin yüzde 50’sini karşılıyoruz. Gübrede yüzde 18, karma yemde yüzde 8 olan KDV’yi 2016 yılında kaldırdık” ifadelerini kullandı.
GDO’lu ürünlerle ilgili denetimlerin Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından titizlikle sürdüğünü ifade eden Çakır, “GDO’lu ürünlerle ilgili işlemler; 26 Mart 2010 tarihinde yürürlüğe giren ‘Biyogüvenlik Kanunu’ ve yine aynı tarihte yürürlüğe giren ‘Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik’ hükümlerine göre yürütülmektedir. Bu güne kadar ülkemizde gıda amaçlı olarak onay verilmiş bir gen bulunmamaktadır. Sadece hayvan yemleri için onaylanmış genlere izin verilmiştir. Gıda Amaçlı GDO'lu ürün ithalatına izin verilmemektedir. İthal edilen gıda ürünleri ile ilgili olarak tamamı akredite, 12 Kamu ve 46 Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olmak üzere toplam 58 labaratuvarda GDO Tarama, 7 Kamu ve 21 Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olmak üzere toplamda 28 labaratuvarda ise GDO Miktar analizleri yapılmaktadır.
Bu kapsamda gıda amaçlı GDO’lu ürün ithalatına kesinlikle izin verilmemektedir. Kitapçıkta ele alınan ve verilerle çürütülen bir başka iddia da ‘Orman yangınlarına müdahale edilemiyor’ iddiası. Bu iddiaların aksine orman yangınlarına müdahalede lider ülke olduğumuzu söyleyebiliriz. Orman yangınlarıyla mücadele çalışmaları kapsamında, ‘Orman Yangın Yönetim Sistemi’ ile insan gücü, kara ve hava araçlarını tek merkezden yöneterek Türkiye’yi, orman yangınlarıyla mücadelede çevre ülkelere de her an yardım edebilecek güçlü bir yapıya kavuşturduk. Kurulan Erken Uyarı Sistemi ile orman yangınlarına ilk müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya düşürüldü. Ormanlarımız 776 adet kuleden 24 saat gözetleniyor. Anayasamızın 169 maddesince, orman alanları güvence altına alınmıştır. Yanan alanlar Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğümüzce yeniden ağaçlandırılmaktadır. Ülkemizde yanan hiçbir orman alanı imara ve yapılaşmaya açılmamıştır" diye konuştu.
"Türkiye’yi, kendi tohumluğunu üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna getirdik" diyen Çakır, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Biyolojik çeşitliğimizi koruyan büyük projeler yaptık. Türkiye tohum üreten ve ihraç eden bir ülkedir. Halihazırda 117 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz. Tohumluk üretimimiz son 20 yılda 9,1 kat arttı. Tohum İhracatımız son 20 yılda 11 kat artmıştır. Bu çok önemli bir rakam. Aslında genel olarak açıklanan bu rakamlar ve bilgiler ortaya atılan ve devletimizi yıpratma amacı güden asılsız iddiaların ne kadar mesnetsiz ve içi boş olduğunu gözler önüne seriyor."