Milletvekili Ağbaba, Yerli Tütüne Kaçak Muamelesi Yapılıyor
TAM AKP'lik Bir Durum: Tütün Ekmek Serbest, Satmak Yasak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Çok uluslu şirketlerin baskısıyla yerli tütüne kaçak tütün muamelesi yapılıyor. Dünyada başka örneği yoktur ki bir ürünü ekmek serbest, satmak yasak olsun. AKP sayesinde bunu da gördük” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ocak ayının ilk haftası Malatya'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kıyılmış tütün satıcılarına yönelik yapılan operasyonda yüzlerce kilo kıyılmış tütünün toplatıldığını, tütün satıcılarına para cezaları kesildiğini belirterek, “Dünyada başka örneği yoktur ki bir ürünü ekmek serbest, satmak yasak olsun.AKP sayesinde bunu da gördük” dedi.
Tütün ve tütün mamullerini satabilecekleri vergi levhalarının bulunduğunu belirten tütün satıcılarının AKP Malatya İl Başkanlığı önünde , operasyonları protesto ettiklerini hatırlatan Ağbaba, “Tütün satan esnaflar kendilerine herhangi bir uyarı yapılmadan tütünlerinin toplatıldığını, depolarda ve dükkanlarında kıyılmış/kıyılmamış ne kadar tütün varsa el konulduğunu, tek geçim kaynakları olan tütüne el konulmasının hem kendilerini hem de ailelerini perişan ettiğini belirtmişlerdir.Tüm Türkiye’de üretilen tütünün satışına getirilen engeller nedeniyle, hem tütün üreticileri hem de tütün satan esnaflar büyük bir baskı altında kalmaktadır” dedi.
ÇOK ULUSLU SİGARA TEKELLERİ İSTEDİĞİ İÇİN
Ağbaba, “Doğanşehir’de Adıyaman’da üretilen tütüne kaçak muamelesi yapıyorlar. Bu topraklarda üretilen tütün yerli ve milli. Ama tütünün üretimini azaltıp satışını yasaklayanlar yerli ve milli değil. Çok uluslu sigara tekelleri istediği için Doğanşehirlilerin,Adıyamanlıların ürettiği tütünün satışını yasakladılar. Tarlasını, emeğini, geleceğini tütüne bağlamış, tek geçim kaynağı tütün olan binlerce insanı açlığa mahkum ediyor. Bir sigara şirketi için binlerce tütün üreticisi feda ediliyor.Üreticiler tütün üretiyor ama satamıyor.Tütünü almak için gelenlere ceza kesiliyor.2-3 Metrelik dükkanlarında, belediyeden,maliyeden izin alıp tütün satan esnafa izin verilmiyor. Geçtiğimiz yıl 70-80 liraya satılan tütün bugün depolarda evlerde bekliyor. AKP Hükümetinin üreticilere çektirdiği çile bitip tükenmiyor” dedi.
EMEĞİN VE ALINTERİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
2017 yılında çıkarılan kanunla sarmalık tütün ticareti yapmak, tütün bulundurmak ya da nakletmek için 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştü. Daha önce, bu hapis cezasının tamamen ortadan kaldırılması için CHP Grubu olarak kanun teklifimizi sunmuştuk.2019’da çıkarılan yasa ile uygulama 2020 yılına ertelendi.AKP ertelemelerle zaman kazanmak istiyor. Adıyaman’daki büyük tütün eyleminde, Doğanşehir’deki tütün üreticilerinin yürüyüşünde olduğu gibi bundan sonra da emeğin, alınterinin yanında olmaya, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için üreticilerimiz ve halkımızla birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORULAR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, konuyla ilgili Tarım ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.Ağbaba önergesinde Bakan Pakdemirli’ye “tütün ekiminin serbest, satışının yasak olduğu dünyada başka bir ülke var mıdır? Var ise nerelerdir? Tütün üreticilerine 3 ila 6 yıl arasında hapis ve 20 bin TL’lik para cezası öngören kaçakçılık yasası ile binlerce tütün üreticisi mağdur edilmiştir. Yerli ve milli bir ürün olan tütünü kaçak tütün ile aynı kefeye koyup üreticilerini cezalandırmak yanlışından ne zaman dönülmesi planlanmaktadır? 2017 yılında çıkarılan yasayla üreticilere tütün üretmelerinin karşılığı olarak hapis cezası getirmiştir.İlgili yasa 2018 ve 2019 yılında birer kez ertelenmiştir.Yasadan hapis ve para cezası ile ilgili kısmın tamamen kaldırılması için tütün üretiminin tamamen sona ermesi mi beklenmektedir? Üretilen tütünün kooperatifler tarafından alınıp satılması istenmesine rağmen, bugüne kadar konuyla ilgili alt yapının sağlanmaması üreticilerin ya kendileri veya tütün satan dükkanlar üzerinden tütünlerini satmasına sebep olmaktadır. Tütün satan esnafa baskın yapılması, tütünlerine el konulması üreticilerin elindeki tütünlerin satılmaması için mi yapılmaktadır? Yerli ve milli tütüne kaçak tütün muamelesi yapılması uluslararası sigara tekellerinin isteğiyle mi yasaya konulmuştur?