İş Cinayetinde Birinci, Eğitimde Sonuncuyuz

Ağbaba'dan İş Cinayetleri İle İlgili Açıklama

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “İnsani gelişmişlik sıralamalarında, eğitim verilerinde, demokrasi liginde hep en alt sıralarda olan Türkiye, maalesef iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü durumda. Bu sonuç AKP Hükümetinin işçiye ve çalışma yaşamına bakışının en net göstergesidir.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, koordinatörü olduğu Emek Büroları adına, 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun 2001 yılında 28 Nisan'ı “Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü” ilan ettiğini hatırlatan Ağbaba; 28 Nisan tarihinin, 30'dan fazla ülkede "İş cinayetlerinde hayatını kaybedenleri anma ve yas günü" olarak kabul edildiğini kaydetti.

CİNAYETLERİ ÖNLEMEK YERİNE TAŞERONLAŞMAYI ARTIRIYORLAR

Türkiye’nin  iş cinayetlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almasının AKP Hükümetinin işçiye ve çalışma yaşamına bakışının en net göstergesi olduğunu kaydeden Ağbaba, “Hükümet bu cinayetleri önleyecek tedbirleri almak yerine hala taşeronlaşmayı, esnek çalışmayı gündeme getirmekte, sendikasız emek sömürüsünün önünü açmakta, kayıt dışı işçiliği kağıt üzerinde çözmeye çalışmaktadır. Taşeron işçisine her seçim dönemi kadro yalanını söyleyen iktidarın yeni hedefi tüm çalışanların taşeron işçisi haline getirilmesidir.” ifadelerini kullandı.

İŞÇİSİNİN CESEDİNİ 6 YILDIR ÇIKARAMAYAN ÜLKE: TÜRKİYE

Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık iki milyon üç yüz bin kişinin çalışırken hayatını kaybettiğini, ülkemizde her gün onlarca kişinin hayatını kaybettiğini, sakatlandığını veya meslek hastalığına yakalandığını ifade eden Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, “Sadece 2017’nin ilk 3 ayında 441 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesi Türkiye’nin insana verdiği değeri yansıtması bakımından düşündürücüdür. Düşünün ki bu ülkenin Elbistan ilçesindeki Kömür Sahası'nda 2011 yılında meydana gelen göçükte 9 işçinin bedenleri 6 yıldır çıkarılamamış, ailelere bir mezar yeri bile çok görülmüştür.” dedi.

Bakmadan Geçme