Kuruluşu M.Ö.209 Yılına Dayanan Türk Ordusu’nun Zaferlerle Dolu Tarihi İçerisinde, Adı Jandarma Olmasa Da Emniyet Ve Asayişin Sağlanmasına Yönelik Hizmetler; Yargan, Subaşı Ve Zaptiye Olarak İfade Edilen, Konusunda Uzmanlaşmış Askeri Statülü Kolluk Mensupları Tarafından Yürütülmüştür.
03 Kasım 1839 Tarihinde İlan Edilen Tanzimat Fermanı İle Halkın Can Ve Mal Emniyetinin Korunması Görevi, Eyalet Ve Sancak Valilikleri Emrine Gönderilen Subaylar Tarafından Yerine Getirilmiştir.
Tanzimat Fermanının İlan Edildiği 1839 Yılı İle Asakir-İ Zaptiye Nizamnamesi (Askeri Kolluk Tüzüğü)’Nin Yürürlüğe Girdiği 14 Haziran Günü Birleştirilerek, 14 Haziran 1839 Tarihi, Jandarma’nın Kuruluş Tarihi Olarak Kabul Edilmiştir.
1908 Yılında 2’nci Meşrutiyet’in İlan Edilmesinden Sonra, Özellikle Rumeli’de Büyük Başarılar Gösteren Jandarma, 1909 Yılında Yeniden Düzenlenerek, Harbiye Nezareti'ne Bağlanmış Ve "Umum Jandarma Kumandanlığı" Adını Almıştır.
Jandarma Birlikleri, 1914–1918 Tarihleri Arasındaki Birinci Dünya Savaşı İle 1919–1922 Tarihleri Arasındaki Kurtuluş Savaşımızda, Hem İç Güvenlik Görevlerini Sürdürmüşler, Hem De Birçok Cephede Silahlı Kuvvetlerin Ayrılmaz Bir Parçası Olarak Yurt Savunmasına İştirak Etmişlerdir.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyetin İlanından Sonra, Devletin Birçok Kuruluşunda Olduğu Gibi, Jandarma Teşkilatında Da Yenileştirme Çalışmaları Başlatılmıştır.
Bu Kapsamda; Jandarma Bölge Müfettişlikleri Ve İl Jandarma Alay Komutanlıkları Yeniden Teşkilatlandırılmış Ve Seyyar Jandarma Birlikleri Güçlendirilmiştir.
1937 Yılında, Dönemin Jandarma Teşkilatının Yasal Dayanağını Oluşturan “Jandarma Teşkilat Ve Vazife Nizamnamesi” Yürürlüğe Girmiş Ve Bu Kanunla Emniyet Ve Asayiş Görevlerine İlave Olarak, Cezaevlerinin Korunması Görevi De Jandarmaya Verilmiştir.
1939 Yılında Jandarma Teşkilatı; Sabit Jandarma Birlikleri, Seyyar Jandarma Birlikleri, Jandarma Eğitim Birlikleri Ve Okullar Olmak Üzere Dört Grup Halinde Yeniden Düzenlenmiştir.
1956 Yılında Yürürlüğe Giren Bir Kanunla, Gümrük Umum Kumandanlığı Tarafından Yürütülen Sınır, Kıyı Ve Karasularımızın, Emniyet Ve Korunması İle Gümrük Bölgelerinde Kaçakçılığı Men, Takip Ve Tahkik Görev Ve Sorumluluğu, Jandarma Genel Komutanlığı'na Verilmiştir. Bu Görev 21 Mart 2013 Tarihinden İtibaren Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Devredilmiştir.
1982 Yılına Kadar Jandarma Tarafından Yürütülen Kıyı Ve Karasularımızın Korunması Görevi Aynı Yıl Kurulan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na Devredilmiştir.
1983 Yılında Günümüz Jandarmasının Temel Mevzuatını Teşkil Eden 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev Ve Yetkileri Kanunu Yürürlüğe Girmiştir.
2016 Yılında 668 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname İle 2803 Sayılı Jandarma Teşkilat, Görev Ve Yetkileri Kanunu 4’üncü Maddesinde Yapılan Değişiklik İle Jandarma Genel Komutanlığı İçişleri Bakanlığına Bağlanmıştır.
Jandarma Genel Komutanlığı Uluslararası Alanda Askeri Statülü Kolluk Teşkilatları Kapsamında;
— Halen 10 Aslî (Fransa, İtalya, İspanya. Portekiz, Türkiye, Hollanda, Fas, Romanya, Ürdün Ve Tunus ), 3 Ortak (Arjantin, Şili Ve Katar) Ve 3 Gözlemci (Birezilya, Filistin Ve Ukrayna) Olmak Üzere, Toplam 16 Üyesi Bulunan Fıep (Avrupa Akdeniz Jandarmalar Ve Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği)’E 1998 Yılında Üye Olmuştur.
— Sadece Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerin Katıldığı Ve 7 Tam Üyesi (Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Hollanda, Romanya Ve Polonya), 1 Ortak Üyesi (Litvanya) Bulunan, Avrupa Jandarma Kuvveti (Ajk)’Ne 13 Mayıs 2010 Tarihinde Gözlemci Üye Olarak Katılmıştır.
— Türkiye Öncülüğünde, 2013 Yılında Azerbaycan’da Kurulan Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı (Takm)’Na Kurucu Üye Olmuştur.
Jandarma Genel Komutanlığı Halen, Ülkemiz Genelinde 3.033 İç Güvenlik Birliği, 369 Komando Birliği, 559 Cezaevi Birliği, 160 Koruma Birliği Ve 7 Havacılık Birliği Olmak Üzere Toplam 4.128 Birimiyle, Vatandaşlarımızın Can Ve Mal Güvenliğini Sağlamak Maksadıyla 24 Saat Esasına Göre Vatan Sevgisi İle Dolu, Tevazu, Fedekarlık Ve Kahramanlık Ordusu Olarak Milletimizin Hizmetindedir.