Küresel Gazeteciler Konseyi, 2020 Yılı Arslantepe Yılı İlan Edilsin
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim ve Yönetim Kurulu üyeleri, Battalgazi'nin tarihi mekanlarını gezdi. ArslantepeHöyüğü'ne hayran kalan Konsey üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 2020 yılının Arslantepe yılı ilan edilmesini istedi.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim ve Yönetim Kurulu üyeleri, Battalgazi’nin tarihi mekanlarını gezdi. ArslantepeHöyüğü’ne hayran kalan Konsey üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan 2020 yılının Arslantepe yılı ilan edilmesini istedi.
Medya Buluşması programı kapsamında Malatya’da bulunan Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Başkanı Mehmet Ali Dim ve Yönetim Kurulu üyeleri, Battalgazi’nin tarihi mekanlarını gezdi. Arslantepe Höyüğünü, Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray’ı, Poyraz Konağı ve tarihi Ulu Camiyi ziyaret eden gazeteciler gördükleri tarih karşısında şaşkınlıkları ve hayranlıklarını gizleyemezken, Battalgazi’nin tarihi mekanlarında bol bol hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmediler. Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim ve Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan 2020 yılının Arslantepe yılı ilan edilmesini istedi.
DİM: “BATTALGAZİ İLÇESİ TARİH KOKAN BİR İLÇE”
Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nden kalıcı listesine alınmasıyla birlikte birçok yerli ve yabancı turisti ağırlayacağının altını çizen Küresel Gazeteciler Konseyi Başkanı Mehmet Ali Dim, “Öncelikle Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkürlerimizi iletiyorum. Bizleri bugün konuk etti. Battalgazi ilçesi tarih kokan bir ilçe. Bu tarih kokan yerlere hayran kaldık. Malatya’mızda tarihi M.Ö 5 bin yıllarına dayanan, kazısı Roma üniversitesi tarafından yaklaşık 80 yıldır devam eden gerçekten önemli bir höyükteyiz. Burası aynı zaman insanlığın ilk devlet düzeni ile karşılaştığı, ilk mührün kullanılmaya başlandığı, bürokrasinin ilk başladığı yer olarak anılıyor. Bu güzel tarihi mirasın UNESCO listesine alınması noktasında da yapılan çalışmalara, bizlerde Küresel Gazeteciler Üyeleri olarak destek veriyoruz. İnşallah bu Malatya’mızın bu önemli kültür ve tarihi mirası UNESCO’nun kalıcı listesine alınır. Kalıcı listesine alınması ile burası birçok yerli ve yabancı turisti ağırlayacaktır” şeklinde konuştu.
ALTINKAYA: “2020 ARSLANTEPE YILI İLAN EDİLMELİ”
Bu güzel tarihi gezi için Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkürlerini ileten Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ise “Bugün Malatya’dayız ve Battalgazi’nin tarihi mekanlarını geziyoruz. Bu gezi için Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’e teşekkürlerimizi iletiyorum. Anadolu önemli medeniyetlere beşiklik etmiş bir coğrafyanın adı. Dolayısıyla Anadolu’nun ortasında bulunan Malatya’da bu önemli merkezlerden biri. Burada 5500 yıllık Arslantepe gibi medeniyetin beşiğinde bulunuyoruz. Burası Anadolu’da ilk yönetimin icra edildiği, bürokrasinin faaliyetini sürdürdüğü bir merkez. Buradaki kazı çalışmalarını takdirle karşıladım. Burada saray kalıntıları çok net bir şekilde görünüyor. Bu gibi kazı çalışmalarına destek vermek lazım. Muhteşem bir görüntü var, muhteşem bir tarih var. Aslında devletin bu manada burası için ayırmış olduğu ödenek yetersiz. 2017 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Türkiye’deki bütün kazı çalışmaları için 30 milyon lira ödenek ayrıldığını söylüyor. Bu Arslantepe içinde geçerli, Göbeklitepe içinde geçerli, Anadolu’nun başka bölgelerinde ki bir kazı içinde geçerli. 30 milyon ile kazı olmaz. Bakanlık mevzuatta bir değişiklik yaptı ve özel sektörü, serbest teşebbüsü kazı çalışmalarına finansör yaptı. 2019 yılı Göbeklitepe yılı ilan edilmişti. Anadolu’nun bu önemli kültür merkezini de 2020’de sayın Cumhurbaşkanımız Arslantepe yılı ilan etmeli. Malatya’nın zenginleri buraya finansör olmalı, katkı vermeli ve kazı çalışmalarına destek olmalı. Anadolu turisti az çekiyor. Oysaki çok sayıda medeniyetlere sahip. Bizim hemen yanımızda Kapadokya var. Kapadokya krallığının aslında başkenti Kayseri, ama bugün Nevşehir ve İlçelerimiz çok önemli bir medeniyete mensup. Dolayısıyla 5-6 bin yıllık çok tarihi zenginliğe sahip olan Kayseri, Malatya, Sivas gibi coğrafyanın Kapadokya bağlantılı turistlerini de bu alanlara getirebilmeliyiz. Arslantepe inşallah önümüzdeki yıllara çok daha fazla turist çekecektir. Kayısı ile yetiştirdiği insanı ile Malatya bunun çok daha fazlasına layık bir şehir” dedi.