Malatya'da 'Milli Ağaçlandırma Günü' Münasebetiyle Fidan Dikme Etkinliği Düzenlendi

Vali Aydın Baruş, 'Milli Ağaçlandırma Günü' münasebetiyle Yeşilyurt İlçesi Beydağı Toki Evleri Eski Diş Hastanesi üstünde bulunan alanda organize edilen fidan dikme etkinliğine katıldı. 

PAYLAŞ
Malatya Birlik Gazetesi - MALATYA BİRLİK GAZETESİ

Etkinlikte açılış konuşması yapan Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay toprakla buluşturulan her bir fidanın ilimiz ve ülkemiz açısından önemine vurgu yaptılar.  

Vali Baruş yaptığı konuşmada, “2019 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde başlatılan Milli Ağaçlandırma Günü Etkinliklerinin bugün Malatya’mızda da üçüncüsünü düzenliyoruz. 81 ilde 922 ilçede birlikte Türk milletinin seferberlik halinde katılarak kutlamış olduğu bu etkinliklerde Türkiye’nin geleceğine nefes olacak, dünyanın geleceğine nefes olacak ormanları yetiştirme çabasının güzel bir örneğini görüyoruz. Bugün Türkiye genelinde başlatılan etkinliklerle bir yılda yaklaşık 250 milyon fidan toprakla buluşacak. Malatya’mızda da 2.250.000 fidan bu süre içerisinde inşallah toprağa kavuşacak ve Malatya’mızın yeşilliği bir kat daha artacak.

Toprağa Dikilen Her Fidan Geleceğe Yapılan Yatırımdır

Bugün 11 Kasım’da düzenlenen etkinliklerle bulunduğumuz 15 hektarlık kayalık alanda, Beydağında 4000 fidanımız toprakla buluşacak. Daha önce 2009 yılında Beydağı Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi kapsamında ki o zamanın Valisi olan Ulvi Saran’ın öncülüğünde Orman Genel Müdürlüğümüzün de çok ciddi planlama ve katkı veren çalışmalarıyla birlikte bir seferberlik ilan edilmiş Beydağ’ında ve bu seferberlik kapsamında yaklaşık 680 hektarlık alanın yeşillendirmesi öngörülmüş ki şu anda içinde bulunduğumuz alanda bu büyük parçanın bir numunesi. O günden bugüne Malatya’nın ağaçlandırması için Malatya’nın yeşile kavuşması için emek sarf eden başta Orman İşletme Müdürlüğümüzün değerli çalışanlarına, tüm Malatyalı vatandaşlarımıza hassasiyetle teşekkür etmek istiyorum. Çünkü toprağa dikilen her fidan geleceğe yapılan yatırımdır.

Bir Ağaç Diken, Bir Hayat Diker

Bu toprak bizim için kutsal bir toprak. Çünkü biz yaklaşık bin yıldır Anadolu toprağını kendimize vatan bildik. Atalarımızı bu topraklara gömdük, çocuklarımızın geleceğini bu verimli topraklarda gördük. Bu toprağa hangi değeri katarsak katalım, hangi fedakârlığı yaparsak yapalım borcumuzu ödeyemeyiz. Aslında bugün diktiğimiz fidanlar bu toprağa hayat veren bir diyet borcudur. Bu topraklardan aldık, bu topraklara vermek zorundayız. Çünkü toprağımızı korumazsak, ormanlarımızı korumazsak geleceğimiz tehlike altındadır. Biraz önce bir yavrumuzun elinde taşıdığı afişte bir söz gördüm “bir ağaç diken, bir hayat diker” yani her dikilen ağaç aslında hayata hayat katan bir katkıdır, bir numunedir. Dolayısıyla her diktiğimiz fidanın gelecekte bir cana nefes olacağını hiç hatırımızdan çıkarmayalım.

Ciddi Bir İklim Değişikliği Süreci İle Karşı Karşıyayız

Günümüzde fosil yakıtların genel bir şekilde kullanımı ve karbon emisyonunun ciddi şekilde artması ile birlikte dünya kuraklığa doğru hızla gidiyor. Ciddi bir iklim değişikliği süreci ile karşı karşıyayız. Bu iklim değişikliğinin getirdiği tehdit hepimizin hayatına yönelik bir tehdittir. Bu tehdidi aşmanın en önemli yolu toprağımızı, suyumuzu, havamızı koruyacak ormanlarımızı çoğaltmamızdır. Dolayısıyla bugün düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü etkinliği yeni nesillerimizde ormana karşı olan sevginin artması, toplumumuzda ağaçlandırma bilincinin uyanması ve sahip olduğumuz nimetlerin anlamını ve önemini bilmek yönünden bizlere bir farkındalık oluşturma açısından son derece önemlidir.

Ormanlar Atalarımızın Bizlere Miras Bıraktığı Toprağımızın Bekçisidir

Ağaç aslıda insanın doğumundan ölümüne hep birlikte olduğu bir nesnedir. Yaptığımız her işte, insan hayatının her parçasında ağaç bizim yanımızdadır. İlk doğduğumuzda hatırlayın annelerimiz ağaçtan yapılmış beşikler kullanırlardı. Gerçi bu günün nesilleri artık o ağaçtan yapılmış beşiklere belki ihtiyaç duymuyorlar ama biz bu ağaç beşiklerde büyümenin bizlere verdiği rahatlığı ve nefesi ömrümüz boyunca hissediyoruz. Çünkü ağacın kokusunu unutamayız. Bir evde ağacın bulunması, ahşabın bulunması sağlıklı hayat sürme, nefes alma anlamında da son derece önemli. Bunun kıymetini bilelim. Tabi ki ormandan aldığımız her ağaç eşyası, her nesne için ormanlara katkı vermemiz gerekiyor. Ormanlar atalarımızın bizlere miras bıraktığı toprağımızın bekçisidir. Ormanlar üzerinde yaşadığımız toprağı bizim için vatan kılandır. Ormanlar bu anlamda geçmişimizdir. Ormanlar verimli toprak üreten kaynaktır, yaban hayatının koruyucusudur. Dünya üzerindeki yaşam sadece insandan ibaret değil bunu unutmayalım. Biz bir taraftan beton binalar dikerken, kendimize mekânlar oluştururken aynı zamanda bu doğada yaşamını devam ettirmesi gereken canlılar olduğunu hiçbir zaman unutmayalım. Yaban hayatı ve yabani ortamda varlığını sürdürmek zorunda olan canlılar ormanlar sayesinde bu hayatiyetlerini devam ettirebiliyorlar. Hayatımız ancak yaban hayatının canlı olmasının sayesinde anlam bulabilir.

Yeşili Görmeyen Göz, Kuş Sesini Duymayan Kulak İnsan İçin Eziyettir

Ormanlar sadece toprağın bekçisi değildir, ormanlar aynı zamanda yaşamın kaynağı olan suyun da davetçileridir. Orman olmayan alanlarda yağışın son derece az olduğunu görüyoruz. Bugün Malatya olarak ta bu kuraklığın etkilerini hep birlikte görüyoruz. Onun için Malatya olarak ihtiyacımız bugün sahip olduğumuz ormanları en kısa zamanda en az iki katına çıkarmak ve Malatya’nın yeşilliğine yeşil katmak. Sadece yaşadığım alanlara yakın yerlerde değil tepelerimizi, dağlarımızı yeşillendirmek ve gözlerimizin ufukta gördüğü her alanda yeşillik bulunmasını sağlamak. Ormanlar temiz su kaynaklarımızın, içme ve kullanma suyu olarak kullandığımız suyun filtresidir.  Ormanlar aynı zamanda ciğerlerimizdir. Soluduğumuz temiz havayı temin eden kaynaklardır. Ormanlar bu manada sağlıklı besinlerimizin yetişmesini temin eden çok önemli kaynaklardır ve bu anlamda geleceğimizdir. Ormanlar yaşam sevincimizdir. “Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur” der Atatürk. Medeniyet anlayışımız ve kültürümüzde ağaç ve ormanın yeri kutsaldır. Medeniyetimiz ve insan anlayışımız ormanları insan yaşamının kaynağı ve süsü olarak görür. Bir Türk atasözü de derki, “Ağaçsız memleket duvaksız geline benzer” Hepimiz biliriz annelerimizin oyalarında, ustalarımızın çinilerinde kullandığın hayat ağacı motifi günlük yaşantımızda da bizlere ilham veriyor. Bizim kültürümüzde devletin devamlılığını ve sağlamlığını ağaca benzetiriz. Yüce dinimiz İslam’da ağaç dikmek peygamberimizin hadislerinde de övülmüştür. Ağaç dikmek insana ölümünden sonra da fayda sağlayan bir hayır olarak görülmüştür.  Sevgili Peygamberimiz bir Hadisi Şerifinde “Bir Müslüman bir ağaç diker veya bitki dikerse ondan kuş, insan veya hayvan yediğinde bu onun için sadaka olur buyurmuştur.

Ağaç Sevgisini, Orman Sevgisini Çocuklarımıza, Gençlerimize Çok İyi Anlatmak Zorundayız

Bugün Malatya olarak yüzölçümümüzün %17si oranında ormana sahibiz ama Türkiye geneline göre bu oran çok düşük. Bu oranı artırmak için bugün yaptığımız etkinlikler ve farkındalık çalışmaları büyük önem taşımaktadır. O nedenle ağaç sevgisini, orman sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize çok iyi anlatmak zorundayız. Bugün burada gördüğümüz manzara aslında bu sevginin önemli bir numunesidir.

Ormanları Korumak Geçmişimize Saygı Duymaktır Ve Geleceğimizi Koruma Altına Almaktır

Ormanların en büyük düşmanları yine insandır. Bu yıl hepimizin şahit olduğu gibi Türkiye’de yüzbinlerce hektar alanı yok oldu. Malatya’mızda da 26 yangında 45 hektarlık alan zarar gördü. Bu zarar verdiğimiz alanları bir an önce telafi edip Türkiye’nin geleceğine kazandırmak zorundayız. Ormanı yok eden aslında geleceğimize düşman olandır. Ormanı yok eden nefesimize, suyumuza, toprağımıza göz dikendir. Ormanı yok eden kısacası hayatımızda kast edendir. Ormanları korumak her Türk vatandaşının boynunun borcudur. Ormanları korumak geçmişimize saygı duymaktır ve geleceğimizi koruma altına almaktır. Ormanları korumak hulasası Vatana sahip çıkmaktır. Sizleri en derin sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından koordine edilen ve her yıl 11 Kasım tarihinde “Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” sloganıyla 81 ilimizde geleneksel hale getirilen fidan dikme etkinliğine Vali Aydın Baruş, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Selami Arslan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Noğay,  Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder,  Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Fidan dikme etkinliği Vali Aydın Baruş, protokol üyeleri ve öğrencilerimizin fidanlarını toprakla buluşturmasının ardından sona erdi.

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN